25 Eylül 2024 Çarşamba

Yasağa rağmen Atılım'ın 25'inci yılı Ankara'da kutlandı

Atılım'ın 25. yılı, Ankara Valiliğinin yasaklamasına rağmen kutlandı. Etkinlikte konuşan ESP Eşgenel Başkanı Tümüklü, "Biz bu coğrafyanın köklerinde var olan tarih yapıcılarının sürdürücüleriz" dedi.

Atılım Gazetesi'nin 25'inci yılı dolayısıyla Ankara'da yapılacak olan gecenin Ankara Valiliği tarafından yasaklanması üzerine etkinlik HDP Çankaya İlçe Örgütü'nde yapıldı. 

Etkinliğe ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP MYK Üyesi ve Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP Kadın Koordinasyonu Üyesi Nadiye Gürbüz, HDK, Demokratik Alevi Derneği, Karala Dergisi Temsilcileri de katıldı. 

ESP Ankara İl Yöneticisi Gökçe Otlu yaptığı konuşma ile etkinliğin Valilik tarafından yasaklanmasına karşı tepkisini dile getirdi. Otlu, "Yine sokakta olmaya, irademizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi. 

'ATILIM KENDİ TARİHİNİ YAZANLARIN KALEMİDİR'
Ardından söz alan Atılım Gazetesi editörlerinden İsminaz Temel, yasağa rağmen bu etkinliğin yapılıyor olmasının önemli bir irade olduğunu söyledi. Temel, "Burada birleşen irade bizim 25 yıllık tarihimizin de bir özeti" diye konuştu. Atılım'ın 25 yıllık sosyalist basın mücadelesini anlatan Temel Atılım'ı "Devrimci bir üs oldu, devrimci bir siyaset okulu oldu, sosyalist siyaset akademisi oldu" sözleri ile tarif etti. Temel sözlerini şöyle sürdürdü: "Atılım 8 Kasım 1984'de hayata merhaba dedi, birlik devriminin taşıyıcısı oldu, işaret fişeği oldu. Gözaltılara, baskılara karşı hiç geri adım atmadı. Atılımın manşeti gözaltılardan, sokaklardan, Rojava'dan, fabrikalardan atıldı." Cezaevinde rehin tutuklan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da Atılım emekçilerinden olduğunu söyleyen Temel, Yüksekdağ'ın "Atılım kendi tarihini yazanların kalemidir" sözünü hatırlattı. Temel, sözlerini, "Atılım bundan sonra da sözünü söylemeye, işçilerin emekçilerin sesi olmaya devam edecek" diyerek tamamladı. 

Etkinlik Atılım'ın 25 yıllık sosyalist basın mücadelesini ve sesi olduğu ezilenlerin  direnişlerini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. 

'TARİH YAPICILARININ SÜRDÜRÜCÜLERİYİZ'
Sinevizyonun ardından konuşan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü 25 yıla sığan mücadele deneyiminden söz etti. 

Tümüklü şöyle konuştu: "Biz bu coğrafyanın köklerinde var olan tarih yapıcılarının sürdürücüleriz. Bu bizim beslendiğimiz kaynak. Ayağımızı bastığımızda güç aldığımız, düşmana karşı tutum aldığımız geleneklerimiz, bizleri mayalayan şehitlerimizdir. Bu coğrafyanın kaderinde zulme karşı direnen sayısız kahramanlarımız var. Biz bütün dünyada özgürlük mücadelesi yürüten şehitleri şehitlerimiz olarak görüyoruz. Her biri bir deniz feneri. Bizler bir iddianın taşıyıcılarıyız. Biz başka bir dünya istiyoruz, bunun peşinden koşuyoruz."

"Bizim mayamızda birlik var, çünkü biz devrim istiyoruz, iktidar istiyoruz" diyen Tümüklü, yeniliklerden beslenmenin önemine dikkat çekerek "Biz yeninin peşinden koşuyoruz. Yanı başımızdakilerden öğreniyoruz. Kürt özgürlük mücadelesinden, feminist hareketten,  LGBTİQ+ mücadelesinden, anarşist hareketten öğreniyoruz" dedi. Yeniyi yaratma mücadelesine yönelik egemenlerin saldırılarını hatırlatan Tümüklü, "Hep söylüyoruz ya bizi katledenler ve ya hapsedenler, 'ideolojiniz bitti' diyenler karşısında varlığı ile dikilenleriz. Biz meydan okuyoruz. Bizi Suruç'ta katlettiklerinde gençliğimizi bitireceklerini, Kürt ve Türk halklarının arasındaki köprüyü yıkacaklarını sanıyorlardı biz adalet mücadelelerini birleştirme misyonu biçtik kendimize. Biz meydan okuyoruz. Faşizm olduğu müddetçe özgürlük mücadelesi vereceğiz, kayyımlara karşı mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

Rojava Devrimine yönelik saldırılara dikkat çeken Tümüklü, "Rojava Devrimi hepimizin devrimiydi, ondan korktukları için onu hedef aldılar ama biz o devrime su katmaya devam edeceğiz" dedi. "Birleşmezsek hapishanede birleşeceğiz" diyen Tümüklü, "Bu coğrafyanın kaderi faşizmi yıkmaktan geçiyor, biz geleceği istiyoruz geleceği hep birlikte inşa edeceğiz. Biz yeni bir yaşam istiyoruz. Mutlaka biz kazanacağız" sözleri ile konuşmasını sonlandırdı. 

'TEK ÇAREMİZ SOSYALİZMDE ISRARDIR'
Tümüklü'nün ardından sözü HDP MYK Üyesi ve Van Milletvekili Murat Sarısaç aldı. Sarısaç şunları söyledi: 

"Tek çaremiz sosyalizmde ısrardır. Bütün halklarımızın faşist güruh karşısına birleşerek sosyalizmi inşa ederek kurtulabileceğine inanıyorum. Atılım 25 yıldır bütün baskılara rağmen hakikatin, ezilenlerin, Kürtlerin, işçinin, emekçinin sesi olarak direniyor. Gerekirse bütün devrimci güçler bu bedelleri ödeyecektir de. Biz bedeller ödeyerek bugünlere geldik. Bedel ödeyen şehitler huzurunda saygıyla eğiliyorum."

İktidarın kendisini tecritle, kayyımla, işgalle yaşatabileceğini sandığını söyleyen Sarısaç "Bir faşist güruh ile karşı karşıyayız ama buna karşı mücadele eden devrimciler de var. İyi ki devrimciler var, iyi ki Atılım var" dedi. Sarısaç, Kürdistanlı sosyalistler olarak etkinliği selamlayarak sözlerini sonlandırdı.

'ZAFER SOSYALİZM GÜÇLERİNİN OLACAKTIR'
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni ise Atılım'ın kendi hayatındaki öneminden söz etti. Çepni: "Atılım emekçilerinin yarattığı değer için ben de teşekkür ediyorum. 25 yıllık Birlik Devriminin yaratıcıları, komünistlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Zafer mutlaka tüm devrim ve sosyalizm güçlerinin olacaktır" diye konuştu. 

Etkinlik Grup Vardiya'nın devrim marşları ve halaylar ile sona erdi.