22 Eylül 2024 Pazar

Yüksekova ve Iğdır'dan çağrı: İmralı kapılarını açın

Kars ve Van'dan Amara'ya doğru başlayan "Özgürlük Yürüyüşü" ikinci gününde Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ve Iğdır'a ulaştı. Yürüyüşlerde PKK lideri Öcalan'ın özgürlüğü istendi, "İmralı kapılarını açın" çağrısında bulunuldu.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talebiyle Kars'tan başlatılan yürüyüş Digor'dan sonra Iğdır'a ulaştı. Van yürüyüş kolu ise Şemdinli'den sonra Hakkari'nin Yüksekova ilçesine geldi.

İlçe girişinde halk tarafından karşılanan özgürlük yürüyüşçüleri, "Bijî berxwedanan zindanan", "Bijî serok Apo", "Tecride hayır, barış hemen şimdi" ve "Bimre koletî, bijî azadî" sloganlarını atarak  parti binasına kadar yürüdü. Yürüyüşe halk yoğun ilgi gösterirken, 70'li yaşlarda insanların bastonlarıyla yürüyüşe katılması dikkat çekti.

'MUHATAP ABDULLAH ÖCALAN'DIR'
Parti binasındaki halk toplantısında söz alan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Gever her zaman partisine ve önderliğine sahip çıktı, bugün de sahip çıkıyor. Yürüyüşümüz özgürlük isteyen Kürt halkı ve diğer halklar içindir. İmralı tecridi kırılmadan, sayın Öcalan'ın özgürlük koşulları sağlanmadan bu savaş bitmez. Kürt sorunu muhataplarıyla çözülecektir. Muhatabı da sayın Öcalan'dır. O da uzak değildir, İmralı'dadır. İmralı kapılarını açın" çağrısı yaptı.

Zulümle, talanla, ölümle diz çökmediklerini, çökmeyeceklerini vurgulayan Bayındır, halka, onurlu barış, onurlu özgürlük mücadelesine sahip çıkma çağrısında bulundu.

Yüksekova Belediye Eşbaşkan adaylarının konuşmalarının ardından Barış Annesi Gülbeyaz Mıhçi söz aldı, ağırlaştırılmış tecride karşı tüm halkların ses çıkarması gerektiğini söyledi. 

Konuşmaların ardından parti binasında "özgürlük" halayı çekildi.

'SAYIN ÖCALAN'IN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ'

Kars yürüyüş kolu ise Digor'dan sonra Iğdır'ın Tuzluca ilçesine geldi. İlçe merkezinden parti binasına yapılan yürüyüşte sık sık "Bijî berxwedana Îmraliyê" sloganı atıldı.

Burada halka seslenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, "Hiçbir baskı, gözaltı, öldürme bizi yolumuzdan döndüremedi ve döndüremeyecek. Onurlu bir yaşamı inşa etmek için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemiz bütün Türkiye halkları içindir. Kürt sorununun demokratik yollar ile çözülmediği sürece krizler son bulmaz. Halklar sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istiyor. Bizim amacımız da bu. Amacımıza ulaşana kadar yürüyüşümüz de mücadelemiz de devam edecek" dedi.

Kürtçe şarkılar eşliğinde halaya duran kitle "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganını attı.

Yürüyüşçüler, daha sonra Iğdır'a geçti. Kent girişinde davul-zurna ve alkışlarla karşılanan yürüyüşçüler, "Bê serok jiyan nabe" ve "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganlarıyla kent merkezine yürüdü. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş, DEM Parti il binası önünde son buldu.

'ÖCALAN ÖZGÜR OLANA KADAR YÜRÜYÜŞÜMÜZ SÜRECEK'
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Önlüklerimizin üzerine yüz yıldır direnen Kürt halkının mücadelesinden güç alarak 'özgürlük yürüyüşü' yazdık. Biz bu önlüğü, Sayın Abdullah Öcalan'ın Ortadoğu'da yaşanan sorunlara karşı geliştirdiği paradigmanın çözüm gücü olduğu inancıyla giydik. Bu yürüyüş hepimizindir. Bugün 38 kişi yürüyoruz ancak milyonlarız. Her geçtiğimiz yerde halk sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istiyor. Sayın Abdullah Öcalan özgür olana kadar bu yürüyüş devam edecek" dedi.

Açıklama sonrası halk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın savunmalarından bölümler okundu.

Iğdır kolundaki yürüyüşçüler, 30 yıllık tutsaklığın ardından tahliye olan Mehmet Çengel, Mehmet Emin Akkuş ve Mustafa Okçul'u ziyaret etti. 5 gün önce tahliye olan Çengel, tutsakların açlık grevi direnişini selamladı, "Siz milletvekilleri tek başına bir şey yapamazsınız, biz halk olarak sizlerin yanınızda olmamız gerek. Halka içeri atarak sindiremezler" dedi.

Bir ay önce tahliye olan 30 yıllık tutsak Mehmet Okçul da, Öcalan ve binlerce tutsak hapishanede iken kendilerinin özgür olamayacağını söyledi, "Dışarıda olan bizler tutsakların sesine ses olmalıyız. Direniş dışında hiçbir şey tecridi kıramaz. Umutluyuz, sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü yakındır" diye konuştu.

Cezaevinden 6 ay önce tahliye olan 30 yıllık tutsak Mehmet Emin Akkuş da, herkesin bu mücadeleye katılması gerektiğini söyledi.