30 Eylül 2024 Pazartesi

'Van Gölü Gevaş sahilinde taş ocağı açılmasının gerekçeleri nelerdir?'

HDP Van Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu üyesi Orhan, Van Gölünün yüz metre uzaklığında açılan taş ocağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un yanıtlaması üzerine soru önergesi erdi. Maden ocağının bölgede doğa katliamı anlamına geldiğine dikkat çeken Orhan, ekolojik havzanın korunması için bütüncül bir politika uygulanma zorunluluğuna vurgu yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu üyesi Muazzez Orhan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi.

Kamuoyuna yansıyan Van'ın Gevaş ilçesindeki, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleşen ekolojik talan haberlerine dikkat çeken Orhan, Van Gölü kıyısına yüz metre uzaklıkta olmayan bir alanda taş ocağı açılarak doğa katliamına girişildiğini kaydetti.

Söz konusu bölgenin flora ve fauna yapısının bozulduğunu belirten Orhan, Van Gölünün korunması için sahil çevresinin belirli bir yoğunlukta ağaçlandırılması, madencilik ve benzeri faaliyetlerin kısıtlanması gerektiğnin altını çizdi. Orhan, "Toprak kayması,  sel ve erozyon gibi göl kirletici faktörlerin azaltılması, Van Gölündeki ekolojik havzanın korunması amacıyla bütüncül bir politika uygulanmak zorunludur" dedi.

HDP Van Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Muazzez Orhan, Bakan Kurum'a şu soruları yöneltti:

Van Gölü Gevaş sahilinde taş ocağı açılmasının gerekçeleri nelerdir?
Van Gölü Gevaş sahilinde açılan taş ocağı için usule uygun ÇED raporu verilmiş midir? Bu süreç hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?
Van Gölü Gevaş sahilinde, taş ocakları için beşyüz metre olması gereken sahile uzaklık kuralı neden ihlal edilmiştir? İhlal hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?
Van Gölü Gevaş sahilinde açılan taş ocağının Van Gölüne, Van Gölünde ve taş ocağı alanında yaşayan canlılara, İnci Kefali balığına etkileri üzerine bir araştırma yapılmış mıdır?
Orman dikim bölgesi olması gereken bölgede taş ocağı madeni ruhsatı verilmesi hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?
Taş ocağı ruhsatının iptal edilmesi amacıylla bir girişim başlatacak mısınız?
2002 – 2020 yılları arasında Van Gölü sahilinin ağaçlandırılması amacıyla yürüttüğünüz herhangi bir çalışma olmuş mudur?