25 Kasım 2024 Pazartesi

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" talebiyle toplanan 600 bin imza Meclis'e verildiği sırada eş zamanlı olarak İstanbul ve İzmir'de eylemler yaptı, kadın düşmanı politikalara son verilmesini ve sözleşmenin uygulanmasını istedi.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" talebiyle topladığı imzaları Meclis'e verdi. Ankara'da Meclis'te görüşmeler yapıldığı sırada eş zamanlı olarak İstanbul ve İzmir'de açıklamalar yapıldı.

Eylemlerde, "600 bin imza Meclis'e. İstanbul Sözleşmesi uygulansın" yazılı pankartlar açıldı, "6284", "Hayatlarımızdan, haklarımızdan, vazgeçmiyoruz", "Erkek şiddetine bahane çok" dövizleri taşındı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ UYGULAYIN'
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyeleri, İstanbul'da Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde eylem yaptı. Açıklama yapan Sinem Tuğcu, kadına yönelik şiddetin cins kırımına dönüştüğü bir süreçte AKP'nin kadın katillerini ödüllendirircesine İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açtığını belirtti. Bu tartışmanın kadın düşmanlığının ödüllendirilmesi ve erkek şiddetinin meşrulaştırılması anlamına geldiğini ifade eden Tuğcu, "Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyen iktidara ve sözleşmeyi imzalayan meclise buradan bir kez daha sorumluluklarını hatırlatıyoruz İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın" dedi.

"6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi Uygulansın!" talebi ile başlattıkları imza kampanyasında topladıkları 600 bin imzayı Meclis'e verdiklerini dile getiren Tuğcu, "Çünkü kadına yönelik şiddeti önleyebilmek için kabul edilen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulanmadığı için kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzlerin, erkek yargının kadın katillerini cezasızlıkla ödüllendiren kararlarının arttığını ve özsavunma hakkını uygulayan kadınların tutuklanarak cezalandırıldığını biliyoruz" diye konuştu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde, 19.30'da Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde olacaklarını duyaran Tuğcu, tüm kadınları eyleme katılmaya, birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEYECEK POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLSİN'
İnisiyatif üyeleri İzmir'de de Karşıyaka İskelesi'nde önünde eylem yaptı.

Açıklama yapan İrem Çelikbaş, "Hepimizin amacı verdiğimiz imzalar ile başta İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı yasanın uygulanması olmak üzere kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair politikaların hayata geçirilmesidir" dedi. Çelikbaş, çünkü yasa uygulanmadığı için çoğu zaman karakola giden kadınların, şikayetleri dahi alınmadan evlerine geri gönderildiğini vurguladı.

Şiddete uğrayan, taciz ve tecavüze maruz kalan kadınların "suçlandıklarını" dile getiren Çelikbaş, şöyle devam etti: "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle bir kez daha kadınlara çağrı yapıyoruz. Kadın düşmanlığını, kadın katliamlarını, taciz ve tecavüzü engellemek için daha fazla sokağa çıkmalı, kadın dayanışmasını büyütmeli ve örgütlü olmalıyız. Yarın tüm illerde sokakları doldurarak "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diyen isyanımızı ve 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz, sözleşmeyi uygula' diyen kadın irademizi birlikte büyütelim."