16 Eylül 2024 Pazartesi

YRJ 'idama hayır' kampanyası başlattı

Kadın Basın Birliği (YRJ), İran rejiminin Kürt yurtsever sendikacı Şerîfa Muhemedî ve yurtsever gazeteci ve sosyolog Pexşan Ezîzî'ye verdiği idam cezasına ilişkin Qamişlo'daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "İdama hayır" şiarıyla imza kampanyası başlatıldığı ve 19 Ağustos'a kadar kampanyanın sürece belirtildi. 

Kadın Basın Birliği (YRJ) bugün Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın Kürtçesi YRJ Yönetim Kurulu üyesi Newroz Demhat, Arapçası ise YRJ sözcüsü Arîn Siwêd tarafından okundu.

Açıklamada, İran molla rejiminin, erkek egemen politikalarıyla kadınların ve İran halkını her türlü haktan mahrum bıraktığı belirtildi. Buna rağmen İran toplumunun kadınların öncülüğünde bu baskıcı rejime karşı isyana kalkmaktan ve özgürlük talebinden hiçbir zaman vazgeçmediğine dikkat çekilen açıklamada, "Halk ne idama ne de zindanlara karşı geri adım attı, İran rejimi devrimci halkın gücünü ve iradesini kıramadı" denildi.

Baskı ve zorbalıkla ayakta kalan devletlerin mutlak olmadığı belirtilen açıklamada, Jina Mahsa Emînî sonrası yaşanan ayaklanmaya işaret edildi: "İran rejimi bugün 'Ben bu serhildanı söndürebildim' diyebilir ama özgürlükçülerin yüreğinde yakılan ateşi söndüremez. Özgürlük uğruna örülü saçlarını kesen kadınları susturamaz. Elbette kadınlar, bir gün hayatlarının simgesi olan o örgülü saçların intikamını bu sistemden alacaklardır. İran Rejimi değişime gitmek zorunda; demokratik değişime, özgürlüğe ve eşitliğe kapısını açmazsa giderek çökecek ve dökülecektir" ifadelerine yer verildi.

'ÖZGÜR GÜÇ VE İRADE İDAM ETMEKLE KIRILAMAZ'
Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Muhemmedî'ye verilen idam cezalarının hatırlatıldığı açıklamada, "Binlerce mücadeleci kadın şu anda İran rejiminin zindanlarında ağır işkenceye maruz kalıyor. Kadınlar, tüm fiziki ve psikolojik işkenceye rağmen, taleplerinden en ufak bir taviz vermiyor, soykırımcı İran rejimine karşı diz çökmüyor. Werîşe Muradî, Şerîfe Muhemmedî ve Pexşan Ezîzî idam kararlarına karşı davalarından vazgeçmedi. Werîşe Muradî savunmasında ve Pexşan Ezîzî ise zindanda kaleme aldığı mektubunda, özgürlük amacı ve ısrarlarını geniş dile getirmişti" denildi.

Kürt yurtsever sendikacı Şerîfe Muhemmedî ve gazeteci Pexşan Ezîzî'ye yönelik idam kararları kınanarak, bu kararın insan haklarına ve gazetecilere ilişkin tüm uluslararası yasalara aykırı olduğu vurgulandı.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Açıklamada, İran devletinin uygulamalarına ve idam kararlarına karşı YRJ'nin "İdama hayır" sloganıyla imza kampanyası başlattığı belirtildi. Kampanyanın 19 Ağustos'a kadar devam edeceği belirtilerek kampanyaya destek de bulunulması çağrısı yapıldı.