30 Eylül 2024 Pazartesi

Yeşil Sol Parti'den kıdem tazminatı açıklaması

Kıdem tazminatına ilişkin açıklama yapan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal, "Yapılması gereken kıdem tazminatını fona çevirmek değil kıdem tazminatını güçlendirmektir" denildi.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal, kıdem tazminatına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İktidarın uzun zamandır hedefine koyduğu ve kapalı kapılar arkasında ele aldığı kıdem tazminatını yeniden gündeme getirdiği ifade edilen açıklamada, "İktidarın basına sızdırdığı açıklamalara göre tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında kıdem tazminatını fona aktarmayı düşünüyor. İktidarın getireceği söylenen düzenlemede ayrıca 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanları etkileyecek güvencesiz ve esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırma adımları da var" diye kaydedildi.

İktidar yaptığı düzenlemelerle işçi sınıfının kazanılmış haklarını geriletmeye çalıştığı, işsizliğin devasa boyutlara ulaştığı ve her geçen gün işsizliğin arttığı bu günlerde kıdem tazminatına yönelik yapılması planlanan bu saldırı ile işçi sınıfının güvencesinin yok edilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Koronavirüs ile birlikte dünyada neo-liberal politikalar tam anlamıyla iflas etmişken, işçiler zor şartlar altında geçim derdine düşmüşken, iktidar hala bu tükenmiş politikaları uygulamaya çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

Kıdem tazminatının işçilerin geleceği, alın teri, birikmiş emeği, güvencesi olduğunun altı çizilen açıklamada, "Kıdem tazminatını öyle kapılar arkasında yapılan 'müzakereler' yoluyla tartışamazsınız. Yapılması gereken kıdem tazminatını fona çevirmek değil kıdem tazminatını güçlendirmektir" denildi.

Yeşil Sol Parti açıklamasında şu talepleri sıraladı:
Kıdem tazminatı tüm işçiler için, çalışma yılı şartı olmaksızın kullanılabilen bir hak olmalıdır.
Kıdem tazminatı, her türlü işten ayrılma durumunda işverenler tarafından ödenen ve ödenmemesi durumunda devlet tarafından güvence altına alınan bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.
İşyerinin iflas etmesi ve icra durumunda işçi alacakları öncelikli olmalıdır.
İşveren için bir koruma olan kıdem tazminatı tavan uygulaması kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatı işçilerin aylık kazançları üzerinden hesaplanmalıdır.