1 Ekim 2024 Salı

Koçyiğit: Meclis'te demokratik muhalefet hakkımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz

Meclis'in ilk günü düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, sokağın sesini Meclis'e taşımaya devam edeceklerini kaydetti. Koçyiğit, "ir kez daha ifade etmek istiyorum ki demokratik, siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda köklü düzenlemeler ve değişiklikler içeren yasa tekliflerimizi yeni dönemde de Meclis'e sunacağız. Asla ama asla bu tekçi anlayışa teslim olmayacağız" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclisin açıldığını söyleyen Koçyiğit; halkların, inançların ve kimliklerin, emekçilerin, işçilerin, kadınların, gençlerin, çocukların, hak arayanların sesini ve sözünü Meclis'e taşımayı, Meclis kürsüsünde dile getirmeyi ilke edindiklerini hatırlattı. 

'MECLİS'İ YASA YAPMA FABRİKASINA DÖNÜŞTÜREN İKTİDAR AKLINA KARŞI DURDUK'
Parlamento faaliyetlerini bu temel ilke üzerine inşa ettiklerini belirten Koçyiğit, "Ancak gerçekten parlamentoyu parlamento olmaktan çıkarmaya çalışan bir anlayışın çok uzun süredir TBMM'de hakim olduğunu görüyoruz. Parlamentoyu işlevsizleştiren, yasa yapma süreçlerini parlamentodan kaçırıp Saray'a taşıyan ve Meclis'i yasa yapma fabrikasına dönüştüren bir iktidar aklıyla karşı karşıyayız. Bu iktidar aklına karşı her zaman muhalefet ettik, dik durduk ve itirazımızı Meclis zemininde her düzeyde yaptık. Parlamentoda siyaset yapmanın tek mücadele biçimi olduğunu hiçbir zaman düşünmedik. Alanlar, sokaklar, fabrikalar, tarlalar, mahkeme koridorları, halaylar, şenlikler, yani halkımızın olduğu her zemin bizler için de siyasetin içinde olma halidir. O yüzden siyasetimizi hep emekçilerin, yoksulların, Kürtlerin, Alevilerin, kadınların ve gençlerin olduğu her yerde örgütlemeye çalıştık; onların sesine ses, sözüne söz katmaya çalıştık. Onların mücadelesini Meclis'e taşımaya çalıştık. Bu ülkenin her sorununu kendi sorunu olarak görmeyen anlayışa karşı, DEM Parti olarak ülkedeki her sorunu kendi sorunumuz olarak görerek hareket ettik. Nerede bir haksızlık ve hukuksuzluk varsa karşısına dimdik halkımızla beraber dikildik ve bunun mücadelesini yürüttük" dedi.

'İKTİDAR MUHALEFETİN SESİNİ KISMAK İSTİYOR'
Meclis'in bir çözüm meclisi olmasını istediklerini dile getiren Koçyiğit, Meclis'te demokratik muhalefet hakkını sonuna kadar kullanmaya devam edeceklerinin de altını çizdi. Koçyiğit, "İktidar, Meclis'i muhalefetin sesini şiddetle kıstığı bir zemin haline getirmeye çalışıyor. Buna karşılık halka Meclis'i kapatmış durumda. Hayvan hakları savunucularından sözleşmeli öğretmenlere, ÖMK'ya karşı direnen sendikacılara, insan hakları savunucularına, Meclis'te sesini duyurmak isteyen kesimlere kapatılmış bir meclis gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yani halka kapatılmış, tecrit altına alınmış bir meclis gerçeği var. İktidarın, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazısını ters yüz ederek parlamentoda mutlak bir egemenlik kurmaya çalıştığını çok açık ve net bir şekilde görüyoruz. O anlamıyla da parlamentoyu halka kapatan anlayış karşısında halkın meclis yapmak için, halkın meclisi olduğu gerçeğini açığa çıkarmak için daha fazla mücadele edeceğiz. AKP'nin muhalefete uyguladığı son şiddetten sonra bir tüzük değişikliği de gündeme geldi. Bu tüzük değişikliğinin masumane, milletvekillerinin söz hakkını ve muhalefet hakkını genişletmeye dönük olmadığını biliyoruz. Muhalefetin sesini kısmak, etkinliğini geriletmek, kırıntı düzeyinde kalan denetim yetkisini ortadan kaldırmak için yapıldığını iyi biliyoruz. Yani farklı seslerin Meclis kürsüsünden yükselmesine tahammülsüz olan iktidarın, şimdi de iç tüzüğü tırpanlayarak bunu daha da ileriye taşımaya çalıştığını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

