30 Eylül 2024 Pazartesi

Yıldırım, ATK'nın raporuna rağmen serbest bırakılmıyor

Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerde, tutsakların ölüme terk edilmesine izin verilmeyeceği söylendi.

İstanbul'da 538'incisi yapılan F oturmasında ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım'ın serbest bırakılması istenirken, Ankara'da da hasta tutsak Yıldırım Demir'in durumuna dikkat çekildi.

538'inci F oturması için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelindi. "538. F Oturması hasta mahpus Serdal Yıldırım serbest bırakılsın" yazılı pankartın taşındığı eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

İHD Şube Yöneticisi Mehmet Acettin açıklama metnini okudu. Metris R Tipi Hapishanesi gibi "rehabilitasyon" ve "hasta mahpuslar için tedavi merkezi" olduğu iddia edilen hapishanelerin bu işlevi görmediğine dikkat çeken Acettin, "Tek başına kişisel bakımını sağlayamayacak durumdaki mahpusların kötü muameleye maruz bırakıldıkları, ağır ihmale uğradıkları, ağır hastalığı olan kendine bakamayacak durumdaki birden çok mahpusun bir arada tutularak birbirlerine bakmak zorunda bırakıldıkları ve bu hapishanelerde ölüme terk edildikleri de önemli iddialar arasındadır" dedi.

Yürüyemeyen Serdal Yıldırım ve iki eli olmayan Ergin Aktaş'ın Metris R Tipi Hapishanesinde aynı hücrede tutulduğunun bilgisini veren Acettin, ağır hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım'ın yüzde 98 engelli raporu bulunduğunu, belden aşağısının felçli olduğu, mide ülseri nedeniyle 2 aydır yemek yiyemediğini ve yaklaşık 20 kilo kaybettiğini söyleyen Acettin, "Sırt omurlarına takılan platinlerin kayması nedeniyle sürekli ağrı çeken ve hareket edemediği için vücudunda açılan yatak yaralarından kaynaklı ağır enfeksiyon sorunu yaşayan Serdal Yıldırım, sevk edildiği Adli Tıp Kurumu tarafından ayrı ayrı 4 defa 'hapishanede kalamaz' raporu verilmesine rağmen halen hapishanede tutulmakta, bu durum yaşamına ağır risk oluşturmaktadır" dedi.

Cezası kesinleştiği gerekçesiyle 2018 yılında tutuklanan Yıldırım'ın geçirdiği trafik kazası nedeniyle sırtına platin takıldığı ve tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdürdüğünü belirten Acettin, hapishanede ranzadan sedyeye alınırken düşürülmesi sonucu platinin yerinden oynağını söyledi.

İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesi doktorlarının ameliyat olması gerektiği söylenmesine rağmen hala yapılmadığını kaydeden Acettin, ATK'nın 4 kez 'hapishanede kalamaz' raporu vermesine rağmen serbest bırakılmadığını, iki hafta önce 5. kez infaz ertelemesi talep edilerek Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini ve raporun beklendiğini aktardı.

Acettin, Serdal Yıldırım'ın avukatının 4 Temmuz günü Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak "ceza ertelemesi" talep ettiğini bilgisini paylaştı.

Serdal Yıldırım'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Acettin, hasta tutsakların sağlık ve yaşam haklarının korunması için duyarlılık çağrısında bulundu.

'YILDIRIM DEMİR SERBEST BIRAKILSIN'
İHD Ankara Şube binası önünde yapılan açıklamada da Bolu F Tipi Hapishanesi'ndeki hasta tutsak Yıldırım Demir'in serbest bırakılması talebi dile getirildi.

"Tedavi haktır Eengellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı açıklamada, İHD üyesi Sevil Turgut konuştu. Sağ gözü yüzde 95 görmeyen, sol gözünde katarakt ameliyatı sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle sorunlar yaşayan Yıldırım'ın 6 kez anjiyo olduğu bilgisini paylayan Turgut, "Kronik bronşit hastasıdır, midesinde reflü, gastrit ve ülser var. İki kez mide kanaması geçirmiş ve doktor tarafından diyet yazılmış ancak diyet yemeği yenilmeyecek durumda ve besin değeri de çok düşüktür. İrritabl bağırsak sendromu hastalığı ve iç hemoroid rahatsızlığı bulunmaktadır. Her iki dizinde menüsküs yırtığı var. Prostat hastasıdır ve genelde PSA testlerinde değerleri yüksek çıkıyor. Şimdiye kadar üç kez biyopsi yapılmış. 6-7 yıldır günlük ilaç kullanıyor. Kulaklarda vertigo, çınlama ve işitme kaybı var" dedi. Boyun fıtığı, uyku apnesi gibi sağlık sorunları da bulunan Yıldırım'a Nevşehir Devlet Hastanesi'nde 2016 yılında yüzde 41 engelli raporu verildiğini söyleyen Turgut, İstanbul Adli Tıp Kurumunun "hapishanede kalabilir" raporu nedeniyle serbest bırakılmadığını belirtti.

Yıldırım Demir'in gittikçe ağırlaşan hastalıkları için tetkik ve tedavilerinin eksiksiz yapılması gerektiğini, hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek düzeyde hastalıkları için Adli Tıp Kurumuna tekrar sevki yapılarak tahliyesinin sağlanması gerektiğini belirten Turgut, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.