7 Ekim 2024 Pazartesi

'Yeni bir mücadele sürecine giriyoruz, kendi rektörümüzü kendimiz seçeceğiz'

Kayyum rektör Melih Bulu'nun görevden alınmasını ETHA'ya değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Emir Akbaba, yeni bir mücadele sürecine başlayacaklarını söyledi, "Tüm kayyumlar gidene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi. Akbaba, Bulu'nun yerine yeni bir kayyum atanmasını kabul etmedikleri, tüm üniversite bileşenleri ile kendi rektörlerini kendilerinin seçeceğini söyledi.

Gece yarısı kararnameleri ile sözleşmelerden imzayı çeken, kayyumlar atayan Tayyip Erdoğan, bu kez bir gece yarısı kararnamesiyle kendisinin atadığı Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektörü Melih Bulu'yu görevden aldı.

Görevden alma kararını ETHA'ya değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Emir Akbaba, bunun mücadelenin sonu değil, yeni bir mücadelenin başlangıcı olduğunu vurguladı. Bulu'nun yerine yeni bir kayyum rektör atanmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Akbaba, üniversitede sandık kuracaklarını ve tüm üniversite bileşenlerinin kullanacağı oylarla rektörlerini seçeceklerini söyledi.

Üniversite içine ve üniversitenin bulunduğu bölgeye taleplerini içeren yazılamalar yaptıklarını anlatan Akbaba, yaratılmak istenen yanılsamalara da dikkat çekti.

Akbaba, Boğaziçi Üniversitesi'nden bir akademisyenin kayyum rektör olarak atanması sürecinin önünün açılmak istendiğini belirterek, "Biz bunun da önüne geçmek istiyoruz. Bu taleplerimizin karşılanması anlamına gelmiyor. Boğaziçi Üniversitesi içinden ya da dışından bir kayyumu kabul etmiyoruz. Üniversite bileşenlerinin iradesinin tecelli etmesini istiyoruz" dedi.

YENİ BİR MÜCADELENİN BAŞLANGICI
Melih Bulu'nun görevden alınmasını zafer olarak değerlendirmenin kendilerini eylemsizliğe götüreceğini, iktidarın istediğinin bu olduğunu vurgulayan Akbaba, "Bizim belirlediğimiz politika ilk günden beri aynı. Tüm kayyumların gitmesini istiyoruz. Tüm kayyumlar gidene, üniversiteler, HDP'li belediyeler ve diğer kayyum atanan kurumlar özgürleşene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Melih Bulu'nun gidişini mücadelenin sonu olarak değil yeni bir mücadele sürecinin başlangıcı olarak değerlendiren Akbaba, buna uygun politikalar üreteceklerini anlattı.

ÜNİVERSİTE BİLEŞENLERİ KENDİ REKTÖRÜNÜ SEÇECEK
Boğaziçi Üniversitesi içinde ve dışında çeşitli eylemlilikler planladıklarını aktaran Akbaba, "İlk günden beri taleplerimizden biri olan asıl hedefimiz, üniversite bileşenlerinin seçtiği bir rektörün okulumuzu yönetmesi" dedi.

Üniversite içinde sandık kurarak üniversite öğrencileri, akademisyenleri ve işçilerin oy kullanmasını sağlayacaklarını anlatan Akbaba, kendi rektörlerini kendilerinin seçeceğini söyledi.

Bunun için çalışmalarına ve eylemlerine başladıklarını belirten Akbaba, bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde bir açıklama yapılacağının bilgisini de verdi. 

TÜM KAYYUMLAR GİDENE KADAR ORTAK MÜCADELE YÜRÜTECEĞİZ
Kayyumun sadece Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmadığını başka üniversiteler ve HDP'li belediyelere de kayyum atandığını hatırlatan Akbaba, "Tüm atananlar gidene kadar ortak mücadele yürütmek istiyoruz" diye konuştu.