23 Eylül 2024 Pazartesi

YÖK'ün Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı tartışma yarattı

Yüksek Öğretim Kurulu Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nda yürürlükten kalkan ve sınav konu başlıkları arasında yer almayan yönetmeliğin sorulduğu, bir çok sorunun ve cevabın ise hatalı olduğu tartışmaları sürürken Eğitim-Sen adaylara sınava itiraz etme çağrısı yaptı.

YÖK Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı soru ve cevapları yayınlandı.

23 Mart tarihinde Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen sınava ilişkin itirazlar yükselirken bazı soruların sınav kapsamı dışında olduğu, çok sayıda sorunun ve cevabın ise hatalı olduğu bildirildi. Yükseköğretim Kurulu tarafından Anadolu Üniversitesi'ne yaptırılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nda yürürlükten kalkan ve sınav konu başlıkları arasında yer almayan yönetmeliğin adaylara sorulması tartışma yaratmıştı. Soru ve cevapların yayınlanmasıyla birlikte bir çok sorunun ve cevabın da hatalı olduğu görüldü.

Konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Hukuk Müşavirliği ve Avukatlık Giriş Sınavı ve Atama Yönetmeliği'nden sınav kapsamı dışında olmasına rağmen soruların sorulduğunu, ÖSYM’nin idari teşkilatının başında yer alan kişinin sorulduğu soruda “Başkan” yerine “Genel Sekreter” yanıtının doğru kabul edildiğini belirtti. Çok sayıda hatalı sorunun ve yanıtın tespit edildiğini kaydeden Eğitim-Sen, gelen itirazlara karşı YÖK ve Anadolu Üniversitesi’nden ciddi ve ikna edici hiçbir açıklamanın gelmediğini bildirdi. Eğitim-Sen, “Yükseköğretim alanındaki idari personelin statüsünü ve dolayısıyla da özlük haklarını, maaşlarını, emeklilik koşullarını belirleyecek böylesi önemli bir sınava dair getirilen itirazların doğruluğu ise skandal niteliği taşıyacaktır” açıklamasını yaptı.

“Mevzuat bilgisinin sınandığı bir sınavın dahi hakkıyla yapılamaması öncelikle sınava girenlere karşı ciddiyetsiz, beceri yoksunu bir tabloyu karşımıza çıkarmaktadır” denilen açıklamada 25-29 Mart tarihleri arasında sınava dair itirazların yapılması çağrısında bulunuldu.