30 Eylül 2024 Pazartesi

'Zaxo katliamı ikinci Roboskî'dir'

Türkiye'nin gerçekleştirdiği Zaxo katliamına yönelik tepkiler sürüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, il binalarında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ankara İl Meclis Sözcüsü Murat Kayataş'ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. İlk olarak söz alan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğu, Zaxo'da gerçekleştirilen katliamın arkasında Kürt düşmanlığı olduğunu belirterek, "Tüm bu Kürt düşmanı savaş politikalarına karşı dün olduğu gibi bugün de Zaxo'da işlenen insanlık suçunu lanetliyoruz. Bu katliam uluslararası hukuk yok sayılarak halkların bir arada ortak yaşamına bir saldırıdır" dedi.

DBP Ankara İl Meclis Sözcüsü Murat Kayataş, AKP-MHP iktidarının seçimleri kaybedeceğini anladıkça Kürt düşmanlığı üzerinden iktidarını devam ettirmek istediğini dile getirerek, "Bu kapsamda tüm güçleriyle Kürt bölgelerine saldırıyor, Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak istiyor. Kürt bölgesine yönelik saldırılar uzun zamandır devam ediyor. Bu saldırılarda onlarca sivil yaşamını yitirdi. Kürt bölgesinde bazı güçler de bu saldırılara ortak oldu" dedi.

'SUÇA ORTAK OLMAYIN'
Zaxo'daki saldırının sivillere yönelik yapıldığına dikkat çeken Kayataş, "Federe Kürdistan'daki bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, bu saldırıları sert bir dille kınamalı ve Türkiye'nin askeri varlığına karşı durmalıdır. Uluslararası kurum ve kuruluşlar ile Türkiye halklarına, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına da ses çıkarmaları çağrısında yapıyoruz ve diyoruz ki; bu suçun ortağı olmayın" diye konuştu.

HATİMOĞULLARI: AKLIMIZA ROBOSKÎ GELDİ
"Katliam görüntülerini izlediğimizde aklımıza Roboskî geldi" diyen HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise yaşamını kaybedenlerin önemli bir çoğunluğunun Arap turistler olduğunu söyledi. Katliamı gerçekleştirenleri şiddetle kınadıklarını ifade eden Hatimoğulları, yaşamını yitiren insanların ailelerine başsağlığı dilerken, "Bu katliam sınır ötesi operasyonlara meraklı olan AKP-MHP iktidarının ürünüdür. Bizler daha önce de bu katliamın çokça benzerlerine tanıklık ettik. CPT'nin açıklamasına baktığımızda 120'den fazla sivil sınır ötesi operasyonlarda hayatını kaybetmiş. Bizler HDP olarak her daim Türkiye'nin güvenliği için başta Suriye ve Irak olmak üzere barışçıl bir sınır ötesi politika uygulanması noktasındaki kararlılığımızı her daim ifade ettik" dedi.

İktidarın savaş politikalarına "dur" denmesi gerektiğini belirten Hatimoğulları, AKP'ye oy veren seçmenlere seslenerek, "Bu operasyonların en temel sebebi seçim atmosferinde AKP'nin ciddi oy kaybetmesidir. Operasyonlar, ülkenin bekası için değil AKP iktidarının ve tek adam rejiminin bekası için yapılıyor. Türkiye halkları bunu anlamalı" çağrısı yaptı.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Silopi ilçesinde, HDP Şırnak İl Örgütü ve DBP Şırnak İl Örgütü tarafından ilçe binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ile Hüseyin Kaçmaz, HDP il ve ilçe örgütü, HDP'li Silopi Belediyesi, İdil Belediyesi, Cizre Belediyesi Eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

'ORTAK TEPKİ GÖSTERİLMELİ' 
"Em komkujîya li Başûrê Kurdîstanê ya li Zaxo yê şermezar dikin" pankartının açıldığı açıklamada ilk olarak konuşan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, AKP-MHP hükümetinin yenilgisi artıkça Kürt düşmanlığı üzerinden iktidarını sürdürmeye çalıştığını söyledi. Güngen, "Bu kapsamda bütün güçleriyle Kürdistan Bölgesi'nde, Rojava'da ve Şengal'de Kürt kazanımlarını ellerinden almaya çalışıyor. Uzun bir süredir Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırıları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Bu saldırılarda çok sayıda sivil katledildi. Maalesef Kürdistan Bölgesel Yönetimi bu saldırılara karşı sessizliğini koruyor ve bu saldırılarda Türkiye ile ortaklık yapıyor. Türkiye de, saldırılarını meşrulaştırmaya çalışıyor. Sivillere yönelik gerçekleşen bu saldırıya karşı bütün Kürt partilerinin ve kurumlarının ortak tepkisini göstermesi gerekiyor" dedi.

'YALAN, İKTİDARIN BİR PARÇASI'
Katliamı lanetleyerek konuşmasına başlayan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise, "Türkiye her gün olduğu gibi sivil ölümlere karşı oldukları yalanını söyledi. Göz göre göre yaptıkları bir fiili bile inkar edecek kadar yalanı Türkiye iktidarının bir parçası haline getirmişler. Roboski'yi, Suruç'u, Diyarbakır mitingindeki olayı, Ankara Gar'ındaki olayı ve 17 bin faili meçhul cinayeti biliyoruz. Bunların hepsinin faillerinin kimler olduğu kamuoyunca biliniyor" dedi.

VAN
HDP ve DBP Van il örgütleri, Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistleri, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan yanı sıra partililer katıldı. "Kujer AKP û KDP ye bimire îxanet bijî berxwedan" pankartının açıldığı açıklamada, "Savaşa hayır barış hemen şimdi" ve "Katil AKP işbirlikçi KDP" sloganları atıldı.

HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Bayram Çiçek, Zaxo'daki katliamının ikinci RoboskÎ katliamı olduğuna dikkati çekerek, sivil yerleşim alanlarının bombalamasının insanlık ve savaş suçu olduğunu ifade etti. Katliamın uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğu kaydeden Çiçek, "Tarihe ikinci RoboskÎ katliamı olarak geçecek olan bu katliamın gerçekleşmesinde payı olanlar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir. Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir" dedi.

Açıklama, yapılan oturma eylemiyle son buldu.

YÜKSEKOVA
HDP Yüksekova İlçe Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP eski milletvekili Abdullah Zeydan, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katılım sağladı. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, yaşananların savaş ve insanlık suçu olduğunu ifade ederek, yaşananların tarihe kara bir leke olarak geçeceğini vurguladı. Dede, "Failler mutlaka yargılanacaktır. Bölgede ve ülkemizde yaşanan sorunların çözümü diyalog ve müzakeredir. Operasyonların; can, mal ve doğa kaybı dışında hiçbir sonuç getirmeyeceğini söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Bu katliamı gerçekleştirenleri lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

KARS
HDP Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, Zaxo katliamının ikinci bir RoboskÎ olduğunu belirterek, "Daha önce de aynı yöntemlerle Şengal ve Maxmur'da saldırılar olmuş ve birçok sivil hayatını kaybetmişti. Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık suçudur. Bu katliamdan AKP hükümeti sorumludur ve bu katliama karar verenler mutlaka yargılanmalıdır. Türkiye saldırılarını derhal durdurmalıdır" dedi.