1 Ekim 2024 Salı

Yaşar Dündar Viyana'da anıldı

Komünist Yaşar Dündar için yaşamını yitirmesinin ardından Viyana'da anma yapıldı. AvEG-KON üyesi Dündar için kurulan taziye ve anma etkinliğinde, ailesi, dostları ve yoldaşları onu asla unutmayacaklarının sözünü verdi.

Avusturya'nın Viyana kentinde ölümsüzleşerek İstanbul'da dün son yolculuğuna uğurlanan komünist Yaşar Dündar için Viyana'da taziye kuruldu, anma yapıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada marksist leninistler adına yapılan konuşmada, Yaşar Dündar'ın mücadele tarihi anlatıldı. "Bugün bir yürek daha ebediyen sustu. Yaşar yoldaşımız göğsünde kocaman bir yürek taşıdı. Dersim'in asi çocuğu her zaman kabına sığmaz, taşkın bir su gibi aktı yaşama. 1970'li yıllarda başlayan devrimci yaşamı herkes için örnek alınması gereken bir yaşamdı. Halkına, işçi sınıfına, yoldaşlarına, devrim ve sosyalizme bağlı bu komünisti asla unutmayacağız" dendi. Yaşar Dündar'ın kitleleri örgütlemedeki başarısına değinilen konuşmada, yüzlerce emekçiyi 1 Mayıs'a taşıyan gerçek bir kitle örgütçüsü olduğu belirtildi.

'İŞKENCE TEZGAHLARINDAN ALNININ AKIYLA ÇIKTI'
1994 yılında gözaltına alınıp işkenceye maruz kaldığı ve işkence tezgahlarından alnının akıyla çıktığı kaydedilerek, "Mücadelenin riskleri onu çalışmadan, kavgadan alıkoymadı. Değişik görevler üstlendi. Ağır illegalite koşullarında mücadelenin ve örgütlü yaşamanın gereklerini yerine getirmekten, zor koşullarda verilen görevleri üstlenmekten geri durmadı" diye vurgulandı.

Ömrünün büyük kısmını devrim ve sosyalizm mücadelesine adadığı belirtilirken, partisine ve marksizme olan bağlılığını her koşulda sürdürdüğü söylendi.

2 Eylül 1977'de 1 Mayıs mahallesi direnişini ölümsüz Hasan Kızılkaya ile birlikte örgütleyen Yaşar Dündar'ın yoldaşlarına olan bağlılığı ve birleşik devrimci mücadeleye verdiği önemin altı çizildi.

ZEKİYE DÜNDAR: HALKINI ÇOK SEVİYORDU
Eşi ve yoldaşı Zekiye Dündar da, Yaşar Dündar'ın halkına bağlı ve onun için mücadele eden biri olduğunu ifade etti.

Yaşar Dündar'ın kardeşi de abisinin büyük direnişler ve mücadelelerden başı dik çıktığını, faşizmin karşısında asla eğilmediğini söyledi. Kardeşi "Canım abim derin ve sonsuz bir uykuya yattın. Oysa sen hep büyük direnirdin, direniş senin genlerinde vardı. Faşizm bükemediği bileğini, bu ölüm aldı seni aramızdan. Çok sevdiğin yeğeninin mesajını getirmiştim sana. Daha seninle ve yeğeninle Viyana sokaklarında dolaşacaktık, daha uzun politik tartışmalar yapacaktık. Daima bizimlesin" diye konuştu.

AvEG-KON EŞBAŞKANI: MÜTEVAZİ VE FEDAKAR BİR YOLDAŞTI
AvEG-KON Eşbaşkanı Serpil Arslan, her zaman direnen, mütevazı, fedakar bir yoldaşı kaybetmenin hüznünü yaşadıklarını söyledi, "Tutsak olmuş, sürgün edilmiş ancak hiçbir zaman başını eğmemiş bir devrimci olarak ayrıldı aramızdan" dedi. Yaşar Dündar'ın evini ve yüreğini yoldaşlarıyla paylaşmaktan geri durmayan, mutlu ve umutlu bir devrimci olduğunu belirten Arslan, eleştiri ve özeleştiriye olan inancı ile görevlerine her daim bağlı bir devrimci olduğunu söyledi.

Sinevizyon gösteriminin olduğu ve ADHK, ATİK-VTİD, DKTM siper yoldaşlarının katıldığı ve mesajlarını ilettiği anma Gündoğdu marşı ile sona erdi.