23 Eylül 2024 Pazartesi

El-Cezire: Ramallah'taki baskın basın özgürlüğüne dönük bir saldırıdır

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde siyonist İsrail askerleri tarafından ofislerine dönük baskına tepki gösteren El-Cezire, tüm baskılara rağmen Filistin'deki durumu aktarmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Siyonist İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan El-Cezire bürosuna baskın düzenleyerek kapattı.

Baskına ilişkin açıklama yapan El-Cezire, Netanyahu hükümetinin 2024'ün Mayıs ayında El-Cezire'nin kapatılmasına dönük kararını hatırlatarak, "El-Cezire olarak, bu gaddar uygulamaları ve İsrailli yetkililerin yasadışı baskınları meşrulaştırmak için öne sürdüğü asılsız iddiaları reddediyoruz. Gazze'de süren savaşı, Filistin bölgelerinin süren işgalini ve bölgede yükselen gerilimi haberleştirmeye olan bağlılığımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

Büroya dönük baskın ve ekipmanlara el konulmasının sadece El-Cezire'ye değil, basın özgürlüğüne ve gazetecilik prensiplerine dönük bir saldırı olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu baskıcı uygulamalar açıkça dünya kamuoyunun işgal altındaki bölgelerdeki duruma, Gazze'de süren savaşa ve masum siviller üzerindeki yıkıcı etkisine tanık olmasını engellemeyi amaçlamaktadır" denildi.

El-Cezire'nin sesini kısmaya dönük tüm girişimlere rağmen en zorlu ve tehlikeli durumlarda bile gerçekleri yayınlamaya devam edileceği belirtilen açıklamada, İsrail'in gazetecileri hedef alarak katletmesinin, gözaltı ve tutuklamaların, baskı ve tehditlerin El-Cezire'yi engelleyemeyeceği kaydedildi.

El-Cezire, basın özgürlüğü ve insan haklarını savunan tüm organizasyonları, bu saldırılara tepki göstermeye ve "gerçekleri savaşın enkazı altında gizlemeye çalışanlardan" hesap sormaya çağırdı.

CPJ VE RSF DE KINADI
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail baskınına tepki göstererek, "İsrail'in El-Cezire'ye dönük sansür çabaları bölgede çok fazla can alan bir savaş hakkında halkın bilgi alma hakkını baltalıyor" ifadelerini kullandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler de (RSF), İsrail'in El-Cezire'ye dönük saldırısını kınadı.

Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail'in keyfi askeri saldırısını kınayarak, "Gazetecilerin haklarıyla ilgilenen kuruluşları bu kararı kınamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

2023'ün ekim ayından bu yana devam eden İsrail'in soykırım saldırılarında, 4 el-Cezire muhabiri katledildi ve kanalın işgal altındaki bölgelerde bulunan ofisi bombalandı. 2023'ün ekim ayından bu yana toplam en az 173 gazeteci, İsrail tarafından katledildi.