23 Eylül 2024 Pazartesi

Van Newrozu'na çağrı: Mutlaka kazanacağız

21 Mart'ta Van'da kutlanacak Newroz'a ilişkin basın açıklaması yapıldı. Van halkı "Tecridi kıracağız, mutlaka kazanacağız" şiarıyla Van Kalesi eteklerinde kutlanacak Newroz'a davet edildi.
Bu yl "Tecridi kıracağız, mutlaka kazanacağız" şiarıyla kutlanacak olan Van Newroz'una ilişkin basın toplantısı düzenlendi. HDP Van İl binasında düzenlenen toplantıya HDP İl Eşbaşkanları Yadişen Karabulak ve Ümit Dede, DBP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kawa, Van Milletvekili Muazzez Orhan, DTK Başkanlık Divanı üyeleri Mukaddes Karakoç, Fikret Doğan, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Mustafa Avcı, KJA aktivistleri ve Azadî Hareketi'nden Mehmet Akdoğan katıldı.
 
Ortak açıklamayı yapan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, konuşmasına Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek için bulunduğu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren Zülküf Gezen'i anarak başladı.
 
Baharın sadece doğanın canlanması, ağır kış koşullarının son bulması değil, toplumsal yaşamın etrafında örülen sınırlayıcı etkenlerin ortadan kalkması ve hareket kazanması demek olduğunu dile getiren Orhan, "Bugünü bayram olarak kutlamanın esas sebebi şüphesiz dillerin özgürlük için haykırması, adımların daha insancıl bir yaşam için atılması, sözlerin daha demokratik bir gelecek için sarf edilmesinden gelir. Çünkü Newroz'un toplumsal doğamız için anlamı özgürlüktür. Newroz bu anlamda toplumsal sorunların mücadele ile kazanılan özgürlükleri ifade etmektedir. Özgürlüğü kazanmanın adı olan Newroz, bize direnişi hatırlatır" dedi.
 
'NEWROZ DİRENİŞ MİRASIDIR'
 
21 Mart 2019'da Ortadoğu halklarının diriliş bayramı olan Newroz'un 2631. kez kutlanacağını hatırlatan Orhan, "Zulme karşı başta Kürt halkı olmak üzere halklarımızın yüzyıllardır sürdürdüğü direnişin simgesi olan Newroz, bu yıl partimiz tarafından 'Mutlaka Kazanacağız, tecridi kıracağız' temel şiarıyla kutlanacaktır. Zulme karşı halkların baharı olan Newroz, bu yıl da ülkemiz ve bölgede çok tarihi gelişmelerin ortasında kutlanacak. Newroz'un Kürt halkı açısından tarihsel misyonu ve önemi, direniş mirasının bir varoluş tarzına dönüşmüş olmasıdır" diye konuştu.
 
'40 YILLIK BİR MÜCADELE'
 
Newroz'un, zalime karşı mazlumun mücadelesi olarak hafızalara yerleştiğini söyleyen Orhan, şöyle devam etti:
"Bugün, kendi farkına varmanın ve bu duygularla hareket etmenin günüdür, yani bilinç günüdür. Bundan dolayı Newroz'un en net ve sade tanımı zalime karşı direnmedir. En temel karakteri direniş ve özgürlüktür. Newroz direnen halk gerçekliğinin somut ifadesidir. Newroz'un özgürlükçü ve direnişçi ruhunun yarattığı değişim ve dönüşüm sadece Kürt halkıyla sınırlı değildir. 40 yıllık nefes nefese bir mücadelenin sonucu olarak Newroz, bugün dünyanın ilerici, özgürlükçü halk ve güçleriyle buluşmuştur.
 
DEVLET AÇLIK GREVLERİNİN SESİNE KULAK VERMEKLE MÜKELLEFTİR
 
"Bugün halklar bahçesini, zenginliğimiz olan tüm farklılıkları, duyguları tekleştirmek isteyen ve bu uğurda devletin sahip olduğu bürokratik, ekonomik, askeri, medya ve sosyal tüm güçlerini seferber eden bir AKP-MHP iktidarıyla karşı karşıyayız. Fakat buna rağmen halkın direnişini kırmayı başaramamışlardır. Özellikle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı, Hakkari Milletvekilimiz Sayın Leyla Güven ve siyasi tutsaklar tarafından başlatılan açlık grev eylemleri, zulüm düzenine karşı topyekun bir mücadeleyi ifade etmektedir. Her gün büyüyen, yayılan ve oldukça kritik bir sürece girilen bu açlık grevleri eyleminin tek bir gündemi vardır: Tecridi kırmak! Devlet bu sese kulak vermek, tabi olduğu yasayı uygulamak ile mükelleftir. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması bütün Türkiye halklarının ortak çıkarınadır.
 
