22 Eylül 2024 Pazar

Van halkı Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle Newroz'da buluştu

Van Kalesi eteğinde bir araya gelen onbinlerce kişi, tecrit karşıtı sloganlar atarak, zindanlardaki tutsakların direnişini selamladı. "Bijî serok Apo" sloganını atan halk, Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebini dile getirdi.

Tarihi ve görkemli Newroz'lara tanıklık yapan Van Kalesinde bu yıl da onbinlerce kişi buluştu. Kentin birçok noktasından sabah saatlerinde Newroz alanına gelen halk, alanı hınca hınç doldurdu. Kadınların kiras-fîstan, erkeklerin de şal û şapikle akın ettiği Newroz alanı renk cümbüşüne döndü.

NEWROZ HALAYI ERKEN BAŞLADI
Newroz alanına gelen halk halaya durdu. Kadınlar kiras-fîstan, erkekler ise şal-şepik ile kutlamalara katıldı. Sarı, kırmızı ve yeşil flamaların dalgalandığı alandan sık sık "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları yükseldi. Saygı duruşunda alanda "Şehid namirin" sloganı atıldı.

TECRİDE TEPKİ
Van Newrozu Tertip Komitesi adına Ebru Demirtepe'nin söz almasıyla başladı. Tecridi kabul etmediklerini vurgulayan Demirtepe, "Halkımız tecridi kıracaktır" dedi.

BDP Van İl Eşbaşkanı Harun Okay ise, zalimlerin karşısında direnen Kürt halkını selamlayarak konuşmasına başladı. İnkar politikalarına karşı halkın direndiğini hatırlatan Okay, "Bu topraklarda çok acılar çekildi, çok zulüm gördük. Buna rağmen biz meydanlarda onlara karşı mücadele ediyoruz" diye konuştu.

'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜ, TECRİDİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ'
Hapishanelerde süren açlık grevlerine destek vermek, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü talebiyle Adalet Nöbeti eylemi gerçekleştiren tutsak yakınları sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Adalet nöbetindeki aileler adına söz alan Aslıhan Timur, "Biz tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözülmesini istiyoruz. Artık kimsenin gözyaşının dökülmesini istemiyoruz. Herkesi annelere destek vermeye çağırıyoruz" dedi. Timur'un konuşmasını kitle, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bijî serok Apo" sloganlarıyla yanıtladı.

DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Belediye Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan söz aldı. Konuşmasına hapishanelerde açlık grevini sürdüren tutsakları selamlayarak başlayan Şedal, "Çağdaş Kawa'nın yaktığı ateş gün geçtikçe gürleşiyor Bizler, Newroz ateşiyle mücadelemizi günbegün yükselteceğiz. Biz bu alandan söz veriyoruz; kayyumları göndereceğiz ve kentlerimizi özgürleştireceğiz. 31 Mart'ın zaferini şimdiden ilan ediyoruz" dedi.

Eşbaşkan adayı Zeydan ise, "Newroz, özgürlük ve barıştır. Bu alan gösteriyor ki Kawa'nın yoldaşları 'biz buradayız, ayaktayız ve özgürlük istiyoruz' diyor. Günümüzün Dehaqları olan AKP kayyumları mutlaka gidecekler. 31 Mart'ta Kürt halkı barışın yolunu açacak. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kırılacaktır. 31 Mart, tutsak arkadaşlarımıza özgürlük yolunu açacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşinin yakılmasıyla coşku doruğa çıktı. TJA aktivisti Berivan Bahçeci'nin konuşmasının ardından sanatçı Faraz Sine sahne aldı.

BAYINDIR: KÜRT HALKI SİZE BAŞ EĞMEYECEK
Görkemli Van Newrozu'nda bir araya gelen halklara seslenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Baydır, "Kürt halkının mücadelesi 100 yıldır devam ediyor. Bugün işte bu meydan bunu çok iyi gösteriyor. Onların politikası bunun karşında çöküyor. Ne yaparsanız yapın siz başaramayacaksınız ve Kürtler size baş eğmeyecektir. Savaş ve işgale karşı halkımız mücadelesini sürdürecektir. Erdoğan ve Bahçeli Kürt halkının mücadelesi karşısında öyle zayıfladılar ki kontraya sarıldılar. Kürdistan'da binlerce Kürt'ü katledenlerde umut arıyorlar. 90'larda JİTEM karargahlarında yetiştirilip Kürtleri öldürenler bugün de aynı yöntemi deniyorlar. Siz katilsiniz ve halkımız bunu biliyor. Sizin bu planlarınız bu Newroz alanında çökmüştür" dedi.

