8 Ekim 2024 Salı

Boğaziçi Üniversitesinde Ayşenur Ezgi'nin anısına fidan dikildi

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler, Filistin direnişinin Aksa Tufanı hamlesini selamladı, siyonist işgal askerleri tarafından katledilen Ayşenur Ezgi Eygi anısına kampüste fidan dikti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 7 Ekim Aksa Tufanı hamlesini 1. yıldönümünde kampüste selamladı.

Kuzey kampüste bulunan eğitim fakültesi önünde toplanan çok sayıda öğrenci, "7 Ekim'in birinci yılında direnen Filistin'e kampüslerden bin selam, soykırımcı İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin" pankartı açarak, "Yaşasın öğrenci intifadası", "Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot", "Katil İsrail, katil ABD", "Filistin halkı yalnız değildir" sloganlarıyla piramide yürüdü.

Piramit önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, Filistin direniş örgütlerinin 7 Ekim 2023'te İsrail'in 76 yıldır süren işgaline karşı meşru bir direniş başlattığı ifade edildi.

"Yıkılmaz denilen İsrail'in savunma mekanizması demir kubbe parçalandı, direniş örgütleri İsrail'in Filistin halkından çaldığı topraklarda, işgalcinin üzerine ilerlemeyi başardı. El Aksa Tufanı operasyonu; Nekbe'den beri 76 yıldır evlerine dönemeyen, sistematik bir şekilde katledilen ve topraklarından kovulan Filistin halkı için adeta bir umut oldu. Ancak siyonist işgal rejiminin Filistin halkının meşru savunma hakkına cevabı, Gazze halkı üzerinde bir soykırım başlatmak oldu" denilen açıklamada, bir yılda Gazze'nin tamamen yerle bir edildiği, resmi sayılara göre en az 42 bin insanın katledildiği ve İsrail'in şimdi de Lübnan'a saldırdığı belirtildi.

'İKTİDAR HAMASETTEN ÖTEYE GİTMEYEN AÇIKLAMALAR YAPIYOR'
İsrail'in bu saldırganlığının cesaretini emperyalist güçlerden aldığı vurgulanan açıklamada, "ABD askeri gücüyle İsrail'e tam destek vermiş, İngiltere test uçuşları yapıp istihbarat sağlamış, Almanya ise İsrail'in en büyük silah tedarikçisi olmakla kalmamış, 7 Ekim'den sonra silah sevkiyatını on kat arttırmıştır. Bir yıldır süren bu soykırım karşısında Türkiye'nin ve iktidarın cevabı ise, İsrail'e yönelik hamasetten öteye gitmeyen açıklamalar yapmak ve siyonistlerle ticareti yıllar boyunca sürdürerek işgali beslemeye devam etmek olmuştu" denildi.

"Azerbaycan petrolünün İsrail'e sevkiyatında Türkiye aracılık yapmaktadır. AKP iktidarı, NATO radarından alınan bilgilerin İsrail'e verilmesini sağlayan üsleri kapatmak bir yana dursun, Özgürlük Filosu'nun gemilerine yola çıkış izni vermediği günlerde ABD'nin İsrail'i koruyan gemisi USS Wasp'ın limanlarımızdan ikmal yapmasına izin veriyor. İktidarın soykırıma ortak olan tutumunun yanı sıra, hiçbir şeyin 7 Ekim'de başlamadığı alenen ortadayken, muhalefet ise Filistinlilerin kendilerini savunma haklarını, soykırımı başlatıcı nitelikte bir terörizm olarak değerlendiriyor" ifadeleri kullanılan açıklamada, İsrail ve suç ortaklarının üniversitelerde de meşruiyet devşirmeye devam ettiği belirtildi.

'BİRÇOK ÜNİVERSİTE İSRAİL'LE İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR'
Açıklama, şöyle devam etti: "Ülkemizde başta Marmara, Koç, Sabancı ve Özyeğin üniversiteleri olmak üzere birçok üniversite hem İsrail'le ve onun işbirlikçileriyle olan ilişkisini hız kesmeden devam ettiriyor, hem de İsrail'deki okullarla Erasmus anlaşmalarını sürdürerek soykırımcı akademinin ayakta kalmasını sağlıyor. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi ise soykırımın başında İsrail'e yönelik boykot uygulayacağına yönelik karar almış olmasına rağmen kendi aldığı boykot kararını hiçe sayıyor. Kayyum rektör Naci İnci, soykırımcı İsrail'e petrol sağlamaya devam eden SOCAR Türkiye'nin CEO'sunu makamında ağırlıyor. İşbirlikçi SOCAR'ın verdiği eğitimlerin sertifika törenleri 7 Ekim'den sonra bile üniversitemizde verilmeye devam ediyor."

TALEPLER
"Bizim görevimiz; soykırıma, siyonizme ve emperyalizme karşı direnen Filistinlilerin mücadelesinin sesini her yerden yükseltmek olmalıdır" denilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
🔹"İsrail ile askeri, ticari, diplomatik ve akademik tüm ilişkiler kesilsin!
🔹Ortadoğu ve Filistin halklarının baş düşmanı NATO'dan çıkılsın!
🔹Serbest Ticaret Anlaşması feshedilsin ve tüm ticaret yolları siyonist rejime kapatılsın!
🔹Üniversitelerde işgal rejimine meşruiyet ve gelir sağlayan işbirlikleri derhal sonlandırılsın! Soykırıma ortak olan hiçbir şirketin kampüslerimizde barınmasını istemiyoruz!
🔹İşgal devleti üniversiteleriyle yapılan tüm Erasmus, akademik araştırma ve ziyaretçi hoca anlaşmaları iptal edilsin!
🔹Teknokentlerin İsrailli şirketlerle, İsrail sanayisiyle ilişkileri kesilsin!"

Piramit önünde yapılan açıklamanın ardından, siyonist işgal askerleri tarafından işgal altındaki Batı Şeria'da hedef alınarak katledilen enternasyonalist sosyalist Ayşenur Ezgi Eygi anısına kampüste fidan dikildi.

Eylem, "Nehirden denize özgür Filistin", "Kampüslerden Gazze'ye direnişe bin selam", "Emperyalizm yenilecek, direnen Filistin kazanacak", "Kürecik radarı, İsrail'in kalkanı", "Bakü-Ceyhan hattından akan petrol değil kan", "Hamaseti bırak, ilişkiyi kes" sloganlarıyla son buldu.