23 Eylül 2024 Pazartesi

Xelef'in annesi: Rojavalı kadınlar bu faşiste başkaldırmaya devam edecekler

Brüksel'de düzenlenen konferansta konuşan Hevrîn Xelef'in annesi Suad Mustafa, tüm kadınları Erdoğan rejimine karşı el ele vermeye çağırdı. Suad Mustafa, "Bu düşman (Erdoğan) insanlığı tanımıyor, bugün milyonlarca Hevrîn var. Bu faşiste karşı başkaldırmaya devam edecekler" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) devam eden 16. Kürt Konferansının ikinci gününde Kuzey ve Doğu Suriye'den temsilciler konuştu.

Oturumda ilk söz Ekim ayında Türkiye'ye bağlı çeteler tarafından katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevrîn Xelef'in annesi Suad Mustafa'ya verildi.

Rojava direniş sahasından selam getirdiğini söyleyen Mustafa, Gire Spi ve Serekaniye'ye yönelik işgal saldırılarını hatırlattı. Mustafa "9 Ekim'de işgal başladı, 12 Ekim'de Hevrîn Xelef'i  vahşi şekilde katlettiler. 13 Ekim'de Aqide Ana'yı, barış için Serêkaniyê'ye yönünü verdiği için katlettiler. Rojava devriminin kadın devrimi olduğu için, kadın üzerinden insanlığı vuruyorlar. Hevrîn Xelef'in sesi dünyanın, insanlığın sesi oldu. Kadın özgürlüğü için bir sembol, bir değer oldu" diye konuştu.

Mustafa, işgal politikalarını sürdüren faşist şef Erdoğan'a karşı mücadele edeceklerini dile getirdi. Mustafa, kızının ölümünden sorumlu gördüğü Erdoğan'a "Düşman" diye hitap etti ve şunları söyledi:  "Bu düşman (Erdoğan) insanlığı tanımıyor, bugün milyonlarca Hevrîn var. Bu faşiste karşı başkaldırmaya devam edecekler. Tüm dünya kadınlarına çağrımdır. El ele verin, tek bir sesle, Erdoğan ve Erdoğan'a destek verenlere 'biz Hevrin Xelef'iz, sana karşı direneceğiz, biz Miştenur tepesinde Arin Mirkan'ız' diye haykırın."

'AB SİYASİ DESTEK VERMELİ'
Oturumda konuşan Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Majdoleen Hasan da Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu. Hasan, "Siyasi olarak bize destek olun, siyasi projemize destek çıkın" dedi.

Almanya'dan Kongra Star temsilcisi Hatice Barakat, vize alamadıkları için pek çok kişinin konferansa gelemediklerini söyledi. Kongra Star çalışmaları hakkında bilgi veren Barakat, Rojava'nin artık bir kadın devrimi olarak tanındığını söyledi. Barakat, işgallerde kadınların birinci hedef olduğunu söyledi. Barakat, "Halen kadınlar kaçırılıyor, katlediliyor. Serêkaniyê ve Girê Spî'de bu tekrarlandı. Erdoğan, Kürt kadınının iradesini kırmak istiyor. Ama kıramayacak" şeklinde konuştu.

KONFERANSTA İŞGAL VE TECRİT POLİTİKALARI TARTIŞILDI
Avrupa Parlamentosu'nun ev sahipliği yaptığı 16. Kürt konferansının ikinci gününde Türkiye'nin işgal politikaları ve IŞİD ile PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit politikaları da tartışıldı. 

ABD'deki Tennesse State Üniversitesi'nden Kirmanc Gundi, Türkiye'nin bölgesel yayılmacı politikalarına dikkat çekerken, Erdoğan'ın yeni Osmanlı İmparatorluğu emeline kapıldığını kaydetti. 

Danimarka Kızıl-Yeşil İttifakı üyesi Soren Sondergaard da "Kürt sorununu bölgenin demokratikleşmesiyle çözebiliriz" diye konuştu. 

Avrupa Birleşik Solu /Kuzey Yeşil Solu (GUE/NGL) grubundan Fransalı Leila Chaibi ve Gazeteci Ferda Çetin de AKP iktidarının IŞİD ile olan ilişkilerine dikkat çeken konuşmalar yaptı. 

Konferansta AB'nin Türkiye'yi desteklemekten vazgeçmesi gerektiği belirtildi. PKK lideri Öcalan'a yönelik tecrit uygulamaları tartışıldı. Birleşik Krallık'ta "Öcalan'a özgürlük" kampanyası aktivistlerinden Simon Dubbins, Avrupa'nın Öcalan'a yaklaşımı üzerinde durdu. Dubbins, "AB ve üye devletler, göz yumarak bir şeylerin yaşanmasına yol açtı. Öcalan 21 yıldır tecritte. Buna direnmesi olağanüstü bir durum. Avrupa'da Öcalan'ın özgürlüğünü isteyen önemli bir hareketlilik oldu. Ancak bu yeterli değil, daha fazlasını yapmak gerekiyor" dedi.