'KÜRT HALKI ÖNDERİNİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYOR'
Kürt halkının özgürlük istediğini vurgulayan Bayındır, "Kürt halkı, sayın Öcalan'ın özgürlüğü için ayaktadır. Kürt halkı, önderinin fiziki özgürlüğünü istiyor. Tüm dünyada tecrit ve Kürt düşmanlığına karşı mücadele edeceğiz. Ne olursa olsun başarı bizim olacaktır" diye konuştu.

HATİMOĞULLARI'NDAN KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da, halkla birlikte olduklarında faşizmin kazanamayacağını söyleyerek konuşmasına başladı. "Erdoğan gelsin bu meydanı görsün" diyen Hatimoğulları, Van Newrozu'nda bir araya gelen Kürt halkının kültürünü, dilini ve mücadelesini nasıl koruduğunu gösterdiğini söyledi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz değerlendirmelerine değinen Hatimoğulları, "Sayın Öcalan'ın mesajı barış içeriyor ve halkın birlikte yaşamasını öneriyordu. Tüm muhataplara sesleniyoruz; Kürt sorunu bir statü sorunudur ve çözülmelidir. Kürt sorunu 4 parçanın sorunudur, halklar sorunudur ve çözülmelidir. Halkların barış içinde yaşayabilecekleri bir ortamın inşası gerçekleşmelidir. Bunun anayasa güvencesi altında olması gerektiğini ifade ediyoruz" dedi.

Anadilde eğitimin hak olduğunu ve güvence altına alınması gerektiğini ifade eden Hatimoğulları, "Biz hep birlikte dayanışarak zaten barış içerisinde yaşıyoruz. Bu diktatörlere sesleniyoruz; gölge etmeyin başka ihsan istemez. Kürt sorununun çözümünün yolu barıştır. Barış mücadele ederek gelir ve onurlu mücadelemizi hep birlikte yürütüyoruz" diye konuştu.

'SEÇİMDEN ZAFERLE ÇIKACAĞIZ'
Yerel seçimlerden zaferle çıkacaklarını vurgulayan Hatimoğulları, "Biz seçimden büyük bir zaferle çıkmak için çalışıyoruz. Kürdistan'a savaş dayatanlara, halka açlığı dayatanlara büyük bir ders vereceğiz. Halklara ve inançlara düşmanlık besleyenlere, Meclis'te Kürtçeyi yasaklayıp seçim araçlarında Kürtçe çalanlara en büyük yanıtı sandıkta vereceksiniz. Erdoğan, Kürdistan'da birçok insanın kanını döken Hizbulkontra'ya sarılmış. Onlara seçimde en büyük dersi vereceğiz. Bunun için bir seferberlik ruhuyla çalışmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kutlamalar Helimê Omerî'nin şarkılarıyla devam etti.

ABDULLAH ÖCALAN'IN MESAJLARI OKUNDU
Van Newrozu'nda ayrıca PKK lideri Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllarda yayınlanan mesajları okundu.

Newrozun özgürlük yolu olduğu vurgusunun yer aldığı mesajda, sömürü rejimleri, baskıcı, inkarcı ve tekçi anlayışların artık miadını doldurduğu belirtildi. "Bu toprakların tarihselliğinde önemli bir yer tutan ‘BİZ’ kavramının genişliği ve kapsayıcılığı dar, seçkinci iktidar elitleri eliyle ‘TEK’e indirgenmiştir. ‘BİZ’ kavramına eski ruhunu ve pratiğini vermenin zamanıdır" çağrısının yer aldığı Öcalan'ın mesajında, "Biz, onlarca yılımızı tekçilik adına yok sayılan Kürt halkının varlığını kanıtlamak için feda ettik, büyük bedeller ödedik. Bu fedakarlıkların, bu mücadelelerin hiçbiri boşa gitmedi. Kürtler öz benliğini, aslını ve kimliğini yeniden kazandı. Yok sayan, inkar eden, dışlayan modernist paradigma yerle bir oldu. Günümüzde artık tarihe ve kardeşlik hukukuna ters düştüğü iyice açığa çıkan bu zulüm cenderesinden ortaklaşa çıkış yapmak için Ortadoğu’nun kendi öz kültür ve uygarlıklarına uygun şekilde demokratik modernitemizi inşa etmeye çağırıyorum" ifadelerine yer verildi.

KENT MERKEZİNE YÜRÜYÜŞE POLİS SALDIRDI
Van kalesi eteklerindeki Newroz kutlamasının sona ermesinin ardından onbinlerce kişi kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

"Bijî Serok Apo" sloganlarını atan kitleye polis Terzioğlu Caddesinde biber gazıyla saldırdı. Çok sayıda kişi yaralandığı polis saldırısında gözaltına alınanlar oldu. Yürüyüşte kitlenin üzerine polis helikopterinden biber gazı sıkıldı.

Polis saldırısının ardından ara sokaklara dağılan gençler ile polisler arasında çatışma yaşandı.