22 Eylül 2024 Pazar

Yönetmen Mensûr Kerîmîyan toprağa verildi

İşgalci Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarında katledilen Rojhilatlı yönetmen Mensûr Kerîmîyan'ın cenazesi Süleymaniye'de toprağa verildi.

İşgalci Türk devletinin 23 Aralık'ta Rojava'ya yönelik hava saldırısında katledilen Rojhilatlı yönetmen Mensûr Kerîmîyan'ın cenaze töreni yapıldı. İran hükümeti tarafından Rojhilat'ta defnedilmesi engellenen Kerîmîyan dün Süleymaniye'de toprağa verildi.

Süleymaniye'de bulunan Şêx Abbas Mezarlığı'nda yapılan tören saygı duruşu ile başladı. Yasta olduklarını kaydeden Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, güçsüz durmamaları ve ulusal birlik ve beraberliklerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Kerîmîyan'ın ailesinden Yunus Kerîmîyan ise İran hükümetinin Mensûr Kerîmîyan'ın doğduğu topraklarda defnedilmesine izin vermediğini belirterek, "Cenazemizi burada defnetme kararı aldık. Sine ve Süleymaniyeliler, aynı annenin çocuklarıdır. Bu anne de Kürdistan'dır" dedi.

KNK'nin törene gönderdiği mesajda "Şehidin ailesine ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz. Mensûr Kerîmîyan'ın şehadeti tüm Kürtlerin kaderinin aynı olduğunu gösteriyor. Rojhilat'ta doğdu, Rojava'da şehit düştü, Başur'da ise toprağa verildi" ifadeleri yer aldı.

Cenaze töreninde Tevgera Azadî, Rojava Film Komünü, Başur kültür sanat kurumları ve Rojhilatlı sanatçıların mesajları da okundu. Mesajlarda Kerîmîyan'ın Kürt sanatına önemli katkılar sunduğu ifade edildi, "Bizler şehit Mensûr'la çalışanlar olarak onun nasıl Kürt kültür ve sanatına bağlı olduğunu iyi biliyoruz. Şehitlerin mücadelesini sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz" denildi.