23 Eylül 2024 Pazartesi

Yaşamıyla yol gösteren devrimci: Osman Nuri Ocaklı

Yolları Osman Nuri Ocaklı'yla (Yılmaz Behrareş) kesişen komünist gençler,  Kobanê'de ve Hesekê'de birlikte yürüttükleri çalışmaları aktardı. ETHA'ya konuşan komünist gençler Ocaklı'nın fedakarlığını ve devrime bağlılığının altını çizerken, onun ardından ideallerini gerçek kılacaklarının sözünü yineledi.

Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) 12 Haziran'da Kobanê'de ölümsüzleşen komutanlarından Osman Nuri Ocaklı'yı (Yılmaz Behrareş) tanıyan genç komünistler, onu ETHA'ya anlattı.

Ocaklı'nın yaşamıyla kendilerine örnek olduğunu söyleyen genç komünistler, Laz halkından bir komünistin Rojava devriminin savunması ve inşasında emek vermesinin kendileri bakımından önemini aktardı.

ÎSYAN: YA ZAFER YA ZAFER
Kasım Şehitler Ayını hatırlatan CKŞ üyesi Ekin Îsyan, Osman Nuri Ocaklı ve tüm ölümsüzleşenleri andı. "Kasım şehitler ayı onur ve mücadele ayı" vurgusu yapan Îsyan, faşist Türk devletinin devrimci öncüleri hedef aldığını belirtti. Îsyan şunları söyledi. "Bildiğimiz gibi faşist Türk devleti yoldaşlarımızı hedef alıyor. Özellikle bu devrimin öncülüğünü yapanlar yani bu kadar büyük bir komutanlık açığa çıkaranlar bu şehadet mertebesine ulaşıyorlar. Bütün emperyalist ve kapitalist devletlere, işgalcilere ve faşizme karşı onlar mücadeleleriyle, direnişiyle boyun eğmiyorlar. Faşist Türk devleti bu devrimimizi ve kazanımlarını ezmek istiyor. Ama çok iyi biliyoruz ki bunlara karşı boyun eğmeyen yoldaşlarımız var. Bunlara karşılık da tek söz söylenir. Ya zafer ya zafer."

Rojava halklarının başka uluslardan devrimcilerin, devrimdeki varlığına ilişkin değerlendirmelerine dikkat çeken Îsyan, şunları söyledi: "Bildiğimiz gibi Yılmaz Behrareş yoldaş Karadeniz kentlerindendir, ve Laz ulusundandır. Bazen Rojavalılar, 'Rojava'dan ona ne' diyorlar. Bir halk gibi tartışırsak böyle bir fikir çıkacaktır. Kürt ve Arap ulusundan değil ki Baas baskısına ve faşist Türk devletine karşı gelip Rojava devriminde yer alsın. Yani diyebiliriz onun kenti nerede! Rojava kentleri nerede! Ama Yılmaz Behrareş yoldaş her şeye karşı bu halkın görüş ve düşüncesini değiştirdi. Herkes ezilenlerin hakları için, işgalciliğe ve otoriterliğe karşı boyun eğmemek için yüzlerini Rojava devrimine dönüyorlar. Herkes biliyor, bizim için Rojava devrimi özgürlüğün kapısıdır. Bundan dolayı da herkesin onun içinde yer alması gerekiyor."

'SOSYALİST YURTSEVERLİK ÇİZGİSİNDE ÖRNEK DEVRİMCİ'
Ocaklı'nın sosyalist yurtseverlik çizgisine dikkat çeken Ekin Îsyan, "Yılmaz Behrareş yoldaş da işçi, emekçi bir ailedendi. Aynı zamanda Lazlara yönelik yürütülen baskı karşısında yoldaşımız boyun eğmedi, mücadelesini ve direnişini sürdürdü. Yüzünü devrimciliğe ve sosyalizme döndü. Yani sosyalist yurtseverlik dediğimizde Yılmaz yoldaşı kendimize örnek ve bir sembol olarak alabiliriz" ifadelerini kullandı.

Osman Nuri Ocaklı'nın 35 yıllık devrimci yaşamına birbirinden farklı görevler yaptığını, sorumluluklar üstlendiğini bu nedenle kendilerine örnek olduğunu söyledi. Îsyan, Ocaklı'nın sorunlar karşısında çözüm gücü olduğuna dikkat çekti. "Yılmaz yoldaşın kişiliğinde büyük ve önemli bir incelik vardı. Yılmaz yoldaşla oturup tartıştığında birçok kez aranızda yaş farkının olduğunun farkına bile varılmıyordu. Birçok kez gördük ki Yılmaz yoldaş geldiğinde bütün gençler onunla sohbet etmek için yüzünü ona dönüyordu. Çünkü gerçekten Yılmaz yoldaş da gençlik ruhu vardı. Aynı zamanda ondan çözüm gücü alıyorduk. İdeolojik yönden, düşünce yönünden bir sorumuz varsa hemen Yılmaz yoldaşımıza yüzümüzü dönüyorduk" diyen Îsyan, şöyle devam etti: "Yılmaz yoldaş nasıl bir kişidir dersek çok incelikli düşünendir."

