8 Ekim 2024 Salı

İHD: Savaşa hayır, soykırımı durdur

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırılarının 1. yılına ilişkin İsrail Konsolosluğu önünde açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, uluslararası kamuoyuna soykırımın durdurulması için derhal adım atma çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İsrail'in Filistin halkına dönük soykırım saldırılarının 1. yılına ilişkin İsrail Konsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde, "Savaşa hayır! Ortadoğu'da soykırımı durdur" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan şube sekreteri Oya Ersoy, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana kadın, erkek, çocuk, yaşlı, 42 binden fazla Filistinliyi katlettiğini, 96 bini aşkın Filistinliyi yaraladı, su ve elektrik altyapısını tahrip ettiğini, 2 milyonu insanı yerinden ettiğini, çok sayıda savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini belirtti.

Uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler'in savaşa karşı etkin bir duruş sergilemediğini, İsrail'in Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinden açık ve örtülü destek gördüğünü kaydeden Ersoy, bu sayede İsrail'in saldırılarını İran ve Lübnan'a genişleterek sürdürdüğünü vurguladı.

'ACİL OLARAK GAZZE'DE ATEŞKES İLAN EDİLMELİ'
Ersoy, şöyle devam etti: "Acil olarak Gazze'de ateşkes ilan edilmesi ve tüm cephelerde savaşa ve soykırıma son verilmesi için BM başta olmak üzere, uluslararası mekanizmaları ve uluslararası toplumu acil etkin adımlar atmaları konusunda uyarırken, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni İsrail başbakanı Netanyahu ve savunma bakanı Gallant hakkında tutuklama kararı vererek süreci hızlandırmaya çağırıyor ve İsrail devletine sesleniyoruz; savaşa hayır, soykırımı durdur!"

"Geride kalan bir yıl içinde, ABD destekli İsrail jetleri okulları, hastaneleri, BM binalarını, hatta ambulansları bombalamaktan, sağlık çalışanlarını, gazetecileri, savaş karşıtı aktivistleri öldürmekten çekinmedi. Hatta, bölgedeki işbirlikçi ülkelerin çelişkilerinden de yararlanarak savaşı sınırlar ötesine taşıdı" diyen Ersoy, İsrail'in Lübnan'a dönük saldırılarında 100'den fazla çocuğun öldürüldüğünü belirtti.

'DÜNYA HALKLARI AYAĞA KALKMALI'
Ersoy, "İsrail'in Filistin'den başlayıp İran ve Lübnan üzerinden Ortadoğu'ya genişlettiği savaş ve soykırıma karşı; tüm insanlık değerlerini ve dünya halklarını tehdit eden bu hadsiz saldırganlık karşısında, dünya halklarını ayağa kalkmaya çağırırken, BM başta olmak üzere, uluslararası mekanizmaları ve uluslararası toplumu, sessizliklerinin İsrail'in suçlarına ortak olmak anlamına geleceğini hatırlatarak, savaşın ve soykırımın bütün cephelerde durdurulması için acil etkin adımlar atmaları konusunda tekrar uyarıyor ve İsrail devletine sesleniyoruz; savaşa hayır, soykırımı durdur" ifadelerini kullandı.