30 Eylül 2024 Pazartesi

'Yolcu' şifresiyle mültecileri ölüme taşıdılar

Van Gölü'nde, mültecileri taşırken batan tekneden sağ çıkan Medeni Akbaş, savcılık ifadesinde 750 TL almak için mültecilerin taşınmasına yardım ettiğini söyledi. Akbaş, teknede 70-80 mülteci olduğunu söyledi.

Van Gölü'nde bir teknenin batması sonucu onlarca mülteci göl sularında kayboldu. 27 Haziran günü yaşanan kazada şu ana kadar 7 mültecinin cenazesine ulaşıldı. Mültecilerin taşınmasından sorumlu tutulan 11 kişiden 3'ü tutuklanırken, batan tekneden yüzerek kıyıya ulaşan Medeni Akbaş verdiği ifadede 750 TL için işi kabul ettiğini söyledi.

Mültecilerin kimliklerinin olduğunu öğrendikten sonra taşımayı kabul ettiğini söyleyen Medeni Akbaş, "Şifre olan 'yolcu' kelimesinden göçmen olduğunu anlamıştım. İlk başta kendisine 'Ben gelmem' dedim. O da bana 'Korkma hepsinin kimliği var' dedi. Ben de bunun üzerine kabul ettim. Altınsaç köyünde aramızda 1 kilometre mesafe vardı. Tekne ile göl üzerinden beni almaya geldi" ifadelerini kullandı. 

Medeni Akbaş, ifadesinde şunları söyledi.

"Tekneye tam sayı bilmiyorum ama 70-80 civarında göçmen bindiği, bunlardan 5-6 kadarının kadın, bir ikisinin de çocuk gördüğümü hatırlıyorum. İki katlı olan teknenin iç ve üst kısmının tamamen olarak ve ışıklarımızı yakmadan yola çıktık. 1 saat kadar gölde seyrettik. Çarpanak Adası yakınlarında hava sakin göl ise dingindi. Adayı geçip açığa doğru Bitlis istikametine doğru gitmeye başladığımızda göl dalgalanmaya başladı. Servet tekneyi kullanırken arada kamaraya girip çıkıyordum. İçerisi çok kalabalık olduğu için çok da giremedim. Bir aranın dalganın şiddetli vurmaya başladığı sırada motora baktım ve motorun su attığını fark ederek korktum. Ters bir şeyler olacağından korktuğum için Servet'e bilgi verdim ve teknenin arka kısmını dalgaya vermesini söyledim. Çünkü o esnada teknenin sağ tarafından vuran dalganın etkisiyle sol tarafa doğru tekne yattı ve Servet tekneyi döndürmeye çalıştığı bir anda teknenin sağ tarafından vuran dalganın etkisiyle tekne sol tarafa yattı. O an ben dahil herkes altında kaldı" ifadesinde bulundu.

"Daha sonra kendisi ve teknede olan bir kaç göçmenin su yüzeyine çıktığını söyleyen Akbaş şöyle devam etti: "Kapı arasında oluşan hava boşluğundan faydalanarak kendimi teknenin dışına çıkarmayı başardım. Bu esnada vücudumun çeşitli yerlerinden yaralandım. Yüzeye çıktığımda mültecilerin bazılarının (sayıca yarısından fazlası) suyun yüzünde olduklarını gördüm. Etrafa baktığımda gözüm Servet'i aradı ve bağırarak Servet'i gördüm. Servet yanıma geldiğinde tekne içinde çok fazla su yuttuğum için batıyordum. Servet kıyafetlerimi çıkardı. O esnada 'ben batıyorum, dayanamıyorum' dedim. O da bana moral vermeye çalıştı. Mültecilerden birine ait olduğunu düşündüğüm bir çanta elime geldi ve tutunarak suyun yüzünde kalmaya çalıştım."