23 Eylül 2024 Pazartesi

Yasin Keskin: İş, ekmek, adalet 

Haksız ve hukuksuz yere işten çıkarılan, "terörist" ilan edilen üstelik üyesi olduğu Genel-İş tarafından da destek görmeyen Yasin Keskin, Çankaya Belediyesi önünde hafta içi her gün açıklama yapıyor. Tek başına kalsa da haklı mücadelesine devam edeceğinin altını çizen Keskin, "iş, ekmek, adalet" vurgusu yaptı. 

Çankaya Belediyesi'ne bağlı ÇANPAŞ Şirketi'nde 5 yıl özel güvenlik görevlisi, bir yıl da Katı-Atık Çöp Toplama Birimi'nde çalışan Yasin Keskin, 31 Ocak'ta, "Yasadışı örgütler müzahirinde gösteri ve etkinliklere katıldığına dair istihbari bilgi notu olduğu" iddiasıyla işten çıkarıldı. Keskin, durumu protesto etmek ve işe geri alınmak için hafta içi her gün Çankaya Belediyesi önünde açıklama yapıyor.

Yaşananlara ilişkin Mezopotamya Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Keskin, işe iade davası açtığını ve süreci beklediğini söyledi.

ÜYESİ OLDUĞU GENEL-İŞ DESTEK VERMİYOR
Üyesi olduğu DİSK Genel-İş 1 Nolu Şube arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) görmezden gelindiğini vurgulayan Keskin, bu süre zarfında sendikadan da destek alamadığını ifade etti. Vaatlerin boşa çıktığını ve umutlarının tükendiğini söyleyen Keskin, "Sendikadan yasal bir dönüş yok. Sendikanın yaptırım gücünü bilerek, isteyerek kullanmaması teslimiyettir. İşverene müdürlük yapmaktır, bunun karşılığı budur" şeklinde konuştu.

'BELEDİYE BENDEN VE EŞİMDEN ŞİKAYETÇİ OLDU'
Belediyenin önünde eylem ve protesto başlatmak için çağrı yaptıktan sonra eşi ve çocuğuyla birlikte belediyenin avlusunda pankart açtığını söyleyen Keskin, "Beni duymayanlara biraz daha yaklaşmak, sesimi duysunlar istedim. Zaten tanıdığım güvenlik görevlileri, hiçbir talimat söz konusu değilken müdahale edip, engellediler. Belediye yönetimi bizzat benden ve eşimden şikayetçi oldu. Güvenlik şubeden ekip çağırdılar. İfade vermeye götürülüp, saatlerce bekledik" diye anlattı.

Keskin, "Bizim meslek grubu öyle bir yasa maddeleriyle sınırlandırılmış ki, zaten bu TİS'in 29. maddesi özel güvenlikler için konulmuş bir maddedir. Bundan yararlanmam gerekirken, yararlandırmayan sendika, başka bir gün güvenlik emekçilerine yansıtılan bir mağduriyet onları zora sokacak. İşçi arkadaşlardan bu maddeye sahip çıkmalarını istiyorum" çağrısında bulundu.

'TERÖRİSTİN KİM OLDUĞUNA İŞÇİ ARKADAŞLAR KARAR VERSİN'
Belediyenin kendisini "terörist" olarak lanse ettiğini söyleyen Keskin, ilk gözaltına alınmasının ise belediyenin şikayeti üzerine gerçekleştiğine dikkati çekti. Keskin, "Benden size terörist çıkmaz. Asıl teröristlerin kim olduğuna işçi arkadaşlarım karar versin. Sonuna kadar haklıyım, hukuk böyle diyor. Bir makam, koltuk hukuksuzluk yapıyorsa onun karşısında susamam. Asıl suçlular, yasaları ihlal edenler yukarıda. İstinaf mahkemesinde devam eden güvenlik kartımı almakla ilgili mahkemem devam ediyor" dedi.

'TEK BAŞINA DA KALSAM DİRENECEĞİM'
Mücadelesine işe alınana kadar devam edeceğini vurgulayan Keskin, "Benim geçindirmem gereken bir evim, üç yavrum var. Zaten geçim sıkıntısı yaşarken bir de beni işsizliğe mahkum ettiler. Onların yapmış olduğu haksızlığı, hukuksuzluğu haykırırken çaresiz olduğumu ve bu konuda geri adım atabileceklerini düşündüğüm için sesimi yükseltmeye devam ediyorum. Belediyenin önünde tek başıma da kalsam direnmeye devam edeceğim" dedi.

'ARTIK YASİN KESKİN OLARAK BAKAMAYACAĞIMIZ BİR SÜREÇTEYİZ'
İşverenlerin yalnızlaştırma politikası uygulamak istediğine dikkat çeken Keskin, "İşçi arkadaşlarımın katılımının çoğalacağını biliyordum. İşveren tarafından bu engellendi. İçeriden bana desteğe gelen arkadaşlarımın belediye yönetiminin yönlendirmesiyle, amirlerinin tek tek çağırdıklarını biliyorum. Artık Yasin Keskin olarak bakmayacağımız bir süreçten geçiyoruz. Kazanılmış toplu iş sözleşmeleri işçilerin hakkıdır. Bunu ihlal edenler illa olacaktır ama işçi, emekçilerin olduğu taban bunu görecek ve karşılığını verecektir. İşimden edildim, ekmeğimden edildim. O yüzden 'iş, ekmek, adalet' diyorum. Tüm işçi, emekçi dostlarımı selamlıyorum" ifadeleriyle mücadeleye devam edeceğinin mesajını verdi.