23 Eylül 2024 Pazartesi

Van halkı 'Tecrit kırılacak' sloganıyla Newroz alanına aktı

Van Kalesi'nin eteklerinde bulanan Newroz alanına sabahın erken saatlerinde itibaren gelen onbinlerce kişi, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki göstererek, açlık grevleri eylemi lehine sloganlar attı.
Bu yıl "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla kutlanmaya başlanan Newroz alanları sabahın erken saatlerinde dolmaya başladı. Van Kalesi'nin eteklerinde bulunan Newroz alanında başlayan kutlamaya on binlerce kişi yürüdü.
 
Renga renk bayrak ve balonlarla süslenen alanın ortasında Newroz ateşi için odunlardan kule hazırlandı. Etrafı bariyerlerle çevrilen alana girişler iki yerden yapılırken, girişlerde bulunan polisler alana gelenleri arayarak içeri alıyor. Girişlerde kadınların üzerindeki sarı, kırmızı, yeşil fularlar ve simgeler polis tarafından el konuldu. Giriş kapılarında polisin keyfi uygulamaları yer yer tartışmalara neden oldu.
 
RENK CÜMBÜŞÜNE DÖNÜŞTÜ
 
Halkın alana gelişi sabahın erken saatlerinde başlarken, kentin tüm mahallelerinden on binlerce kişi gruplar halinde alana akıyor. Kadınların fistan, erkeklerin ise şal û şepik giyerek alana gelmesi renkli görüntüler oluşturdu. Alan adeta renk cümbüşüne dönerken, yüzbinlerin coşkusuna coşku katmak için onlarca davulcu da alanda yerini almaya başladı. Newroz'a özellikle okul kıyafetleriyle gelen öğrenciler dikkat çekerken, polisin "18 yaşından küçüklerin alana girmesi yasak" diyerek öğrencileri engellemesi tepki topladı.
 
Alanda bir araya gelen halk, çalınan marşlar eşliğinde halay çekerken, "Em ê teqez bi ser bikevin", "Newroz pîroz be" ve "Mutlaka kazanacağız" pankartlarının asıldığı sahneden direniş marşları çalınıyor. Seyyar satıcıların alana alınmaması üzerine Vanlıların evde hazırladıkları yiyecekleri kendileriyle alana getirmesi dikkat çekti.
 
SARI BASIN KARTI DAYATMASI
 
Platformunun etrafını bariyerlerle kapatan polisler, basın çalışanlarına Sarı Basın Kartı'nı soruyor. Uzun süre bariyerlerde bekletilen gazeteciler, yaşanan tartışmalar ardından platforma alındı.
 
Alana akış devam ederken, Newroz kutlaması demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamanı yitirenlerin anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu ardından HDP ve DBP'li yöneticiler halkı selamladı.
 
Burada konuşan DBP İl Eşbaşkanı Aynur Tarhan, İmralı tecridine karşı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi eylemine dikkat çekerek, "Newroz Leyla ye. İmralı tecridini bu direniş ve coşkuyla kıracağız. Buradan Van'ın selamlarını Leyla Güven ve açlık grevinde olanlara gönderiyoruz" dedi. 
 
'2013 NEWROZ'UNU ANDIRIYOR'
 
Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, bu yılki Newroz'un 2013 Newroz'unu andırdığını dile getirerek, "O yıl Amed Newroz'unda Sayın Öcalan'ın mesajı bekleniyordu. Tüm halklar bu mesajı bekliyordu. Ne zamanki Dolmabahçe Mutabakatı yok sayıldı, o günden sonra bu ülkeye karanlığa doğru gitmeye başladı. O günden sonra çıplak bedenler teşhir edildi. O zaman sokaklarda cansız bedenler günlerce bekletildi. O zaman belediyelere kayyum atandı. Bu halk görmediği zulmü gördü. Ama bugün ki ruh, 2013 Newroz'unu andırıyor" dedi.
 
NEWROZ ATEŞİNİ BARIŞ ANNELERİ YAKTI
 
"Bê Serok jiyan na be", "Bijî Serok Apo" ve "Leyla Güven onurumuzdur" sloganlarının sık sıkı atıldığı alanda coşku hiç tükenmedi. Halkın gelişinin sürdüğü alanda Newroz ateşi Barış Anneleri tarafından yakıldı. Newroz ateşinin gürleştiği alanda, Yunus Agirî'nin sahneye çıkması ile halkın coşkusu katlandı. Yunus Agirî'nin seslendirdiği hareketli ezgiler ardından tutuklu bulunan ve yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya'nın gönderdiği mesaj okundu.
 
