1 Ekim 2024 Salı

'Yaşadığımız topraklar soykırım ve inkarıyla lanetlendi'

Ermeni soykırımının 107. düzenlediği basın toplantısıyla bir kez daha Ermeni soykırımıyla yüzleşme çağrısı yapan İHD İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, "Soykırımı tanı, af dile tazmin et" dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon,  "Tanı, af dile, tanzim et" şiarıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de katıldı. 

GARBİS BALIKÇI YAŞAMINI YİTİRDİ
2011 yılında zorunlu askerlik yaptığı sırada terhisine 23 gün kala er Kıvanç Ağaoğlu tarafından tüfekle vurularak katledilen Sevag Balıkçı'nın babası Garbis Balıkçı'nın da yaşamını yitirdiğini duyuran Keskin, son derece üzgün olduklarını belirtti.

'SOYKIRIMDA TOPLUMSAL DOKU DA YOK EDİLDİ'
Ardından okunan basın metninde Ermeni soykırımının nasıl gerçekleştiği hatırlatıldı. Soykırımda sadece insanların kitleler halinde katledilmediğini; okulları, kiliseleri, mezarlıkları, manastırları, iş yerleri ile tüm bir toplumsal dokunun da yok edildiğinin altı çizilen açıklamada, "1915'te başlayan süreçte Anadolu'nun diğer Hıristiyan halkları, Süryaniler, Pontoslu ve Küçük Asyalı Rumlar da soykırıma uğratıldı. 20. yüzyılın başında bugünkü Türkiye sınırları içinde her beş kişiden biri, yani nüfusun yüzde 20'si Hıristiyan, Yahudi, ya da Êzidi gibi farklı dinsel inançlara sahipti. Bugün bu oran binde 1'in altında" denildi. 

'SOYGUN TUTARI 1915 YILININ PARASIYLA 22 MİLYON DOLAR'
Ermenilerin mal varlıklarına el konulduğuna dikkat çekilen açıklamada soygunun boyutunun tutarının 1915 yılının parasıyla 22 milyon dolar olarak hesaplandığı da dile getirildi. "Ermeni Soykırımı 107 yıldır inkâr ediliyor. İnkârın, insanlığa karşı işlenmiş bu akla hayale sığmaz suçun gizlenmesinde bu büyük hırsızlığın da payı var" denilen açıklama şöyle devam etti:

'SOYKIRIM BİR POLİTİKA'
"Biz, insan hakları savunucuları diyoruz ki, soykırım bir politika, bir diplomasi, bir uluslararası ilişkiler konusuna indirgenemez. Soykırımın her şeyden, ama her şeyden önce devlet eliyle gerçekleştirilen en kitlesel insan hakları ihlali olduğu unutulamaz. İnkâr en kapsamlı, en etkili, en kalıcı, en yaygın insan hakları ihlalidir; çünkü çarpan etkisiyle çoğalan sayısız insan hakları ihlaline kaynaklık eder, teşvik eder, cesaretlendirir.

'ADALETİN YERİNE GELMESİ SÜRECİNİN DE ÖNÜNE ENGELDİR'
Soykırım sonucu anayurtlarından kopartılıp dünyanın dört bir yanına dağılmış Ermenilerin uğradıkları, hesaba da, sayıya da gelmeyecek kadar büyük kayıplarının telafisine yönelik taleplerine de yanıt verilmelidir. İnkâr, böyle bir telafi ve adaletin yerine gelmesi sürecinin de önünde engeldir.

'SOYKIRIMI TANI, AF DİLE TAZMİN ET'
Bu yüzden, soykırımın 107. yıldönümü olan 24 Nisan 2022 günü, İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak bir kez daha 'soykırımı tanı, af dile tazmin et' diyoruz."