23 Eylül 2024 Pazartesi

Yüzde 80 engelli tutsak tekli hücrede tutuluyor

Yüzde 80 engelli ve ölümcül bir kanser türü olan Burkit Lenfoma hastası Delal Bozkurt'un sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini kaydedilen 605. F Oturmasında, Bozkurt'un derhal tahliyesi istendi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin derhal kaldırılması talebiyle düzenlenen F Oturmasının 605.'si, Burkit Lenfoma kanser hastası Delil Bozkurt için gerçekleşti.

"Tedavi haktır engellenemez!" ve "605. F Oturması hasta mahpus Delil Bozkurt serbest bırakılsın!" pankartlarının açıldığı eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan Hatice Onaran, Van F Tipi Hapishanesinde tutsak Bozkurt'un durumuna aktardı.

Onaran, "Halen Van F Tipi Hapishanesi'nde tek kişilik bir hücrede tutulan 21 yaşındaki Delil Bozkurt; yüzde 80 engelli ve ölümcül bir kanser türü olan Burkit Lenfoma hastası olup, hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakımı yapılamadığı gibi, hastalığa bağlı vücudunda gelişen yaygın enfeksiyon nedeniyle durumu daha da ağırlaşmıştır. Dışarıdayken yakalandığı ölümcül Burkit Lenfoma hastalığının tedavisi devam ederken tutuklanan Bozkurt'un durumu hapishane koşullarına bağlı olarak hızla kötüleşmiş ve 23 Ekim günü hastaneye kaldırılmıştır" dedi.

Bozkurt'un ağabeyinin, "Şu an maske ve eldiven kullanıyor, tek bir hücrede kalıyor vücudu enfeksiyon kapmış ve kendisi 5 yıldır Burkit lenfoma kanser hastası. Tek başına bakımını yapamıyor. Tutuklanmadan önce bakımını annemiz yapıyordu, hastalığı kısmen gerilemişti, ancak hapishanede kaldığı kısa sürede tekrar ilerledi, yaşadığı koşullar hastalığı tetikledi. Vücudunda enfeksiyon gelişti. Durumu gerçekten kötü ve 23 Ekim'de tekrar hastaneye kaldırıldı. Delil hapiste kaldığı sürece yaşamı daha fazla riske girecek, tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" o dediğini aktaran Onaran, "Hapishane koşullarında yeterli bakım ve tedavi sağlanamaması nedeniyle hastalığının hızla ilerlediği bilinmesine rağmen serbest bırakılmaması, Delil Bozkurt'un sağlık ve yaşamına tehdit oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Delal Bozkurt serbest bırakılsın" sloganlarıyla sona erdi.