1 Ekim 2024 Salı

Yaşar Dündar ölümsüzlüğe uğurlandı

Avusturya'nın Viyana kentinde yaşamını yitiren AvEG-KON üyesi Yaşar Dündar İstanbul Tuzla'da ölümsüzlüğe uğurlandı. Aydınlı Cemevi'nde yapılan törenin ardından defnedildi.

AvEG-KON üyesi Yaşar Dündar İstanbul Tuzla'da ölümsüzlüğe uğurlandı. Avusturya'nın Viyana kentinde yaşamını yitiren Dündar'ın cenazesi Türkiye'ye getirildi.

1 Mayıs mitinginin ardından Tuzla Aydınlı Cemevi'nde düzenlenen törene ESP ve SKM üyeleri de katıldı.

ÖTSP: ONLARIN DEĞERLERİNE BAĞLI KALACAĞIZ
Törende Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) adına yapılan konuşmada, 1990 1 Mayıs'ını Tuzla'da birlikte örgütledikleri, Dündar'ın Tuzla'da deri ve tersane işçilerinin örgütlenmesine önemli katkılar sunduğu belirtildi. Konuşmada, "Yoldaşları olarak onların değerlerine bağlı olmaya devam edeceğiz, herkesi bu değerlere sahip çıkmaya ve bir adım öne çıkmaya çağırıyoruz" denildi.

ORHAN: ONU TANIMLAYAN EN İYİ ŞEY CESARETTİ
Yaşar Dündar'ın mücadele arkadaşlarından HDP MYK üyesi Emin Orhan da konuşma yaptı. Yaşar Dündar'ın gençliğinden bu yana hep mücadele içinde olduğunu hatırlatan Orhan, "Mücadelenin her aşamasında en riskli, en korkusuz, cesur adımlar attı. Sıçramalı geçti, düştü, ayağa kalktı, yeniden yürüdü ve koştu. Onu tanımlayan en iyi şey cesaretti, inisiyatifti, kararlılıktı. Şimdi onu Ali Ekber Bahadır yoldaşın yanına yolcu ediyoruz. Ona selamlarımızı ileteceğini biliyoruz" dedi.

'SAMANDIRA DİRENİŞİNDE POLİSLE ÇATIŞTI'
Ardından Yaşar Dündar ile ilgili AvEG-KON tarafından yapılan açıklama okundu.

İşçi sınıfının güzel evladı Yaşar Dündar'ın, 1 Mayıs'ın direngenliği ile uğurlandığı belirtilen açıklamada, "Erkenci vedanın hüznü ile sarsılsak da davasına, yoldaşlarına daima bağlı kalarak, kavgaya güzel evlatlar yetiştiren, ailesinin devrimcileşmesi için çaba sarf eden yoldaşımızı asla unutmayacağız" denildi.

Dersimli olan Yaşar Dündar'ın 70'li yıllarda başlayan devrimcilik hayatında birçok grev ve mücadelede ikircimsiz yerini aldığı, özgürlük ve sosyalizm davasına inanan, inatçı bir devrimci olduğu vurgulanan açıklamada, "Faşist, sömürgeci kapitalist düzene büyük bir öfke duyan Yaşar yoldaş, marksizme leninizme inancını hiç kaybetmedi. Mücadeleci ruhu, devrimci aklı onu Hasan Kızılkaya yoldaş ile Eylül 1977 1 Mayıs Mahallesi direnişinde saf tutturdu. Çok sevdiği Ali Ekber Bahadır yoldaş ile Samandıra direnişinde polis ile çatıştı. Her kararlı devrimcinin uğrak yeri olan mapushane süreçlerini yaşadı. İşkenceli sorgulardan başı dik çıktı. Ödediği bedeller, mücadelede geri adım attırmadı. Disiplinli, gözüpek, cesur bir devrimci idi" ifadelerine yer verildi.

En çok kitle örgütçülüğü yanıyla öne çıkan, yüzlerce emekçiyi 1 Mayıs alanlarına taşıyan, yerel bir sorundan düzene karşı harekete geçiren Yaşar Dündar'ın Avrupa'ya gittikten sonra da devrimci çalışmanın içinde yer almaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Önce yoldaşı oldu ailesinin. Çocuklarına korumacı yaklaşmadığı gibi onların devrimcileşmesi için emek verdi. Gurur duydu devrimcilik tercihi yapan çocuğu ve sevgilisi ile… Kah onlara aktardı deneyimlerini kah onlardan öğrendi" diye belirtildi.

'ŞİMDİ SENDEN ÖĞRENME ZAMANI'
Yaşar Dündar'ın hasta olduğu dönemde dahi sırtında oksijen tüpüyle hiç şikayet etmeden çalışmalara katıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yoldaşlarına sadece evini açmayıp yüreğini açtın, sardın sarmaladın! Yoldaşça paylaşımlarda çoğaldın, çoğalttın! Bir yoldaşın evine geldiğinde coşkun görülmeye değerdi. Marksizme daima bağlı kaldın, Marksizm dışı akımlara karşı mücadele yürüttün. Sadece yoldaşlarının değil, siper yoldaşlarınla da iyi ilişkiler kurdun. Onların saygısını, güvenini kazandın. Birleşik mücadeleye olan inancın birleşik mücadelenin geliştirilmesi için alan kolektifin ile gösterdiğin çaba, emek görülmeye değerdi. 'İnsan olmakta olandır' sözünün iyi bir örneği oldun, hataların da oldu, yapamadıkların, yetmezliklerin de. Ama gülümseyen yüzün, sarsılmaz inancın ile onlardan öğrenmeyi bildin. Yoldaşlarının yanlışları eksikleri ile uzlaşmaz, dostça bir üslup ile onlara devrimciliklerini geliştirmeleri için uyarılarda, önerilerde bulunurdun. Kısa bir zamanı bile seninle geçirenlerde iz bırakmak sana özgüydü. Şimdi sonsuzluğa yürürken sen, bize bıraktığın o güzel mirasa sırtımızı dayayıp, güç alacağız senden. Gülüşünle ısınıp, hastalığını bile hiçe sayan görev bilincinden öğrenerek yürüyeceğiz! Yoldaşlıkta, dostlukta derya denizi pratiğinden öğrenecek, yol arkadaşı değil, yoldaş olabilmenin esas olduğunu anlatacağız."

Yaşar Dündar Aydınlı Cemevi'ndeki törenin ardından Aydınlıköy Mezarlığı'nda sonsuzluğa uğurlandı.