25 Eylül 2024 Çarşamba

Yokoluş İsyanı: Ölü bir gezegende 'moda' olmayacak!

Yokoluş İsyanı gönüllüleri, dünya çapındaki Kara Cuma etkinliklerine dur demek, tüketim çılgınlığının iklim krizine etkilerine dikkat çekmek için defile düzenledi. Defilede, "Hızlı modayı boykot et" çağrısı yapıldı, tüketim krizinin dünyayı yok oluşa götürdüğü vurgulandı.

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) gönüllüleri, tüketim çılgınlığının iklim krizine yönelik etkilerine dikkat çekmek için Şişli Cevahir AVM önünde "Yokoluş Kreasyonu" adlıyla moda defilesi gerçekleştirdi.

'YENİ BİR ÇİFT AYAKKABI DEĞİL, YAŞANABİLİR DÜNYA'
Gönüllüler sergiledikleri moda kreasyonuyla "İhtiyacın var mı?" sorusuna dikkat çekerken, defileden sonra dağıttıkları bildiride şu ifadeler yer aldı: "Şirketler bizi her seferinde daha fazlasını, daha yenisini istemeye ve ihtiyaç duymaya itiyor. Bunun sonucunda da ihtiyaç dışı tüketim sadece bugün zirve yapmış olmakla kalmıyor, normalleşiyor, kabul görüyor ve bizi hızla yok oluşa sürüklüyor. Bugün düzenlediğimiz defile, markaların moda başlığı altında insanları teşvik ettikleri hızlı tüketimin gerçek yüzünü göstermek amacını taşıyor."

Bildiride, "Yeni bir çift ayakkabı değil, yaşanabilir dünya" talebine yer verildi ve "Ölü bir gezegende moda olmayacak. İhtiyaç dışı alınan her ürün iklim krizine yapılmış korkunç bir destek. Aldığımız her ürünün faturası bizlerden önce içinde yaşadığımız dünyaya kesiliyor" denildi.

Son olarak gönüllüler, dünyada yaşayan herkesi tüketim konusunda "ihtiyacın kadar tüket" çağrısında bulundular.

KARA CUMA NEDİR?
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma günü, markaların indirimler ve kampanyalar vasıtasıyla toplumu tüketim çılgınlığına ittiği gün, 'Kara Cuma' (Black Friday) olarak adlandırılır. Son yıllarda ise, tüketim kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla küresel çapta Kara Cuma etkinlikleri düzenlenmektedir.