22 Eylül 2024 Pazar

Van'da Gercüş protestosuna polis saldırdı

Gercüş'teki tecavüze ilişkin TJA tarafından Van'da yapılmak istenen eyleme polis saldırdı.

Batman'ın Gercüş ilçesinde bir çocuğun aralarında asker, polis ve korucuların olduğu 27 kişinin tecavüzüne uğramasına karşı Tevgera Jinên Azad (TJA) Van bileşenleri tarafından yapılmak istenen açıklamaya polis saldırdı.

HDP Van İl Örgütü önünde bir araya gelen kadınların yapacağı açıklamaya izin vermeyeceğini belirten polis, HDP Milletvekili Murat Sarısaç'a hakaret etti. Açıklama yapacaklarını belirten kitleye polis coplarla saldırdı.

Bu sırada çekim yapmak isteyen Jinnews ve Mezopotamya Ajansı muhabirleri de polisler tarafından darp edildi. Ayrıca gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerine de polis tarafından el konulmak istendi.

POLİS ABLUKASI ALTINDA AÇIKLAMA
HDP Van il binası önünde kitlenin bekleyişin ardından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Gürdane Varlı basın açıklaması yaptı.

AKP iktidarıyla beraber her gün kadına yönelik şiddet ve çocuğa yönelik istismar olayları ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Varlı, "Her sabah artık sadece sayılardan ibaretmiş gibi kadın katliamlarıyla uyanıyoruz. Her gün çocuğa yönelik istismar haberleri ile uyanan bir toplum haline geldik. Kürdistan'da ayrıca özel bir politikanın yürütüldüğünün çok farkında ve bilincindeyiz. Daha önce İpek Er bir uzman çavuş tarafından kaçırıldı, günlerce hürriyetinden alıkonuldu, tecavüze uğradı intihara sürüklendi. Ancak Musa Orhan sadece bir hafta tutuklu kaldı. Musa Orhan, ön kapıdan girdiği cezaevinin arka kapısından çıktı" dedi.

Gercüş'te yaşanan tecavüze ilişkin haberlere yönelik getirilen yayın yasağı ile yine cezasızlık politikasıyla olayın üstünün örtülmeye çalışıldığına dikkat çeken Varlı, haberi ortaya çıkaran muhabirimizin tehdit edildiğini de hatırlattı. Varlı konuşmasına şöyle devam etti: "Dün de kamuoyuna basına yansıyan bilgileri bütün Türkiye gördü. Bu mesele tıpkı İpek Er olayında olduğu gibi Musa Orhanlar elini kolunu sallaya sallaya çocukları taciz ediyor, tecavüz ediyor, ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşıyorlar. Bu haber dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun bırakın açıklamayı, istifa gerekçesidir. Bırakın kadınlara saldırmayı bu konuyla ilgili bütün toplumdan özür dileme gerekçesidir. Ama dünden beri Valilik, Emniyet tek bir açıklama yapıyor. Yayın yasağını çiğneyenlerle ilgili soruşturma başlatılacakmış. Bir istismar dosyasıyla ilgili neden yayın yasağı getirilir? Bu olayı araştıran Jinnews'ten kadın arkadaşımız Gercüş'te tehdit edildi. Yapılan haber erişime engellendi. Toplum sormasın, görmesin sorgulamasın diye. Suçlular rahat rahat aklansın diye."

"Adalet" demekten vazgeçmeyeceklerini ifade eden Varlı, Gercüş'teki kadınlara şu sözlerle seslendi: "Yalnız değilsiniz. Biz varız, TJA var HDP var, mücadele eden kadınlar var. Hep beraber mücadele edeceğiz." 

Açıklama, "Direne direne kazanacağız" sloganı ile sona erdi.