11 Ekim 2024 Cuma

Yaşatacağız Platformu: Katiller halka hesap verecek

Yaşatacağız Platformunun çağrısıyla çok sayıda kişi, Gebze'deki hayvan katliamını protesto ederek, katliam yasası geri çekilene kadar mücadele çağrısı yaptı.

Yaşatacağız Platformunun çağrısıyla çok sayıda kişi, Gebze'deki barınaktaki hayvan katliamını protesto etmek için Kadıköy rıhtımda bir araya geldi. "Toplayamazsın, öldüremezsin, hapsedemezsin" pankartı açılan eylemde, "Barınak değil ölüm kampı", "Katliama izin vermeyeceğiz", "Yasayı geri çek" dövizleri açıldı.

Gebze'deki katliam ortaya çıktıktan sonra oraya giden ve sürece dahil olan Yaşatacağız Platformu aktivistlerinden Şenol Karakaş, tanık olduklarını anlattı. Onlarca köpeğin, çok sayıda kedinin bir kısmı zehirlenerek, bir kısmı canlı canlı boğularak katledildiğini aktaran Karakaş, diğer köpeklerin de yaralı halde olduğunu ve kafes kapıları kırılarak kurtarıldığını söyledi.

Katliamı gerçekleştiren veteriner hekimlerin jandarma, güvenlik görevlisi kılığına girerek kaçtığını belirten Karakaş, bu katliamın hesabı verilene kadar pes etmeyeceklerini söyledi.

Eylemde, katliam yasasını uygulamayacağını söylemesine rağmen katliamlara ortak olan CHP de protesto edildi.

Basın açıklamasını okuyan Arzum Kalfa, AKP-MHP iktidarı halkın tüm itirazlarına rağmen sokak hayvanlarına dönük katliam yasasını apar topar Meclis'ten geçireli iki buçuk ay olduğunu hatırlattı. Katliam yasası yürürlüğe girdikten sonra ülkenin dört bir yanındaki barınaklarda katliam haberleri aldıklarını, hayvanların katledildiğini belirten Kalfa, faillerin cezalandırılmadığını, bu yasaya güvenerek bu katliamları gerçekleştirdiğini belirtti.

"Katliam yasasının öngördüğü vahşetin, katliamın boyutu ve toplumda tetiklediği şiddet sarmalı zaman geçtikçe gün yüzüne çıkıyor" diyen Kalfa, katliam yasasını uygulatmamak için bir arada hareket etmek zorunda olduklarını söyledi. 

'BU VAHŞETİ DURDURMAK ZORUNDAYIZ'
Kalfa, şöyle devam etti: "Maruz kaldığımız korkunç katliam görüntülerinin bizleri çaresiz hissettirmesine izin vermeyeceğiz, öfkemizi diri tutarak bu yasanın uygulanmasını durdurmak için var gücümüzle çabalayacağız. Biz bu vahşeti durdurmak zorundayız. Unutmayın! AKP/MHP iktidarının katliam yasası yürürlükten kalkana kadar mücadeleden tek bir geri adım atmayacağız! Niğde'de Altındağ'da ve bugün Gebze'de yaşananların bir daha yaşanmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Yaşanan katliamın her bir sorumlusu tek tek hesap verene kadar elimiz yakalarında olacak!"

'YASA DERHAL İPTAL EDİLMELİ'
Katliam yasasının halk nezdinde meşru olmadığının altını çizen Kalfa, "Anayasa Mahkemesinden beklentimiz, bir an önce bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu tespit etmesi ve değişiklikleri iptal etmesidir. Çünkü bu katliam yasası, anayasadaki çevre hakkı bakımından da kişilerin maddi ve manevi bütünlüğü bakımından da ihlal teşkil etmektedir. Ancak sonuç ne olursa olsun, Anayasa Mahkemesi bu katliam yasasını ister iptal etsin ister etmesin, biz hayvanları yaşatmak için sürdürdüğümüz bu mücadeleden kesinlikle vazgeçmeyeceğiz" dedi.

'ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI BEKLEMEYECEĞİZ'
Giderek artan kadın cinayetlerine de dikkat çeken Kalfa, "Şiddetin aynı yerden beslendiğini, tüm ayrımcılıkların birbirini yeniden ürettiğini biliyoruz. Kadınları erkeklerden aşağı gören cinsiyetçilik, hayvanları insanlardan aşağı gören türcülükten farklı değil. İkisi de ayrımcılık, ikisi de şiddeti yeniden üretiyor" ifadelerini kullandı. Gebze'deki katliamın münferit olmadığını belirten Kalfa, "Elbette bizler yasa iptal edilinceye kadar elimiz kolumuz bağlı beklemeyeceğiz. Katillere rağmen, katillere inat hayvan dostlarımızı yaşatacağız" dedi.

Eylem boyunca, "Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük", "Katil AKP", "Hükümet istifa", "AYM yasayı hemen iptal et", "Kan kokuyor, barınaklarınız kan kokuyor", "Barınak değil ölüm kampı" sloganları atıldı. Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.