'BİRLİKTE DİRENMELİYİZ'
 
Van halkının faşizmin devlet politikası haline geldiği bir dönemde, zalim Dehaqlara karşı çağdaş Kawa'nın duruşunu ortaya koyacağını dile getiren Kaya mektubunda, "Halk olarak çok büyük bedeller verdik ve büyük bedeller vermeye devam ediyoruz. Yıllardır süren baskı, zulüm ve tecrit politikalarına karşı halkımız, dünyanın her yerinde bu saldırılara karşı direnmekten tek bir adım geri atmıyor. Faşizmin ve zulüm politikaların en ağır şekilde halkımıza uygulandığı böylesi bir dönemde, direnmekten başka hiçbir yolumuz yoktur. Bu ağır baskıyı ancak ve ancak birlikteliğimiz, mücadelemiz ve duruşumuzla aşabiliriz. Bizler direndikçe inanıyorum ki bugün halkımıza karşı geliştirilen inkar ve yok sayma politikaları da boşa çıkarılacaktır" diye belirtti.
 
'VAN HALKI SEÇİMLERDE GERENİ YAPACAKTIR'
 
Newroz ateşinin en karanlık, en zor anlarda çıkışı gösteren umut ve inanç meşalesi olduğunu ifade eden Kaya, mesajına şöyle devam etti: "Bu meşalenin gürleştiği bir dönemde önümüzde çok önemli ve hayati bir seçim bulunuyor. Halkımızın iradesini gasp eden ve tüm değerlerimizi ayaklar altına almaya çalışan kayyum politikasına karşı halkımızın 31 Mart'ta çok anlamlı bir cevap vereceğine inanıyorum. Tüm benliğimiz ve yüreğimizle inanıyoruz ki, Van halkımız tarihi bir sorumluluk üslenerek 14 belediyenin tamamını da alarak tarihe bir not daha düşecektir. Van halkı, kendisine yüklenen misyonları tarihin her döneminde büyük bir dirençle yerine getirmiştir. 31 Mart seçimi de halkımızın omzuna yüklenen en önemli misyonlardan biridir. Eminim ve inanıyorum ki halkımız gerekeni yine yapacaktır."
 
KAYA'DAN HALKA TEŞEKKÜR
 
İki dönem kendisine belediye eşbaşkanlığı görevini layık gören halka teşekkür eden Kaya, "5 yıl önce yine bir Newroz gününde; belediyeyi kazandığımızda yapacaklarımızı sizlerin huzurunda açıklamış ve söz vermiştik. İktidarın tüm baskı politikaları ve imkansızlıklara rağmen elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Yaptığımız birçok çalışmamız kayyum politikası ile kesintiye uğradı, birçok çalışmamız ise siyasi iktidarın engellerine takıldı. Ancak imkanlarımızın el verdiği ne varsa sizlere hizmet olarak sunduk ve emanetinize asla ve asla leke sürmedik. Şimdi de bizim sizden aldığımız emaneti başımız dik ve alnımız ak bir şekilde gelecek arkadaşlarımıza devrediyoruz. İki dönemdir bize bu onurlu görevi layık gören siz halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 31 Mart'ta seçilecek olan belediye eşbaşkanlarımızın bizden daha büyük özveriyle çalışacaklarına ve sizlere layık olacaklarına asla şüphemiz yoktur. Siz halkımızdan da tek istediğimiz; büyük bir kararlılıkla eşbaşkan adaylarımızın etrafında kenetlenmenizdir. Kayyum politikalarına ve AKP-MHP faşizmine hesap sormak için 31 Mart'ta önümüzde tarihi bir fırsat bulunuyor. Bu tarihi fırsatı halkımızın çok iyi değerlendireceğine yürekten inanıyor, size ve tüm belediye eşbaşkan adaylarımıza başarılar diliyoruz" dedi.
 
'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
 
Kaya mesajının sonunda ise "Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar faşizm uygularlarsa uygulasınlar, bizler mutlaka kazanacağız" diyerek halkın Newroz'unu kutladı.
 
Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Kadir Çat, seslendirdiği ezgilerle kitleyi coşturdu. Daha sonra "Diren ha Diyarbekir diren" şarkısı eşliğinde Newroz kutlaması sona ererken, kitle kent merkezine kadar sloganlarla yürüdü.