8 Ekim 2024 Salı

'Yangın' yalanıyla otsu bitkilerin kesilmesi teşhir edildi

Validebağ Gönüllüleri, yangın bahanesiyle korudaki otsu bitkilerin kesilmesine tepki gösterdi. Üsküdar Belediyesi Başkanı Türkmen'e seslenen gönüllüler, yangınla mücadele için gerekli adımları sıraladı. Gönüllüler,  "Koru'yu koru olmaktan çıkaracak her adımınızda karşınızda olmaya devam edeceğiz" dedi.  

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yangın bahanesiyle bugün ekosistemin bir parçası ve canlıların yaşam alanı olan otsu bitkileri kesti. Validebağ Gönüllüleri, Üsküdar Belediyesi önünde yaptıkları açıklama ile durumu protesto etti. 

"Validebağ'dan, Akbelen'e, İkizdere'ye doğayı savunuyoruz! Ekosistem bir bütündür! Validebağ korudur, dokunma!" yazılı pankart ve otsu bitkilerin kesimine tepki gösteren dövizlerin taşındığı eylemde ayrıca, ot biçme sırasında kesilen meşe fidanları da taşındı. 

'ALANIN YANGINDAN KORUNMASI İÇİN GÖREVİNİZİ YERİNE GETİRİN'
Basın metnini okuyan Işın Erman, belediyeye seslendi ve şöyle dedi: "Yangın tehdidini bu kadar önemsiyorsanız alanın yangından korunması için önlem alma görevinizi yerine getirin; çalışmayan yangın hidrantlarını çalışır hale getirin, alanda yangına yol açabilecek, mercek görevi gören pet şişe, cam kırıkları ve çöpleri toplayın; otsu bitkilerin olduğu yamacı sulayarak yangından korumak için talep ettiğimiz suyu sağlayın. Gösteri amaçlı diktiğiniz ama bakmadığınız fidanları bile havza halkı evinden su taşıyarak suluyor."

'KORUYU KORUMAK İÇİN HER ALANDA KARŞINIZDA OLACAĞIZ'
Yangın olmayan Akbelen Ormanında yangın bahanesiyle nasıl ağaç kesiliyorsa, bugün Validebağ Korusu'nda da aynı bahaneyle ot biçildiğinin altını çizen Erman, "Bugün öldürdüğünüz kirpilerin, yuvalarından ettiğiniz için kaçışan çekirgelerin hatta burada size karşı çıkan bunca insanın yaşam hakkına saygı duymuyorsunuz ama hak verilmez alınır. Gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz, yaşam alanımızı savunmaya devam edeceğiz. Tekrar ediyoruz, bu yaptığınız suçtur, hukuksuzdur, derhal bu keyfî uygulamayı durdurun, aslî görevlerinizi yapın. Validebağ Korusu, otsu bitkileri, ağaçları, çalıları, yaban hayatı, deresi ve tüm canlılarıyla ekolojik bir bütündür, bu ekosisteme zarar verecek, Koru'yu koru olmaktan çıkaracak her adımınızda karşınızda olmaya devam edeceğiz" dedi. 

Sık sık, "Akbelen'den İkizdere'ye; suyuma, ormanlarıma, doğama dokunma" sloganının atıldığı eylemde, yarın saban 08.00'den itibaren Validebağ Korusu'nda buluşma ve mücadele çağrısıyla sona erdi.