24 Eylül 2024 Salı

Zeynep Celaliyan için özgürlük kampanyası

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran'da koronavirüse yakalanan Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan için "özgürlük" kampanyası başlattı. Kampanyaya destek çağrısı yapıldı.

Kürdistan İnsan Hakları Topluluğu (KMMK) İran'ın Qerçek Hapishanesi'nde tutuklu olan siyasi tutsak Zeynep Celaliyan'ın durumuna dikkat çekti. Celaliyan'ın koronavirüse yakalandığı hatırlatılan açıklamada, virüün akciğerlerine yayıldığını ve hastaneye sevk edilmediği bildirildi.

'İNSANLIK DIŞI UYGULAMAYA MARUZ BIRAKILIYOR'
Celaliyan'ın 9 Haziran'da telefonda annesi Xezal ve babası Ali Celaliyan ile konuştuğu belirtilen açıklamada, Celaliyan'ın "Ben İran rejiminin elinde bir rehineyim. Cezaevinde insanlık dışı uygulamalara maruz bırakılıyorum. Psikolojik işkence ile yüz yüze kalıyorum. Sağlık hizmetinden kesinlikle faydalanamıyorum" dediği aktarıldı.

KMMK, "Zeynep Celaliyan'a özgürlük" şairıyla kampanya başlattığını duyurdu. Açıklamada, "Dünyada ki insan hakları savunucularına sesleniyoruz; Zeynep'e ve tüm siyasi tutsaklara sahip çıkın ve destek verin kampanyaya" denildi.

KMMK, siyasi tutsaklara yönelik taleplerini de şöyle sıraladı:
"-Zeyneb Celaliyan acil bırakılmalı.

-Birçok siyasi tutsak koronavirüse yakalanmış. Sorumlu kişilere sesleniyoruz, İran Rejimi'ne baskı yapılmalı ve uluslararası anlaşmaya göre davranmalılar.

-Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Parlamentosuna, İnsan Hakları Savunucuları, İran ve Kürdistan'da bulunan örgütler Zeyneb Celaliyan için İran Rejimi'ne baskı yapmalı.

-İran konsolosluğu önünde yapılacak eylemlere herkes katılmalı.

-Herkes yazı, fotoğraf ve görüntülerle kampanyaya destek verebilir.

-Dijital ortamda başlattığımız imza kampanyasına herkesin destek vermesini bekliyoruz. Bu imzalar, Avrupa İnsan Hakları Dernek'lerine ve Af Örgütüne iletilecek."

NE OLMUŞTU?
Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan, Kürdistan Özgür Yaşam Partisi'ne (PJAK) üye olduğu iddiasıyla 2007'de Kermanşah İstihbarat Bürosu tarafından gözaltına alındı ve aynı yılın Şubat ayında tutuklandı. Celaliyan, bir ay boyunca tutulduğu gözaltında ağır işkenceye maruz kaldı. Avukat hakkı kullandırılmadı, dakikalar süren yargılama ile idama mahkum edildi. İdam cezası 2007 yılında ömür boyu hapis cezasına çevrildi. Celaliyan, İran tarihinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ilk kadın tutsak.

Celaliyan 13 yıldır tutsak. Bu süre içerisinde her türlü fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldı. Çok ciddi sağlık problemleri var ve sağlık hakkı İran devleti tarafından engelleniyor. Celali'yan bundan dolayı gözlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Görme yeteneğini zayıflatan pterygium adı verilen göz hastalığı tanısıyla ameliyat edildi. Celaliyan, geçtiğimiz günlerde de koronaya yakalandı. Qarchak hapishanesine nakli sırasında, sıkı gövenlik önlemleri altında götürüldüğü hastanede yapılan tomografi sonucunda Kovid- 19 'un koroner artere zarar verdiği ve akciğerlerde kan pıhtılarının oluşumuna neden olduğu belirlendi.

29 Nisan'da Qarchak Hapishanesi'ne nakledilen ve karantinada tutulan Celaliyan'ın serbest bırakılması için bir çok ülkede kampanyalar yürütüldü, Uluslararası Af Örgütü ve BM'nin de aralarında olduğu örgütlerden serbest bırakılması için çağrı yapıldı.