22 Eylül 2024 Pazar

Zarap'ın 'indirim' savunmaları tutmadı: Kasten öldürmeye teşebbüsten ceza istemi

Boşandığı E.M.'yi Samsun'da bayıltana kadar döven İbrahim Zarap hakim karşısına çıktı. Bilindik savunmalar yapan Zarap, aldatıldığını, tahrik olduğunu ve çok sinirli olduğunu öne sürdü, sanık avukatı ise Zarap'ın sinirli olduğu iddiasıyla şiddeti meşrulaştırdı. Ancak mütalaasını açıklayan savcı, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ceza istedi. Karar duruşması Mayıs ayında görülecek. 

Samsun'da üç yıl önce boşandığı E.M.'yi sokak ortasında beş yaşındaki kızlarının önünde bayıltana kadar darbeden İbrahim Zarap hakkında, "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "mala zarar verme" suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. 

Samsun Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada E.M.'nin avukatları Elif Büşra Berber ve İslam Gezgin ve sanık avukatı hazır bulunurken, İbrahim Zarap ise tutuklu bulunduğu hapishaneden Sesli ve Bilişim Görüntüleme Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. 

BİLİNDİK SAVUNMA: ALDATTI, TAHRİK ETTİ, ÇOK SİNİRLİYİM
Zarab'ta her kadın katili ve kadına şiddet uygulayan erkek gibi "iyi hal" indiriminden faydalanmak için kadının kendini "aldattığını" "kıskandığını" ve çok sinirli olduğunu öne sürdü. Öte yandan sanık avukatı da, müvekkilinin sinirli bir yapısı olmasından kaynaklı şiddeti meşrulaştırmaya çalıştı.

E.M.'NİN AVUKATLARI: İYİ HAL İNDİRİM ALMAYA ÇALIŞIYORLAR
E.M.'nin avukatları Elif Büşra Berber ve İslam Gezgin ise sanık ve avukatının "iyi hal" indirimi almak istediğini vurguladı ve bu iddiaları çürüttü. 

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI: KASTEN ÖLDÜRME SUÇU
İlk duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, "kasten öldürme suçu"ndan Zarab'ın cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, kararın açıklaması için duruşmayı 11 Mayıs 2021'e erteledi. 

Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Elif Büşra Berber, sanık Zarab ve avukatının tüm iddialarına rağmen mahkeme heyetinin kadına yönelik şiddeti gördüğünü ve kadından yana tavır aldığına dikkat çekti. 

'NAMUSU KULLANARAK İNDİRİM ALMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Berber, "Savcının iddianamede ki sevk maddelerinin hepsi mütalaada da geçerli oldu. Sanık, 'aldattı' dedi, 'tahrik etti' dedi. Çünkü bunlar TCK'da öngörülen indirimler, bunun için de her yolu deniyorlar. Kadının 'namusuna' bir şey söyleyelim, Müslüman bir ülkede yaşadığımızdan buradan yürüyeceklerini düşünüyorlar" dedi. 


'AKLA MANTIĞA DUYMAYAN SAVUNMALAR YAPILDI'
Sanık avukatının da müvekkilinin sinirli olduğu için E.M.'ye şiddet uyguladığı iddiasına ilişkin Avukat Berber, "Madem müvekkili bu kadar sinirliydi, sinirli olan insan aldatıldığını öğrendikten sonra bir hafta beklemez. Olayı öğrendiği an yapardı. Kesinlikle şiddeti haklı göstermiyorum. Çünkü sadakat yükümlülüğüne ihanet edilmesi şiddeti ya da öldürmeyi haklı göstermez. Bunun yeri Aile Mahkemesidir gidip boşanırsın. Biz de bu şekilde konuştuk duruşmada. Sanık akla mantığa uymayan savunmalar yaptı maalesef avukatı da onu destekledi" diye konuştu. 

'KARARIN EMSAL OLMASINI BEKLİYORUZ'
Savcının, sanığın savunmalarından ve iddialarından yola çıkarak "kasten yaralamadan" mütalaa da vermek yerine "kasten öldürmeye teşebbüsten" verdiğinin altını çizen Avukat Elif Büşra Berber, kadına yönelik şiddet ve katliam davalarında emsal olabilmesi bakımından önemine dikkat çekti. 

Samsun Kadın Dayanışması'nın da katıldığı avukatların açıklamasından sonra  "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı atıldı.