24 Eylül 2024 Salı

YRA ölümsüzleşen gazeteci Seyîd Evran'a ilişkin açıklama yaptı

YRA, ölümsüzleşen gazeteci Seyîd Evran'ın 30 yıl boyunca soluksuz bir mücadelenin yapıcısı olduğunu ve Rojava devriminde basın çalışmasının kurumsallaşmasında önemli katkıları olduğu kaydetti.

Özgür Basın Birliği (YRA) gazeteci yazar Seyîd Evran'ın ölümsüzleşmesine ilişkin açıklama yaptı. Qamişlo'daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda gazeteci ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Basın açıklaması YRA Eşbaşkanı Dilyar Ciziri tarafından okundu.

22 Eylül günü Seyîd Evran'ı kaybettiklerini kaydeden Ciziri, "Uzun bir süredir kalp hastalığına yakalanan arkadaşımız, tedavi olduğu hastanede şehit düştü. O Özgür Basının son 30 yıllık hafızası ve derinliğiydi" dedi.

'YAŞAMINI ÜLKESİNİN MÜCADELE VE SAVAŞ GERÇEĞİNE ADADI'
Evran'ın tutkusu ve mücadele kararlılığıyla önüne çıkan tüm engelleri ve zorlukları aştığını ifade eden Ciziri, "Seyîd yoldaşımız tüm yaşamını ülkesinin mücadele, savaş gerçeği ve direnişine adadı. Gece gündüz yürüyüşlerinde çok önemli dönemlerden geçti ve bu coğrafyanın gerçeğini gözler önüne serdi" dedi.

Evran'ın 1969'da Diyarbakır'da doğduğunu belirten Ciziri şu ifadeleri kullandı: "Şêx Seyîd serhildan geleneğine sahip bir ailede büyüdü. Gençlik ve öğrencilik yıllarında özgürlük hareketini tanıyor ve saflarında yer alıyor. Çukurova Üniversitesi'nde okuduğu zaman, aynı üniversitede okuyan Özgür Basın öncülerinden devrimci Gurbetelli Ersoz'ü tanıyor. Bu tanışmayla Gurbetelli Ersöz'ün öğrencisi oluyor ve önemli bir sınav veriyor."

'EN ZORLU SÜREÇLERDE TEREDDÜTSÜZCE ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ'
Evran'ın uzun yıllar Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da gazetecilik yaptığını hatırlatan Ciziri, "Bakurê Kurdistan'da Kürt halkına karşı saldırıların yoğunlaştığı, köylerin yakıldığı, sokak ortasında gazetecilerin katledildiği, yine aynı şekilde binlerce öncünün yakalandığı ve katledildiği en zorlu süreçlerde Seyîd yoldaş arkadaşlarının yanında tereddütsüzce çalışma yürüttü ve gerçeği dünyaya duyurdu. Bu zorlu süreçte kaç defa işgalciler tarafından gözaltına alındı ve tutuklandı" dedi.

3 Aralık 1994'de Özgür Ülke gazetesinin İstanbul, Ankara ve Diyarbakır ofislerinin eş zamanlı olarak bombalandığında gazetenin genel merkezinde Yazı İşleri Sorumlusu olduğunu ifade eden Ciziri "O saldırıda heval Seyîd de 23 arkadaşıyla beraber yaralanıyor. İnsanların gazete okumaktan korktukları bir dönemde o tereddütsüz bu çalışmayı yürütüyordu. Özgürlük ve hakikat aşkı uğruna birçok defa ölümle yüz yüze kaldı" dedi.

Bunlardan bir süre sonra Evren'in yönünü Kürdistan dağlarına verdiğini kaydeden Ciziri şu ifadeleri kullandı: "Gurbetelli Ersoz gibi öncülerinin izinde özgür dağlarda yıllarca gerilla yaşamı ve mücadelesini araştırdı ve Kürt halkı ile dünyaya duyurdu. Bu kapsamda akademik, tarihi ve edebiyat konularında onlarca yazı yazdı ve özgür basın arşivine önemli bir katkı sundu. Bu yoldaki yolculuğunu, Hayatın Kıyısına Yolculuk adıyla kitaplaştırdı."

'DEVRİM BASINININ TEMEL SÜTUNLARINDAN OLDU'
Evran'ın Rojava devrimiyle birlikte yönünü özgür topraklara döndüğünü belirten Ciziri, "Bir yandan devrim gerçeğini söylüyor ve yazıyor bir yandan da basının oluşum ve kurumsallaştırma çalışmalarında önemli bir rol oynuyor. Dêrîk'ten Efrîn'e bölgenin tüm coğrafyasını geziyor, devrim sürecini takip ediyor ve onlarca öğrenciyi eğitiyor. Bu çalışmasıyla Rojava devrimin ve devrim basınının sütunlarından oluyor. Devrimi başarıya götürme sorumluluğunu, basının rol ve önemini yaşamının son anına kadar başarıyla yürütüyor" dedi.

Evran'ın 2020 yılından itibaren iki kez kalp krizi geçirdiğini bundan kaynaklı ameliyat olmak zorunda kaldığını kaydeden Ciziri, sağlık sorunlarına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü, moral ve coşkusundan hiçbir şey kaybetmediğini vurguladı. Dilyar Ciziri son olarak şunları belirtti: "Seyîd Evran arkadaşımız da özgür basın mücadelecileri Apê Mûsa, Gurbetelli Ersoz, Xelîl Dag, Nûjıyan Ehan, Denîz Firat, Dilîşan Îbîş ve onlarca şehitler gibi hakikat ve özgürlük yolunda meşale oldu ve yolumuzu aydınlatıyor. Aydınlık yolu takipçilerine büyük bir miras bıraktı. Biz de özgür kalem savaşçılarının takipçileri olarak bu hakikat ile mücadeleyi büyütme ve yayma sözü veriyoruz. Yolları her zaman bizi aydınlatacak ve bilgilendirilecektir."