23 Eylül 2024 Pazartesi

Yeni Yaşam gazetesi 'tutukluları motive ediyor' gerekçesiyle verilmedi

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde kalan tutukluların talep ettiği Yeni Yaşam gazetesi, açlık grevi eylemcilerini motive ve disipline ettiği gerekçesiyle verilmiyor.
İmralı tecridine karşı başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri ile cezaevlerinde var olan baskıların dozajı artmaya devam ediyor. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutukluların talep ettiği Yeni Yaşam gazetesinin verilmemesine karar verildi.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kuruma Müdürlüğü Eğitim Kurulu Başkanlığı'nın aldığı 3 Mart 2019 tarihli kararda, gazetenin sadece "Örgüte üye olma" suçundan tutukluların kaldığı odalardan talep edildiği ileri sürüldü. Bu odalarda ise İmralı tecridine karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan tutukluların kaldığına yer verildi. İmralı tecridinin "sözde tecrit" olarak tanımlandığı kararda, gazetenin, açlık grevlerini gündemde tuttuğu, açlık grevi eylemcilerini motive ve disipline ettiği ve kamu kurum ve görevlilerini hedef gösterdiği iddia edildi.
 
GAZETENİN CEZAEVİNE ALINMASI UYGUN GÖRÜLMEDİ
 
Gazetenin 2 Mart 2019 tarihli sayısı üzerine karar veren Başkanlık, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 62'nci Maddesinin 3'üncü Fıkrası'nda yer alan "Kurum güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayın hükümlüye verilmez" kararı hatırlatılarak, gazetenin tutuklulara verilmemesine karar verdi.
 
ALINAN RADYOLAR GERİ VERİLMİYOR
 
Bunun yanında cezaevinde kantinden satın alınan radyolar, cezaevi yönetimi tarafından "frekans değiştirme" bahanesi ile toplanmış. İade edilmesi gereken radyolar, iade edilmediği gibi, radyoların paraları da tutuklulara geri verilmiş değil. Tutukluların "Paramızı iade edin" talebine karşı cezaevinin her hangi bir girişimi bulunmuyor.
 
TUTUKLULARA SALDIRI GERÇEKLEŞTİ
 
Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nin B-9 koğuşuna yapılan aramada, tutukluların eşyaları arasında bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın küçük bir resminin yer aldığı gazete küpürü bulunduğu iddia edildi. Gardiyanlar tarafından alınan Öcalan resimli küpür, tutukluların önünde buruşturulduğu, tutuklu Sibel Uçar'ın tepki göstermesi üzerine saldırıya maruz kaldığı ve boğazının gardiyanlar tarafından sıkıldığı belirtildi.
 
Odadakilerin gardiyanların saldırısına karşı çıkması üzerine kargaşa yaşandığı bildirildi. Yaşanan kargaşa ardından 16 Aralık'tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Hacer Halil Yusuf haricinde odada bulunan tüm tutuklulara soruşturma açıldığı kaydedildi. Saldırıya uğrayan Sibel Uçar'a da cezaevi disiplin kurulu tarafından hücre cezası verildi.
 
Arama sırasında gardiyanlardan birinin grevde olan Hacer Halil Yusuf'un yatağına vurarak, "Kalk" dediği, diğer gardiyan ve tutuklular tarafından uyarılması üzerine tavrından vazgeçtiği belirtildi.