30 Eylül 2024 Pazartesi

Yüzler seslendi: Zehirli gemiye dur de

Çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika, asbestli ölüm gemisi São Paulo'ya Aliağa'da sökülmesi için verilen iznin iptalini isteyerek dava açtı. Demokratik kitle örgütleri, mahkeme önünden seslenerek São Paulo'nun yaratacağı zararlara dikkat çekti ve gemiyi durdurma çağrısı yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Serpil Kemalbay ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, asbestli ölüm gemisi São Paulo'ya bakanlığın verdiği iznin iptali için dava açtı. Dava açılması öncesi İzmir Bölge İdare Mahkemesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, "Aliağa dünyanın çöplüğü değildir. Adaleti göreve çağırıyoruz" pankartı ve "Zehirli gemiye dur de" dövizleri taşındı.

ÇERKEZOĞLU: DOĞAMIZI PEŞKEŞ ÇEKENLERLE AYNI GEMİDE DEĞİLİZ
İnsanlığa ait her şeyi değersizleştiren zihniyete karşı, gelen asbestli gemiyi durdurmak için dava açtıklarını belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Buraya doğru zehir gemisi yol alıyor. Bu gemi bugün dünyamızı, bütün birikimlerimizi piyasaya açan, her şeyi para olarak gören zihniyetin temsilcisidir. Ülkenin dört bir yanında doğamızı peşkeş çekenlerin gemisinde olmadık, olmayacağız. Bizim gemimiz fırtınalara karşı direnen takalardır" dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, 16 yılda Türkiye'nin katı atık ithalatında yüzde 196 artışla Avrupa birincisi olduğunu ifade ederek, "Bugün de aynı şeyi İzmir'de, Aliağa'da ölüm gemisine yol açarak yapmaya çalışıyorlar. O gemi geri gidecek" ifadelerini kullandı.

KORAMAZ: YAŞAMIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN YAN YANAYIZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, çevre ve insan sağlığını tehdit eden asbestli gemiye karşı burada olduklarını ve ekolojiye zarar verecek her türlü uygulamayla mücadele edeceklerini vurguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın her türlü bilimsel raporu yok sayarak gemiye izin verdiğini dile getiren Koramaz, bakanlığın yapılacak söküm işleminin standartlara uygunluğuna dair kamuoyuyla hiçbir belge paylaşmadığına dikkat çekti. Koramaz, "Yaşamımıza sahip çıkmak için yan yanayız. Bu gemi ölüm gemisidir. O gemi Türkiye'ye gelmemelidir, başka çaresi yok biz kazanacağız" dedi.

TTB Merkez Komitesi üyesi Nursel Şahin, gelen geminin halk sağlığına dönük zararlarına dikkat çekti ve gemiye ilişkin her türlü bilimsel araştırmanın görmezden gelindiğini vurguladı. Şahin, şöyle devam etti: "Geminin söküm işlemi kapalı havuzda yapılmayacak. Denizde besin zincirimize, toprağa karışarak yaşam alanımıza, doğaya ciddi zararlar verecek. Önceliğimiz yaşam hakkı ve ekolojik yaşamı korumaktır. Sonuna kadar mücadele edeceğiz."

TBB Başkanı Erinç Sağkan ise, "Sağlıklı bir çevre hakkı için mücadele ediyoruz. O gemi Ege başta olmak üzere birçok bölgeye zarar verecek. Bu suça ortak olmayacağız" şeklinde konuştu.

Eylem boyunca, "Havama, suyuma, toprağıma dokunma", "Zehir gemisi İzmir'den defol", "Aliağa dünyanın çöplüğü değil" sloganı atıldı.

HDP: ZEHİRLİ GEMİYE KARŞI DERHAL HAREKETE GEÇELİM
Öte yandan HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, uluslararası çok sayıda kurum, kuruluş, siyasi parti ve derneğe mektup yollayarak, asbestli Nae São Paulo gemisinin durdurulması için acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Mektupta, çevre örgütlerinin protestolarına ve Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararına rağmen uçak gemisi Nae São Paulo'nun, 5 Ağustos 2022'de Aliağa'da sökülmek üzere Brezilya'dan yola çıktığı bilgisi paylaşıldı.

Uca ve Özsoy, sağlıklı ve güvenli bir çevre için tüm kurum, kuruluş, parti, politikacı ve bireyleri kapasitelerini, ağlarını ve kaynaklarını seferber ederek Nae São Paulo'yu durdurmaya ve böylece başka bir felaketin yaşanmasını önlemek için derhal harekete geçmeye çağırdı.