24 Eylül 2024 Salı

YNK: Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığı sona erdirilsin

Irak parlamentosundaki YNK grubu, Türkiye'nin Maxmur, Şengal ve Kandil'e dönük hava saldırılarını kınayarak, "Türk devletinin Güney Kürdistan ve Irak'taki askeri varlığı sona erdirilsin" çağrısı yaptı.

Irak parlamentosundaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) grubu, Türkiye ve İran'ın Güney Kürdistan'a dönük hava ve kara saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Şengal, Maxmur Mülteci Kampı ve Kandil'e dönük bombardımanın kınandığı açıklamada, "Türk devleti bu saldırılarla, bölgeye korku yaymak ve köy sakinlerini zorunlu göçe tabi tutmayı amaçlamaktadır. Bölgeye daha çok müdahale edebilmek için söz konusu alanları insansızlaştırmak istemektedir. Özellikle Hewlêr'e bağlı Biradost bölgesini boşaltmak ve buraya askeri güçlerini yerleştirmeyi planlamaktadır" denildi.

İran'ın Haci Umran bölgesine yaptığı saldırıların da kınandığı açıklamada, "Türk devleti ve İran, Irak'ın egemenlik hakkını ihlal etmektedir" ifadesi kullanıldı. Türkiye'nin saldırılarının uluslararası kanunlara aykırı olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Irak'ın egemenliğini ihlal eden bu saldırıları kınıyor ve Irak hükümetine saldırılara karşı ciddi bir tavır sergileme çağrısı yapıyoruz. Irak hükümeti, toprak hakimiyetini ve egemenlik hakkını ile Türk devletinin hedef aldığı halkı korumalıdır. Sivil halkın büyük mağduriyet yaşadığı bu saldırıların önüne geçilmelidir. Türk devletinin Güney Kürdistan ve Irak'taki askeri varlığının sona erdirilmesi için başta uluslararası kamuoyu olmak üzere ciddi ve acil harekete geçilmeli ve Türk devletinin sorunlarını demokratik yollarla çözmesi için Türkiye'ye baskı uygulanmalıdır" diye belirtildi.