1 Ekim 2024 Salı

Zamlara Karşı Şişli: Bu düzene mecbur değiliz

Her geçen gün yenisi yapılan zamlarla halkı yoksulluğa sürükleyen iktidarın servetine servet kattığına işaret eden Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, tüm halkı sömürü düzenine itiraz etmeye ve 1 Mayıs alanlarında yan yana gelmeye çağırdı.

Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, her geçen gün bir yenisi gelen zamlara itiraz etmek için Cevahir Alışveriş Merkezi önünde bir araya geldi. "Elektrik, doğalgaz ve temel tüketimde zamlar geri alınsın" pankartı açılan eylemde, "Zamlar geri alınsın", "Ödeyemiyoruz", "Zam! Zam! Zam! Faturayı halk ödemeyecek" dövizleri taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de katıldığı eylem, etraftan geçen insanlardan da destek gördü.

Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, yapılan zamlar ve artan enflasyonla ülkenin dört bir yanında halkın hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirterek, yaşanan ekonomik krizinin sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu haykırdı.

'HALK YOKSULLUK İÇİNDEYKEN PATRONLAR KAR REKORLARI KIRIYOR'
İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Hulusi Mutlu, son dönemde halkın tek gündeminin zamlar, hayat pahalılığı ve geçim derdi olduğunu ifade etti. Halk sefalet içerisindeyken iktidarın ve sermayedarların kar oranlarında zirve yaptığına dikkat çeken Mutlu, "Kapitalist sistemin, patronların ve zenginlerin sistemi olduğu en bariz şekilde kriz dönemlerinde açığa çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Hükümet yetkililerinin "Hepimiz aynı gemideyiz" ve "Sabredin" ifadelerini hatırlatan Mutlu, iktidarın bu sözlerden öte hiçbir somut adım atmadığına işaret etti. "20 yıldır memleketi yönetenler, kendi yarattıkları krizin faturasını halka yüklüyorlar. Açlık sınırının altında gelirle yaşamaya çalışan milyonlarca insana, yoksulluk sınırının altına düşen yeni milyonlar eklendi. Ülkeyi bataklığa sürükleyen bu iktidarın bizlere açlık ve sefaletten başka verebilecek hiçbir şeyinin olmadığı ortada" ifadelerini kullanan Mutlu, yapılan zamları kabul etmediklerini söyledi.

'GÜN ZAMLARA KARŞI YAN YANA GELME GÜNÜDÜR'
Hayat pahalılığı son bulana kadar yaşamın her alanında mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Mutlu, "Gün yan yana gelip, hayatlarımıza, emeğimize, ekmeğimize birlikte sahip çıkma günü" dedi.

Halka yoksulluğa ve sefalete boyun eğmeme çağrısı yapan Mutlu, taleplerini sıraladı:
"♦ Enerji ve ulaşım zamları derhal geri alınsın.
♦ Enerji temel bir haktır. Yandaşlara peşkeş çekilen elektrik dağıtım ve üretim hizmetleri özel sektörün elinden bedelsiz olarak alınsın ve kamu yararına uygun olarak yönetilsin.
♦ Elektrik, akaryakıt, doğalgaz, ulaşım ve tüm temel ihtiyaç maddelerindeki özel tüketim vergisi ve KDV kaldırılsın.
♦ Her konuta aylık 230 KWh elektrik ve 140 metreküp doğalgaz parasız verilsin.
♦ Enerji şirketlerinin borcu halktan değil, şirketlerden tahsil edilsin.
♦ Faturaları ödeyemeyenlerin elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi yasaklansın."

'1 MAYIS'TA ALANLARDA OLALIM'
Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: "İnsan haklarından özgürlüklere, ekonomiden adalet ve hukuka, eğitimden sağlığa, sosyal ve kültürel alandan demokratik değerlerin aşındırılmasına kadar, yaşamın her alanında kötülük, felaket, sefalet üreten bu düzen çürümüştür. Bu düzeni değiştireceğiz! İşçinin, emekçinin, köylünün alınterinden çalarak, kamu kaynaklarını yandaşlara peşkeş çekerek zenginleşenlerin düzenini değiştirip insanca yaşanacak bir ülkeyi birlikte kuralım. Bu vesileyle, emekten, adaletten, demokrasiden ve özgürlüklerden yana olan herkesi, emeğin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta alanlarda olmaya, emeğimiz, ekmeğimiz ve haklarımız için mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz."

Eylem boyunca, tencere, tava ve düdüklerle ses çıkaran Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın", "AKP halka hesap verecek", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganlarını attı.