'GENÇLİK GELECEK GELECEK SOSYALİZM' SÖZÜ BOŞA ÇIKMAYACAK'
Ocaklı'nın genç komünistler için başarı örneği olduğunu söyleyen Îsyan, "Onunla yürüdüğümüzde devrimci gücü hissediyoruz. Komutan dediğimizde o bunu hak ediyor. Yılmaz yoldaş komutan Baran Serhat ile yaşamış, onunla yürümüş. Şimdi artık Yılmaz yoldaş Baran yoldaştan bize bir mirastır. Biz de o mirasın gidişi onun bittiği anlamına gelmiyor diyoruz. Yapabildiğimiz kadar biz de onların çizgisini, mücadelelerini sürdüreceğiz, direneceğiz" diye vurgladı.

Osman Nuri Ocaklı'nın gençliğe güven duyduğunu belirten Îsyan şunları aktardı:
"Yılmaz yoldaş bize hep 'gençlik gelecektir' derdi. Yılmaz yoldaşın bu sözünü Baran yoldaşın öğrencileri olarak Baran yoldaştan da duyuyorduk. Baran yoldaş, Yılmaz yoldaş, Ahmet Şoreş, Fırat Neval ya da hangi şehidimiz olursa olsun 'gençlik gelecek, gelecek sosyalizmdir' dediklerinde biz de 'bu söz boşa çıkmayacak' derdik."

'FİLİSTİN HALKINI ÖRNEK ALIYORUZ FAŞİZME ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
Îsyan, "Özellikle faşist Türk devleti ve diğer faşist devletlerin amaç ve hedefleri gerçekleşmeyecek. Gençlik olarak, direnişçi bir halk olan, Filistin halkını kendimize sembol ve örnek alan bir halk olarak boyun eğmeyeceğiz, devrimimizin ezilmesine de izin vermeyeceğiz. Çünkü Yılmaz yoldaş şimdi gitti ama en büyük görevleri bize, özellikle gençlere ve çalıştığı bölge halklarına bıraktı. Bundan dolayı geleceğimizin gençleri, Yılmaz yoldaşın öğrencileri olan Kobanê'nin gençleri, Kuzey ve doğu Suriye gençleri, halkları yani herkes Yılmaz Behrareş'i kendilerine örnek almalılar" dedi.

Ekin Îsyan, "Herkes yüzünü bu devrime dönmeli. Sosyalist ve komünist bir devrim yapabilmek için yüzünüzü dönmelisiniz. Son olarak ya zafer ya zafer diyoruz" çağrısı yaptı.

MUHAMMED: ARKADAŞIMIZ,  KOMUTANIMIZDI
Osman Nuri Ocaklı'yı futbol takımında tanıdığını belirten Kobanêli Abdulgani Muhammed, "Yoldaş bir gençlik takımı inşa etti ve bizi davet etti. Biz de gidip takıma katıldık, içinde oynadık. Yılmaz yoldaş yanımıza gelip gidiyordu, ne ihtiyacımız olsaydı yapıyordu. Yani arkadaşımızdı, komutanımız, takım sorumlumuz değil arkadaşımızdı" dedi.

'DEVRİMCİLİĞİ YAŞAMIYLA, PRATİĞİYLE ÖĞRETİYORDU'
Osman Nuri Ocaklı ile birlikte çalışan CKŞ'li Qandil Kobanê, sevgiyle, yaşam pratiğiyle öğrettiğini söyledi. Kobanê, "Yoldaşta gerçekten bir sevgi vardı, yaşamı öğretiyordu. Nasıl yaşanacağını öğretiyordu. ailede, evde nerede ne sorun olursa, ne yanlış yaparsak gelip tartışıyordu, düzeltmemize yardım ediyordu."

Ocaklı'nın kendi üzerilerinde emeğinin çok olduğunu söyleyen Qandil Kobanê, "Partiyi tanıdıktan sonra ailemi de tanıştırdım. Yoldaş bana çok şey öğretti, yaşamıma girdi, yaşamımın bir parçasıydı. Başka yoldaşlar da yardımcı oldular. Yılmaz yoldaş iş yeri kurmamda yardım etti, çalıştığımızı gördüğünde çok mutlu oluyordu" dedi.

Ocaklı'nın Rojava'da yapmak istediği şeylerin geride kalanlarca gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Qandil Kobanê, son olarak şunları söyledi: "Bize, 'dışarı gitmeyin diyordu', Avrupa'ya giden gençler vardı. Gerçekten yoldaşlar kim için geliyor bu topraklara, bizim vatanımız için geliyorlar, gençlerimiz ise vatanlarından vazgeçip gidiyor. Bu gerçekten vicdansızlık, yoldaşlar Bakûr'dan, Başurdan dünyanın her yerinden devrimciler buraya geliyorlar. Yılmaz yoldaşın izinden gitmemiz gerekiyor. Rojava da yapmak istediklerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Onun hakkında ne söylesek hakkını veremeyiz, Yoldaş bu topraklara canını verdi. Onun izinde yürüyeceğiz."