25 Eylül 2024 Çarşamba

Vergide adaletsizlik protesto edildi: AKP elini cebimizden çek

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Ankara Tabip Odası ve ASMMMO üyeleri, vergide yaşanan adaletsizliğe son verilmesini istedi ve "AKP elini cebimizden çek" dedi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Ankara Tabip Odası ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO), Ulus Meydanı’nda "İnsanca bir ücret, vergide adalet" talebiyle açıklama yaptı. Eylemde, "AKP zammını al başına çal", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "AKP elini cebimizden çek" sloganları atıldı. 

Açıklama yapan Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Şahin, "Bir ülkede demokrasinin ve adaletin gelişmesinin ilk şartı adaletli bir vergi sisteminin hakim kılınmasıdır" dedi. Şahin, "2019 yılı en düşük gelir vergisi dilimi 18 bin lira olarak saptanmıştı. Buna göre, asgari ücretliler bile yıl içinde gelirleri 18 bin TL'yi aştığı için yüzde 20 kesintinin olduğu bir üst vergi dilimine çıkmış ve böylece daha fazla vergi ödemek zorunda kalmıştır" diye belirtti.

Vergide adalet dendiğinde ilk akla gelenin "az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi" alınması olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti: "Ancak dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden birine sahip olan Türkiye'de yıllardır bütün vergi yükü ücret geliri ile yaşam mücadelesi veren işçilerin, kamu emekçilerinin ve dar gelirlilerin omuzlarına yıkılıyor. Adil bir vergi sisteminin az ya da çok geçerli olduğu ülkelerde toplam vergilerin yüzde 75'i gelirden alınan vergilerden, yüzde 25'i ise tüketimden alınan vergilerden oluşuyor. Ancak söz konusu oranlar Türkiye'de tam tersinedir. Toplam vergi gelirlerinin dörtte üçü, ücret geliri ile yaşam mücadelesi veren kamu emekçilerine, işçilere, asgari ücretlilere ve tüketicilere yıkılmıştır"

"Art arda gelen zamlar, adını ilk defa duyduğumuz vergiler, kış koşulları, enflasyon karşısında gün geçtikçe eriyen maaşlar bizleri çok ta iyi günlerin beklemediğini göstermektedir" diyen Şahin, şunları söyledi: "elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, çaya ve şekere yapılan fahiş zamları enflasyona yansıtmayan, gözümüze baka baka türlü oyunlar çevirenlerin, memura, emekçiye, asgari ücretliye gelince, öngörülen enflasyon oranında düşük zam yapmasını kabul etmiyoruz."