7 Ekim 2024 Pazartesi

'Özgürlüğe ses ver' eyleminde hasta tutsaklar için çağrı

Van ve Batman'da gerçekleştirilen "Özgürlüğe ses ver" eylemlerinde hasta tutsakların serbest bırakılması talep edildi ve İmralı tecridine karşı uluslararası kurumlar göreve çağrıldı.

Van ve Batman'da tutsak yakınları, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, "Özgürlüğe ses ver" eylemlerini gerçekleştirerek, İmralı tecridine ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

VAN
Van TUHAY-DER ve tutsak aileleri, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. "Tecride son ver" pankartı açılan eyleme, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Ağır hasta olan Abdurrahman Gemicioğlu'nun tutuklanmasına tepki gösteren TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, Gemicioğlu'nun infazının ertelenmesi ve tedavi sürecinin aksatılmaması gerektiğini söyledi.

65 yaş üzerinde olan yüzlerce tutsağın sağlık ve yaşam hakkının bu şekilde riske atıldığını belirten Uyar, bin 500'ü aşkın ağır hasta tutsak için derhal infaz ertelemesi kararı verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hasta tutsakların sevk ve tedavi taleplerinin karşılanması çağrısı yapan Uyar, "Tutsakların kontrol ve ilaç talepleri ya geç karşılanmakta ya da aksatılmaktadır. Bu şekilde insanlara, zamana yayılmış sağlık sorunları ve ağır acılar dayatılmaktadır. Özellikle siyasi tutsaklardan adeta intikam alırcasına bürokrasiye boğulan bu süreç bir işkence sistemidir. Tüm yaşam savunucularını zamana yayılmış bu ölüm ve işkence sistemine karşı çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

'ULUSLARARASI KURULUŞLARI GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan, tutsaklar Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar'dan 43 aydır haber alınamadığını belirten Uyar, şöyle devam etti: "25 Mart 2021 tarihinden bu yana Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi'ne 600'ü aşkın aile ve avukat görüşü başvurusu yapılmıştır. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) raporlarıyla ortaya çıkmış ve tecridin devam ettiği ifade edilmiştir. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluş, devam eden tecrit ve işkence sisteminden sorumludur. BM, Avrupa Konseyi ve CPT başta olmak üzere uluslararası kuruluşları, tüm baroları, insan hakları örgütlerini ve demokratik kamuoyunu görevini yerine getirmeye çağırıyoruz."

Açıklama, "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla son buldu.

BATMAN
Batman'da demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve tutsak yakınları Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. Eylemde, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açıldı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Resul Çetin, iktidarın hapishanelerdeki hukuka ve insan onuruna aykırı politikalarının günden güne artarak devam ettiğini belirtti. "Hasta tutsaklar hukuka ve yaşam hakkına aykırı bir vaziyette sağlık ve tedavi açısından yetersizlikleri defalarca tescillenmiş olan cezaevlerinde tutulmaya devam edilmektedir" diyen Çetin, İHD verilerine göre hapishanelerde 651'i ağır, en az bin 517 hasta tutsak bulunduğunu söyledi.

Çetin, "Hasta tutsakların yaşam mücadelesi verdiği hapishanelerde yaşam hakkı ihlalleri adeta bir kıyıma dönüşmüş durumda. Başta Kürtler olmak üzere iktidara muhalif her kesimin, sırf ağızlarını açtıkları için 3713 Sayılı Kanun (TMK) ve özel yargılama biçimleri kullanılarak 'terörist' ilan edilip konulduğu cezaevlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı bu vahameti gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı.

'KUDAY'IN YAŞAMINI YİTİRMESİ BİR CİNAYETTİR'
Hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın yaşamını yitirmesini hatırlatan Çetin, "Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililer Abdulkadir Kuday'ın durumundan haberdar olmalarına rağmen Kuday'ın infazına ara verilmedi, tedavi edilmedi. Kuday'ın yaşamını yitirmesi devlet eliyle gerçekleşen bir cinayet niteliğindedir" dedi.

Eylem, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile son buldu.