23 Eylül 2024 Pazartesi

İsrail'in güney Lübnan'a saldırılarında 182 kişi katledildi

İsrail, Lübnan'ın güneyinde ve doğusundaki birçok yerleşim bölgesine çok sayıda hava saldırısı düzenledi. 300 noktanın vurulduğu saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 182 kişi katledildi, 727 kişi ise yaralandı.

Siyonist İsrail ordusu, 2023'ün ekim ayından bu yana Filistin'e dönük soykırım saldırılarının yanı sıra Lübnan'a dönük saldırılarını da genişletiyor.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail savaş uçakları, ülkenin güneyindeki En-Nebatiye kentine bağlı Ez-Zerrariye ve Ensar beldeleri arasındaki bölgelere ve vadilere 30 dakika içinde 80'den fazla hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda, Abba, Cebşit, Eş-Şarkiye, En-Nemriye, Kefer Tenbit, Nebatiye el- Fevka, Deyr ez-Zehrani, Rumin, Humin el-Fevka, Yahmur, Arnun ve Secd beldeleri çevresi, Kefer Rumman otoyolu, El-Tuffah bölgesindeki tepeler ve Er-Reyhan dağı gibi birçok nokta hedef alındı. Aynı zamanda İsrail, ülkenin doğusundaki Bekaa, Şemstar, Budayi, En-Nebi Şit ve Bealbek gibi bir çok bölgeye de de hava saldırıları gerçekleştirdi. İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Ed-Delafe eteklerindeki Litani Nehri yatağı ve Sur'un doğusundaki bölgeleri de yoğun şekilde bombaladı.

İsrail ordusu, bu sabah saatlerinde Lübnan'a yeni bir hava saldırısı başlattığını duyurdu. Saldırılarda Lübnan'ın güneyi ve doğusundaki bazı bölgelerin hedef alındığı ve 300 noktanın vurulduğu aktarıldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a yönelik bugünkü saldırılarında 182 kişinin hayatını kaybettiğini, 727 kişinin yaralandığını açıkladı. Ölü ve yaralılar arasında çok sayıda kadın, çocuk ve sağlık çalışanları bulunuyor.

HALK BÖLGEYİ TERK EDİYOR
İsrail ordusunun hava saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle Lübnan'ın güneyinde özellikle sınır bölgelerine yakın yerleşimlerdeki halk ülkenin kuzeyine doğru göç etmek zorunda kaldı.

Evlerini terk etmek zorunda kalan Lübnanların araçlarla bölgeden ayrılmasının ardından kuzeye giden yollarda yoğun trafik oluştu. Sosyal medyada yer alan görüntülerde başkent Beyrut'a doğru giden yollardaki araç trafiği dikkati çekiyor.

İsrail savaş uçakları, gece boyunca da Lübnan'ın güneyinde ve doğusundaki birçok bölgeye çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirmişti.

İSRAİL, SİVİLLERİN EVLERİNİ HEDEF ALMAKLA TEHDİT ETTİ
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalarda birçok konut ve binada silah gizlediğini iddia ederek saldırılarını meşrulaştırmaya çalıştı ve sivillere ev ve binaları boşaltma çağrısı yaptı. Adraee, İsrail'in söz konusu yapıları yıkacağı tehdidinde bulundu.

İsrail savaş uçakları, gece boyunca Lübnan'ın güneyinde ve doğusundaki birçok bölgeye çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirmişti.

İSRAİLLİ BAKANDAN 'TAMPON BÖLGE' AÇIKLAMASI
İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli sosyal medya hesabından Lübnan'ın güneyinde yaşayan halkın sürülerek "tampon bölge" oluşturulmasını istedi. Lübnan yönetiminin ülkenin güneyinde "egemenliğini sağlayamadığını" iddia eden Chikli, "İsrail ordusunun bölgeyi ele geçirmesi gerektiğini" ileri sürdü.

Yerel basında çıkan haberde, İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin'in Hizbullah ile gerilim zirveye çıkmadan önce yapılan kapalı bir toplantıda Lübnan'ın güneyinde "tampon bölge" kurulmasını önerdiği aktarılmıştı.