'SOKAĞIN SESİNİ MECLİS'E TAŞIMAK SORUMLULUĞUMUZDUR'
Meclis'in denetim görevinin dahi devre dışı bırakıldığına dikkat çeken Koçyiğit, Sayıştay raporlarının ortaya koyduğu yolsuzluklara karşı bir adım atılmadığını ekledi. Koçyiğit, "Halk geçmiş sıkıntısı yaşıyor, sokakta muazzam bir itiraz var. O sesin Meclis'te yükselmesi de bizim temel sorumluluğumuzdur. Sokağın sesini Meclis'e, Meclis gündemini de sokağa ve topluma taşımaya bundan sonra da devam edeceğiz. Grevdeki işçiler için, fabrikalarda yaşanan hak ihlallerine karşı ne olursa olsun set kuracağız, direneceğiz, hep beraber kazanmanın yolunu ve yöntemini arayacağız. O yüzden esas olan halkın gündemidir ve Meclis halkın gündeminden azade bir tutum takınamaz. Halka rağmen yasa yapma sistematiğini reddediyoruz. Halka rağmen yasa yapma aklını reddediyoruz. Halkın temel kazanımlarına el koymayı, onu kölelik koşullarında çalıştırmayı ilke edinmiş bu iktidara karşı işçisiyle, kadınıyla, genciyle bu ülkenin dört bir yanında yan yana durup mücadeleyi büyüteceğiz. Burada AKP'nin kurmak istediği bu çürüme haline, Meclis'i işlevsizleştirme haline karşı bizler Meclis'i hakikatin meclisi yapmaya çalışacağız. Tabii ki eksiklerimiz var, bunların da bilincindeyiz. Bizleri Meclis'e gönderen halklarımıza karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Çünkü bizi Meclis'e gönderen halkımız, 'haklarımı, kimliğimi, dilimi, varoluşumu, doğamı savunmalısın' dedi. Bizler de bu görevin hakkını vermek için sonuna kadar çalışacağız" dedi.

'İKTİDAR TOPLUM KARŞITI YASALARI BİR BİR MECLİS'TEN GEÇİRMEK İSTİYOR'
Yeni dönemde Meclis'e birçok yasa teklifi geleceğini aktaran Koçyiğit, şöyle devam etti: "AKP Grup Başkanının açıklamasına bakılırsa, toplum karşıtı yasaları bir bir Meclis'ten geçirmeyi hedefliyorlar. İçinde Soyadı Kanununun olduğu 9. Yargı Paketi, eğitim ve öğretimi bitirecek olan Öğretmenlik Meslek Kanundaki değişiklikler ve emeklilik alanındaki düzenlemelerle topluma saldırmaya Meclis zemininde devam edecekler. İşte biz bunun karşısında bent kuracağız. Bütçe geliyor ve biz bütçeye dönük özel bir hazırlık yaptık. Çok kapsamlı bir hazırlık yaptık. Hem komisyonda hem de Genel Kurulda halkın talepleri doğrultusunda bütçe hakkımızı savunacağız. Halkın bütçe hakkını savunacak ve koruyacağız. Bununla beraber bütçe mücadelesini sokağa, toplumsal kesimlerin bağrına taşıyacağız ve toplumla beraber bu savaş yanlısı, rant yanlısı, sermaye yanlısı bütçeye karşı da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yeni dönemin hem halklarımıza hem de bütün milletvekili arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki demokratik, siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda köklü düzenlemeler ve değişiklikler içeren yasa tekliflerimizi yeni dönemde de Meclis'e sunacağız. Asla ama asla bu tekçi anlayışa teslim olmayacağız. Bütün halkların sözünü Meclis kürsüsünden sonuna kadar yükselteceğiz. Hiç kimse umudunu kaybetmesin. Bu Meclis'te DEM Parti oldukça hakikatin sesi yankılanmaya devam edecek."