23 Eylül 2024 Pazartesi

YNS Gayrimenkul İnşaat şirketi işçilerin parasını ödemeden kaçtı

Taşeron firma aracılığı ile Arnavutluk’a götürülen inşaat işçileri, patronun paralarını vermeden Türkiye’ye geri dönmesi üzerine ortada kaldı.

Avrupa fonu destekli deprem konutları yapımı için YNS Gayrimenkul İnşaat şirketi aracılığıyla 40 işçi, 6 Eylül 2020 tarihinde Türkiye’den Arnavutluk’un Şayak kentine götürüldü. 7 Eylül’de işbaşı yapan işçileri getiren şirket yetkilileri, iş bitiminde çalışanların paralarını ödemeden ülkeden kaçtı. İşçiler ise alacaklarının ödenmesini istiyor.

Alacaklı işçilerden Ersin İpek, taşeron firma sahibinin paralarını ödemeden 8 Ocak’ta yakınlarını da alarak Türkiye’ye döndüğünü dile getirdi. Ana firma olan Arnavutluk firmasının ücretlerini ödemeyeceğini söylemesi üzerine açlık grevine başladıklarını anlatan İpek, Türkiye Konsolosluğu ile yaptıkları görüşmelerin ardından eylemleri sonlandırdıklarını belirtti. 
Verilen sözlerin tutulmadığını ve Arnavutluk yetkililerinin sadece uçak bileti, 50 Euro ve Covid-19 testi yapmayı teklif ettiğini aktaran İpek, maaşlarını almadan Türkiye’ye dönmeyeceklerini ifade etti.

İpek, “9 Ocak’tan bu yana hakkımızı almak için direnişteyiz. Elektriksiz, susuz bir yerde soğukta bekleyişimizi sürdürüyoruz. Gerekirse yine greve gireriz ama çocuklarımızın hakkını almadan buradan ayrılmayacağız. Tek talebimiz hakkımızı almaktır” dedi.