23 Eylül 2024 Pazartesi

Yeşil Sol Parti 4. Kongresi: Özgürlük için yeniden

Binlerce insanın katıldığı Yeşil Sol Parti 4. Büyük Kongresinde partinin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olurken, yeni Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan oldu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) 4. Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşti. Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanından kaldırılan otobüslerle binlerce kişi halaylar, zılgıtlar ve sloganlarla kongre için bir araya gelirken, kongreye dünyanın dört bir yanından farklı siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi de katılım sağladı.

Yeşil Sol Parti bayraklarıyla donatılan salona; "Kapitalizme karşı örgütlü emek insanca yaşam", "Örgütlü gençlikle insanca geleceğe", "Engelliler için insanca yaşam", "Tecride hayır barış hemen şimdi", "Demokratik anayasa", "İsyanımızla örgütleniyor özgürlüğümüzü savunuyoruz", "İklimi değil sistemi değiştir" pankartları asıldı.

POLİSİN ROJAVA TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ
Öte yandan Rojava'ya dönük işgal saldırılarına ilişkin bir pankarta polis tarafından el konulduğu öğrenildi. Kitle "Biji berxwedana Rojava", "Biji serok Apo", "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla salonda toplandı.

Kongreye Yeşil Sol Parti ve bileşen partilerin eş genel başkanları, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyesi Juliana Gözen, Pelin Kahiloğulları, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

ÖLÜMSÜZLEŞENLER SELAMLANDI
Kongrenin divanına Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni seçildi. Divan eşbaşkanlarının yaptığı konuşmaların ardından, özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

PARTİNİN YENİ İSMİ HEDEP
Kongrede yapılan oylama sonucu partinin ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan olarak seçildi.

Ardından faaliyet raporları okunarak oy birliğiyle kabul edildi.

Son olarak HEDEP Merkez Yürütme Komitesi (MYK), Parti Meclisi delegeleri seçildi.

Kongreye dünyanın dört bir yanından siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve konfederasyonlar da mesaj göstererek kongreyi selamladı.

Rojava'ya dönük işgal saldırılarının, PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecridin ve Kürt sorununda demokratik çözümün ana gündemleri oluşturduğu kongre, halaylarla son buldu.