1 Ekim 2024 Salı

Yeni Akit'in hakaretleri 'düşünce ve kanaat özgürlüğü' sayıldı

Hapishanede maruz kaldığı sistematik işkence sonrası katledilen Garibe Gezer'e yönelik Yeni Akit'in hakaretleri, "düşünce ve kanaat özgürlüğü" kapsamına alındı. Gazetenin hakaretleri ve HDP'yi hedef göstermesine ilişkin yapılan suç  duyurusuna takipsizlik kararı verildi. 

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde sistematik fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalan ve katledilen Garibe Geze'e hakaret eden, Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) hedef gösteren Yeni Akit gazetesi hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı.

Gezer'in aile avukatları, Yeni Akit gazetesinin "HDP'liler yasta, devlet hedefte! Cezaevinde beslenen bir terörist daha öldü" başlıklı haberinde, "Kişinin hatırasına hakaret suçu" işlediğini belirterek, suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu ardından açılan soruşturma bağlamında ifade veren gazetenin sahibi Ali İhsan Karahasanoğlu'nun avukatı Ali Paccı, haberin "düşünce ve ifade özgürlüğü" kapsamında olduğunu ileri sürerek, suçlamaları reddetti.

Savcılık 28 Nisan'da verdiği kararında, şikayete konu haberin içeriğinde "doğrudan kişinin hatırasına hakaret niteliğinde söz ve bu anlama gelebilecek yorumun olmadığı" nı iddia etti. Savcılık söz konusu hakaret içerikli haberi, "Düşünce ve kanaat özgürlüğü" ve "Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü" bağlamında olduğunu ileri sürerek, takipsizlik kararı verdi.