25 Eylül 2024 Çarşamba

'Yeşil Sol Parti'nin ağacı altında buluşacağız'

Bismil ve Bağlar'da seçim büroları açan Yeşil Sol Partililer, Diyarbakır'da başlayan coşkunun Kürdistan'ın her yerine dalga dalga yayıldığını söyledi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır'ın Bismil ve Bağlar ilçelerinde büyük bir coşkuyla seçim büroları açtı.

BİSMİL
Bismil'de Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (TUHAY-DER) düzenlediği iftar yemeğinin ardından halk Yeşil Sol Parti'nin Altıok Mahallesi'nde açılacak seçim bürosuna kadar yürüyüş yaptı.

Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarının yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı iftar ve yürüyüş boyunca "Biji Serok Apo" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı. Etrafta bulunan halk da zılgıtlar, kornalar ve sloganlarla yürüyüşe destek verdi.

Milletvekili adayları büro önünde yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Halaylar ve "Be Serok Jiyan nabe" sloganlarıyla başlayan açılışta polis de halkı zırhlı araçlarla taciz etti. Gençler ise Yeşil Sol Parti bayrağını zırhlı aracın arkasına astı.

Milletvekili adayı Mehmet Emin Aktar, Bismil'in çocukluğunun geçtiği ve ilk avukatlık yaptığı yer olduğunu söyledi. Bundan 30 yıl önce Bismil'de Newroz kutlamalarına katıldığını belirten Aktar, "30 yıl geçti, bu sürede Bismil'de yurtseverlik bilinci arttı. Kürtler iradelerine kayyum atanmasını kabul etmiyor. Bunu kabul etmiyoruz. Bu topraklar bizimdir ve bu topraklarda özgür yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

Seçim bürosunun kurdelesini Barış Anneleri ve milletvekili adayları kesti.

BAĞLAR
Yeşil Sol Parti Bağlar'daki seçim bürolarına bir yenisini ekledi. Seçim bürosunun açılışına Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili adayları ve çok sayıda kişi katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, hesap günü yaklaştıkça heyecanlarının arttığını söyledi. Diyarbakır'dan başlayan coşkunun Kürdistan'ın her yerine dalga dalga yayıldığını kaydeden Atasoy, "Öfkemiz çok büyük. Bu öfke bir yıllık, beş yıllık bir öfke değil, bedeli yıllara sığamayan yüz yıllık bir yok saymanın ve yüz yıllık bir inkarın öfkesi" dedi.

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Serhat Eren, 14 Mayıs seçimlerinin çok önemli ve kritik olduğunu vurguladı. Eren, şöyle devam etti: "2015 seçimlerinde AKP ve MHP'ye büyük bir tokat attık. Yine 2019'da kafalarını kırdık ama bu sefer onları çöpe göndereceğiz. 14 Mayıs hesap sorma günüdür. Depremde yaşamını yitirenlerin, cezaevlerindeki arkadaşlarımızın, Kürdistan topraklarındaki savaşın ve önder Öcalan'ın Kürt problemini çözmek istemesinin önünü kapatanlara hesap sorma günüdür. 14 Mayıs'ta bu tecridi kaldıracağız ve işkenceye son vereceğiz."

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Ceylan Akça ise havada değişim kokusu olduğunu söyledi. Akça, şöyle devam etti: "Bu seçimde neyi değiştireceğiz; depremde bizi enkaz altından çıkaramayan, çıktığımızda bizi barındıramayan bu yönetimi değiştireceğiz. Bizim seçtiğimizi alıp yerine kayyım atayanı değiştireceğiz ve bizim seçtiğimiz insanları cezaevlerine gönderenleri değiştireceğiz. 2015 de HDP ağacının altında buluşmuştuk, bu yıl yine bir ağacın altında buluşacağız, Yeşil Sol Parti'nin ağacının altında buluşacağız ve o ağacın altında barışı inşa edeceğiz."