22 Eylül 2024 Pazar

YNK ve KDP heyetleri Süleymaniye'de bir araya geldi

KDP ve YNK heyetleri Süleymaniye'de bir araya gelerek Kerkük, Musul seçim sonrası oluşacak yönetim üzerine konuştular. Toplantı sonrası yapılan açıklamada Kerkük valiliğinin Kürt olmasında mutabakata vardıklarını açıkladılar.

KDP ve YNK heyetleri Süleymaniye'de bir araya geldi. Kerkük ve Musul seçimleri sonrası il meclislerinin oluşumu, Kerkük Valisinin belirlenmesi, şubat ayında yapılması planlanan Güney Kürdistan Parlamento seçimlerinin ele alındığı belirtildi.

Toplantı ardından yapılan açıklamada tarafların, Kerkük Valisinin Kürt olması konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı. Kerkük valiliğine Kürt valininatanması, Güney Kürdistan Bölgesinin statü ve kazanımlarının korunmasının tüm Kürt partilerin görev ve sorumluluğu olduğu, Güney Kürdistan Bölgesinin, Irak hükümeti birlikte ekonomik ve siyasi sorunların çözümünde ortak çalışmanın geliştirilmesi konuların da ortaklaşıldığı açıklandı.

Aralık ayında Kerkük ve Musul'da seçim yapılmış seçimlerde Kerkük'te YNK: 5 KDP:2, Musul'da KDP:4, YNK ise 2 sandalye almıştı. Geçtiğimiz günlerde iki partinin Kerkük ve Musul seçimleri sonrası il meclis yönetimlerinin belirlenmesi konusunda bir araya geleceği kamuoyuna duyurulmuştu. Toplantı öncesi MİT müsteşarı İbrahim Kalın Bağdat ve Hewler'e gitmiş KDP Başkanı Mesud Barzanî'de dahil olmak üzere bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmelerin ardından KDP-YNK'nin gerçekleştireceği toplantının ertelendiği kamuoyuna açıklanmıştı.