28 Eylül 2024 Cumartesi

Yüksekdağ ve Demirtaş'ın ikinci kez tutuklanmasını isteyen Savcı hala delilleri toplamamış

HDP eski Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş'ın Kobane direnişi gerekçesiyle yargılandıkları davanın tutukluluk incelemesi yapıldı. Yüksekdağ ve Demirtaş'ı aynı dosyadan ikinci kez tutuklamak için jet hızıyla çalışan Ankara Cumhuriyet Savcılığı 5 aydır delilleri toplamadığından, tutukluluk halinin devamına karar verildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 20 Eylül 2019 tarihinde 6-8 Ekim Kobane direniş gerekçesiyle Demirtaş'ın dün tutukluluk incelemesi yapıldı.

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nde yapılan tutukluluk incelemesine Yüksekdağ ve Demirtaş'ın avukatları Kenan Maçoğlu, Atiye Arıkan ve Ebru Akkal katıldı. Mahkemede söz alan avukat Kenan Maçoğlu, soruşturma dosyasının 2014 yılında açıldığını ve HDP MYK üyelerine yönelik olduğunu vurguladı. Maçoğlu, Milletvekili olan MYK üyelerinin dosyalarının tefrik edildiği ve başka soruşturmalarla birleştirildiğini söyledi.

'KOMPLOVARİ BİR TUTUKLAMA SÜRECİ MEVCUTTUR'
Maçoğlu, "Sayın Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş bu kapsamdaki fezlekesi diğer soruşturmalarla birleştirilip, hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmışlardır. Bu soruşturmaya konu fezleke tutuklu yargılandıkları dosyanın temelini oluşturmaktadır. Figen Yüksekdağ Ankara 16'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Selahattin Demirtaş ise Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaktadır" dedi. Yüksekdağ ve Demirtaş'ın 2017-2018 yılında bu dosyanın şüphelileri olmadığına dikkat çeken Maçoğlu, "Müvekkillerimizin bu dosyaya 2019 yılında ne şekilde dahil edildiklerini bilmiyoruz. Bu durum siyasi iktidarın talimatları ile bu duruma gelmiştir. Ortada komplovari bir tutuklama süreci mevcuttur" dedi. Mahkemenin tarafsız ve bağımsızlığa gölge düşürülmeyecek şekilde karar vermesi gerektiğini söyleyen Maçoğlu, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuksuz yargılanmaları yönünde karar verilmesini talep etti.

Avukat Atiye Arıkan ise mükerrer soruşturmanın Türkiye'nin hukuk tarihi açısından bir örneği olmadığını ve adil bir karar verilmesini talep etti.

Avukat Ebru Akkal ise Demirtaş'ın tahliyesi ardından aniden ortaya çıkan bu soruşturma kapsamında tutuklama yapılmasının siyasi bir durum olduğunu ve müvekkillerinin özgürlüğünün sağlanması gerektiğini ifade etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yüksekdağ ve Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi istendi.

DELİLLER DAHA TOPLANMAMIŞ
Mahkeme heyeti Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti tarafından verilen kararda soruşturma üzerinden 5 ay geçmesine rağmen gerekçesinde hala delillerin toplanmadığı ifadesi yer aldı. Ankara 5'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar şöyle: "Tutuklu şüpheliler Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın üzerine atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, şüphelilerin kaçma ve delilleri karartma ihtimali, verilmesi muhtemel ceza miktarı, delillerin henüz toplanmamış olması ve şüphelilerin tutuklu kaldığı süre, adli kontrol kararı verilmesinin yeterli görülmediğinden ayrı ayrı tutukluluk hallerinin devamına karar olunur."