1 Ekim 2024 Salı

Yargıtay'da bozulan Maritsa Küçük davası yeniden başladı

Samatya'da 8 yıl önce Ermeni Maritsa Küçük'ün öldürülmesine ilişkin dava Yargıtay'da bozuldu. Yeniden yargılanan sanığın tahliye talebi reddedildi.

İstanbul'un Samatya ilçesinde 8 yıl önce 85 yaşındaki Ermeni Maritsa Küçük'ü öldürdüğü için hapis cezasına çarptırılan Murat Nazaryan hakkındaki dava, Yargıtay'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatının davadan haberdar edilmemesi nedeniyle usul yönünden bozuldu.

Bozma kararı üzerine İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen duruşmaya, Silivri Hapishanesi'nde tutuklu olan sanık Murat Nazaryan getirildi. Şikayetçiler Bayizar Midilli, Zadik Küçük ve Yaşar Küçük ile taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu. 

Duruşmada Yargıtay'ın bozma kararına ilişkin taraflara söz verildi. Şikayetçiler, bozma kararına uyulup uyulmamasının takdirini mahkemeye bıraktıklarını belirttiler. Sanık Murat Nazaryan da takdiri mahkemeye bırakırken, avukatı Esen Gül bozma ilamına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle bozma ilamına uyulmasına karar verdi.

BERAATİNİ TALEP ETTİ
Savunması sorulan sanık Murat Nazaryan, eski savunmalarını tekrar ettiğini belirterek "Kimseyle kavga eden bir insan değilim. Bu işi yapmadığımı biliyorum. Kimin yaptığını bilmiyorum. Tanımıyorum. Suçsuzum" diyerek beraat ve tahliyesini talep etti. Nazaryan'ın avukatı da tanık Aziz Budak'ı dinletmek istediklerini belirterek tahkikatın genişletilmesini talep etti. Şikayetçiler avukatı Eren Keskin de tanık Aziz Budak'ı dinlenilmesini ve tahkikatın genişletilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, olayın üzerinden uzun süre geçmiş olması, tanığın beyanlarının bir katkı sağlamayacağı ve bu hususun bozma nedeni yapılmadığı gerekçesiyle tanıkların dinlenmesi taleplerini reddetti. Tarafların tahkikatın genişletilmesi taleplerini reddeden mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Savcıdan mütalaasını hazırlanması istenerek, duruşma ertelendi.

NE OLMUŞTU?
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Samatya'da ikamet eden annesi Maritsa Küçük'e 28 Aralık 2012 tarihinde telefonla ulaşamayan Bayizar Midilli, kardeşi Zadik Küçük'ü arayarak annesinin evine gitmesini söylediği, kısa bir süre sonra eve gelip kendi anahtarıyla kapıyı açarak içeri giren Zadik Küçük'ün de hemen kapının arkasında annesinin çıplak cesediyle karşılaştığı anlatılıyordu. Otopside, boğazının kesildiği ve 12 yerinden bıçaklandığı, beyin kanaması geçirdiği anlaşıldığı belirtildi. Elde edilen görüntülerde Maritsa Küçük'ün 28 Aralık 2012 saat 14.09'da evinden çıkarak alışverişe gittiği, 15.05'de ise evine döndüğü, saat 15.18'de ise şüpheli bir kişinin evden çıkarken görüldüğü ve yapılan araştırmada bu kişinin Murat Nazaryan olduğunun tespit edildiği anlatılıyordu. 4 Mart 2013 tarihinde barındığı pansiyonda yakalanan Murat Nazaryan'a aynı gün yapılan DNA incelemesinde, olay yerinde bulunan bir kan lekesindeki DNA'nın Nazaryan'a ait olduğu anlaşılmıştı. Murat Nazaryan hakkında "Canavarca hisle cinayet işlemek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyordu.

İKİ SUÇTAN CEZA ALMIŞTI
Murat Nazaryan, 24 Şubat 2016 yılında yapılan duruşmada, "Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Nazaryan, "Konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan ise 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sanık avukatı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları ise ayrı ayrı üst mahkemeye temyiz talebinde bulunmuştu. Dosyayı ele alan Yargıtay 1. Ceza Dairesi 4 Mart 2020'de suçtan zarar gören sıfatı bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekilinin, kovuşturma sırasında duruşmadan haberdar edilmesi gerekirken dava ve duruşmalar bildirilmeden yargılama yapılması ve hüküm kurulması nedeniyle temyiz talebini kabul ederek davanın bozulmasına karar vermişti.