SAĞDUYU SAHİBİ HERKES KÖTÜLÜĞE KARŞI DİRENİYOR
 
"8 Mart ruhunu 21 Mart'ta alanlara taşıyacak olan milyonlar, özellikle Nisan 2015'ten bu yana ağırlaştırılmış mutlak bir tecrit altında tutulan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki bu hukuksuzluğun bitmesini haykıracaklar. Devlet erkanı da çok iyi bilmektedir ki, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kırılması, faşizmin yenilmesi, demokrasi ve özgürlüklerin önünün açılmasıdır. Karşı oldukları şey budur! Unutulmamalıdır ki, tecrit bugün tüm ülkeye yayılmış durumdadır. Tecrit ekonomik çöküntüdür, savaşa batmaktır, tarımın bitme noktasına gelmesidir, halkına karşı yalan politikasıdır, zenginlerin daha da zenginleşmesidir, işsizliğin büyümesidir, sofralarımızdaki ekmeğin küçülmesi, altından kalkamadığımız vergilerin devasa boyutlara varmasıdır. Tüm bunları Kürtlere şoven saldırılar ile ülkeyi kutuplaştırarak örtülemez. Çünkü var olma mücadelesi bugün her yerdedir. Dera Zor'un Baxoz köyünden Kobanê'ye, Cizre'den Cerrahtepe'ye dek sağduyu sahibi herkes kötülüğe karşı direniyor.
 
HALKIMIZ 31 MART'TA İRADE BEYANINDA BULUNACAK
 
Dışarıda tecrit, içerde çöküntü yaşayan AKP-MHP iktidarının çokça tehditlerde bulunması, tarihte onlarca örneği olan zayıf ve kaybetmek üzere olan tüm diktatörlerin sonuna işaret eden çığlıkları olduğu bilinmelidir. AKP-MHP bloğunun saldırıları sadece kültüre yönelik değil Kürtlerin iradesine dönük olarak da sürüyor. Seçilmişlerimizi hedef alan, belediyelerimizi kayyımlarla gasp eden AKP-MHP bloğunun hedef aldığı ilk şey, Kürt kültürü ve kadın kurumları olmuştur. Kürt dil kurumlarını, Kürtçe kreşleri, Kürtlerin simge isimlerinin verildiği park, cadde ve sokak isimleri kaldıran, Kürtçe tabelaları söken kayyım saldırısına da Newroz'un direniş ruhu ile, 31 Mart tarihinde belediyelerimizi geri alarak gereken cevabı vereceğiz. 
 
Ulusal birliğe giden yolun önemli kilometre taşlarından biri olan Kurdi ittifak ile kayyum politikalarına en güçlü yanıtı vereceğiz. Bizler Newroz'un aydınlattığı mücadele ve emek yolunda, 31 Mart seçimlerine özgürlük bizim kimliğimizdir diyerek çalışıyoruz. Bu yılki Newroz kutlamaları bizim için 31 Mart'ın gecesine kadar sürecektir. Ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, seçim çalışmalarımızı Newroz ruhuyla yaparak gerçekleştireceğiz bunu. Bahar Newrozlaşıyorsa biz buna tüm yüreğimizi açacağız. Halkın, bu yıkım, talan, sömürü, haksızlık ve tekleştirme politikalarına karşı öfkesi, 31 Mart'ta irade beyanımıza dönüşecektir. Sandıklara, kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz, daha çok yaşam daha çok demokrasi ruhuyla gideceğiz."
 
'NEWROZ UMUTTUR, CESARETTİR' 
 
Newroz'un 21 Mart'ta onlarca il, yüzlerce ilçe merkezi ve beldede kutlanacağını söyleyen Orhan, "Newroz bir kararlaşma ve bir merhabalaşma günüdür. Halklarımızın geleceğini esir alan, Biz'lere kendi şahsi bekaları için boyun eğmeyi dayatan Dehaqlara karşı Kawa ruhu ile mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz.  Günümüz Dehaqlarını yenilgiye uğratma ve anlamlı bir yaşamı gerçekleştirme göreviyle karşı karşıyayız. Bundan dolayı özgürlük tutkusuna bağlı herkesi, tüm halkları; Newroz'da yeniden merhabalaşmaya, baharlaşmaya davet ediyoruz. Newroz umuttur, cesarettir, bir olma günüdür. Milyonlar olarak cesaret ve umudu dört bir yana savuracağız" dedi.
 
NEWROZ'A DAVET
 
Orhan, son olarak Van halkını 21 Mart'ta Van Kalesi eteklerinde bulunan Newroz Parkı'nda (Kültür Parkı) saat 10.00'da kutlanacak Newroz'a davet etti.