30 Eylül 2024 Pazartesi

Zaxo katliamına Diyarbakır'dan tepki: Hesabını soracağız

Zaxo'da piknik yapan 9 kişinin TSK bombardımanında katledilmesine Diyarbakır'da tepki gösterildi. HDP'nin çağrısıyla yapılan eylemde, "Katliamın hesabını soracağız" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il örgütü Zaxo'da yapılan katliama ilişkin Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Dersim Dağ ile Remziye Tosun, Tevgera Jınen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP il ve ilçe örgütleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) de katıldı. Açıklamada, "Em komkujî ya Zaxo'yê şermezar dikin" pankartı ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

'KATLİAMIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR'
Eylemde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Irak parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu'nun katliamı Türkiye'nin gerçekleştirdiğini söylediğini hatırlattı, Türk devletinin inkar ederek katliamın üstünü örtmeye çalıştığını söyledi. Atasoy, yeni katliamların yaşanmamasını tek yolunun gerçek barışın inşa edilmesi olduğun belirtti.

'BU KATLİAMIN HESABINI SORACAĞIZ'
HDP Milletvekili Dersim Dağ, Rojava'ya yönelik saldırılar, Zilan ve Suruç katliamlarını hatırlattı, "Nerede Kürtlerin kazanımı varsa Türkiye oraya saldırıyor. Kürtlerin iradesi, kültürü, kimliğinin yok sayılmasının karşısında birlik olunmalıdır. Hiçbir zaman bu katliamları kabul etmeyeceğiz. Bu katliamın hesabını soracağız" dedi.

Dağ'ın konuşması sırasında polis aracından yapılan anons dikkat çekti. Dersim Dağ'ın TSK ve devleti itham ettiğini gerekçe gösteren polis kitlenin önüne barikat kurdu, kalkanlarla kitlenin önünü kapatarak basının görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Polisin engelleme girişimine tepki gösteren kitle "Baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme geçit yok" sloganlarını attı.

Tüm engelleme girişimlerine rağmen yapılan konuşmaların ardından açıklama sona erdi.