25 Eylül 2024 Çarşamba

'Yıkılacak Duvarlar' belgeseli gösterime giriyor

AKP-MHP iktidarının siyasi soykırım amaçlı darbesiyle tutsak edilen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır eski Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve HDP Milletvekili Aysel Tuğluk'un hapishane süreçleri ve sürgünde yaşayan Sibel Yiğitalp'in anektodlarından oluşan "Yıkılacak Duvarlar" belgesi izleyenlerle buluşuyor. Belgeselin galası 4 Mayıs günü Almanya'nın Köln kentinde yapılacak.

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarının tutsak edildiği 2016 yılı Kasım ayında başlayan süreç devam ediyor. Halan Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde rehin tutulan Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak ile kısa bir süre önce sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Aysel Tuğluk'un hapishane süreçlerini anlatan "Yıkılacak Duvarlar" belgeseli gösterime giriyor.

Adını Figen Yüksekdağ'ın şiir kitabından alan belgeselde aynı zamanda sürgünde yaşayan HDP eski milletvekillerinden Sibel Yiğitalp'in anektodlarına yer verildi.

Yönetmenliğini Şerif Çiçek ve Hebûn Polat'ın yaptığı belgeselin yapımcılığını Onur Güler, Adil Demirci ve Yeşim Coşkun üstlendi. HDP'li kadın siyasetçilerin doğdukları şehirlerden başlayarak, tutuklu bulundukları Kandıra hapishanesine uzanan yolculuk, aileleri, dostları ve mücadele arkadaşlarının anlatımlarının yer aldığı belgeselin galası, 4 Mayıs günü Almanya'nın Köln kentinde saat 20.00'de Filmhaus Köln'de yapılacak. Ardından Avrupa'nın birçok kentinde gösterime girecek.

Belgeselin yapımcıları Güler, Demirci ve Coşkun yaptıkları açıklamada, 14 Mayıs günü gerçekleştirilecek seçimleri hatırlattı, "Bu seçimler Türkiye coğrafyasında yaşayan emekçilerin ve ezilenlerin yanı sıra, muhalif siyasileri, kadınları, öğrencileri, akademisyenleri, sanatçıları, LGBTİ+'ları, ulusal azınlıkları ve özellikle de Kürt halkını yakından ilgilendirmektedir" dedi.

Hala hapishanelerde çok sayıda HDP'li vekil ve belediye başkanının yanı sıra Gezi davası tutsağı, sokakta röportaj için tutsak edilenlerin bulunduğuna işaret eden yapımcılar, bu durumun baskının boyutunu göz önüne serdiğini kaydetti.

"2021 yılında gösterime soktuğumuz, HDP'li belediyelere kayyum atamaları ve sürgün belediye başkanlarını ele alan 'Hapis ya da sürgün' belgeselimizin ardından, kadın özgürlük hareketinin bir kesimini işleyen, ismini Figen Yüksekdağ'ın şiir kitabından alan 'Yıkılacak Duvarlar' şimdi sizlerle buluşacak" denilen açıklamada, Köln'de yapılacak gala ve Avrupa'daki gösterimlere katılma çağrısında bulunuldu. Açıklamada, "Katılımınız ve duyurusuna destek olmanız yıkılacak o duvarlardan hep birlikte bir tuğla daha çekmemize vesile olacaktır" denildi.