11 Ekim 2024 Cuma

Derelerin Kardeşliği: Doğa ve halkın yaşamını tehdit eden projelere onay verilmemeli

Trabzon'un Hayrat ilçesinde halkın itirazlarına rağmen yeniden kurulmak istenen Barma Regülatörü ve HES projesine karşı açıklama yapan Derelerin Kardeşleri Platformu, bölgedeki doğal dengeyi bozacak projeye onay verilmemesi çağrısı yaptı.

Derelerin Kardeşliği Platformu, Trabzon'un Hayrat ilçesinde halkın itirazlarına rağmen yeniden kurulmak istenen Barma Regülatörü ve HES projesine karşı mücadeleyi sürdürüyor.

Ankara'da bir basın açıklaması yapan platform, bugüne kadar şirketin düzenlemeye çalıştığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantılarının halk tarafından iki kez engellendiğini, yöre sakinlerinin kendi geleceğine sahip çıkma iradesini tüm açıklığıyla ortaya koyduğuna vurgu yaptı.

Ancak şirketin kar hırsı ile projeyi yeniden gündeme taşıdığı ifade edilen açıklamada, şirketin talebinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında da görüşüleceği ifade edildi.

Açıklamayı okuyan Habip Meriç, "HES projesi, bölgedeki doğal dengeyi bozacak, su kaynaklarını tehdit edecek ve ekosisteme geri dönülmez zararlar verecektir. Halkın yaşam alanlarını, tarımını ve doğal kaynaklarını doğrudan etkileyecek bu projeye karşı çıkan yöre halkı, yalnızca bölgesini değil, aynı zamanda geleceğini de koruma mücadelesi vermektedir. ÇED toplantılarının halk tarafından engellenmesi, halkın bu projeye karşı ne kadar kararlı olduğunu açıkça göstermektedir" dedi.

'HALKIN İRADESİ VE TALEPLERİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ'
"Halkın iradesi ve talepleri göz ardı edilerek, doğanın tahrip edilmesine ve bölge halkının yaşamını tehdit eden projelere onay verilmesi kabul edilemez" diyen Meriç, halkın vadisinde, deresinde ve doğal kaynaklarında sürdürülebilir bir yaşam istediğini ifade etti.

Meriç, "Yıllardır süren çevre mücadelesinde olduğu gibi bugün de halkımız, yaşam alanlarını korumak için dimdik ayakta durmaktadır. Bu, yalnızca bir yöre halkının mücadelesi değil, tüm Türkiye'nin doğa ve yaşam mücadelesidir. Doğanın ve halkın sesi, sermayenin çıkarlarına kurban edilmemelidir. Buradan bakanlığa ve İDK üyelerine sesleniyoruz: Halkın sesini duyun, doğayı ve yaşamı savunun! Bölge halkının taleplerini dikkate alarak, bu projeye derhal son verin. Kararınızda halkın yanında olun, şirketlerin değil. Yaşam alanlarımıza, doğamıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.